Decentraland (MANA): Ce este si cum functioneaza?

21 octombrie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

Decentraland

Înainte de a începe să discutăm despre Decentraland (MANA), poate ești interesat să afli cum a evoluat lumea jocurilor online. Dacă la început era pur și simplu o curiozitate tehnologică, în prezent este o adevărată industrie care a ajuns să valoreze milioane de dolari. Datorită faptului că sunt peste două miliarde de utilizatori la nivel mondial, număr care e în continuă creștere, i-a determinat pe creatorii de jocuri să creeze sisteme din ce în ce mai complexe până la metaversuri (lumi virtuale), care sunt niște platforme de joc la care participă sute de mii și chiar milioane de oameni. Complexitatea acestor jocuri a dus la crearea unor sisteme care să le susțină, unul dintre acestea fiind sistemul economic.

Probabil ai auzit de celebrul joc EVE Online, un joc de o complexitate aparte cu aproximativ nouă milioane de jucători și cu multe recorduri de activitate. Acest joc are și o monedă virtuală, ISK, care este folosită ca monedă de schimb pentru afaceri reale.

Printre proiectele ce țin de crearea lumilor virtuale se numără și Decentraland (MANA), care este un joc metaversal bazat pe blockchain. Dacă nu știi ce este blockchain, acesta este un registru partajat care facilitează procesul de înregistrare a tranzacțiilor și de urmărire a activelor într-o rețea de afaceri.

Ce este Decentraland (MANA)?

metaverse

Decentraland este o platformă de realitate virtuală 3D în care utilizatorii pot crea și cumpăra conținut și aplicații. Această platformă virtuală se bazează pe blockchain-ul Ethereum, fiind un metavers unde utilizatorii pot explora și cumpăra parcele de teren virtual, pot experimenta diferite scene și structuri, și pot face schimb de active digitale. În Decentraland au fost construite muzee, jocuri, spații comerciale de birouri și locuințe.

În Decentraland, spațiul cu care interacționează jucătorul este cunoscut sub numele de LAND, care reprezintă un spațiu virtual 3D transferabil și finit, acesta fiind un activ nefungibil (NFT) pe care jucătorii îl pot achiziționa și pe care îl dețin permanent. Fiecare parcelă din LAND este un token ERC-721, numărul total de parcele fiind limitat la 90.601, acestea putând fi cumpărate cu ajutorul jetoanelor MANA.

MANA este criptomoneda platformei, fiind un token ERC-20 care permite jucătorilor să cumpere sau să tranzacționeze LAND, permițând să plătească totodată pentru bunuri și servicii în lumea virtuală. Acest token poate fi utilizat pentru achiziționarea de avatare, diverse obiecte, sau proprietăți.

Pe lângă faptul că MANA are proprietăți multiple, acesta mai este utilizată și ca jeton de guvernare, ceea ce înseamnă că jucătorii care dețin tokenul pot vota pentru modificări sau oferte ce țin de platforma virtuală. Această caracteristică este posibilă datorită organizației DAO (organizația autonomă descentralizată).

Scurtă istorie Decentraland (MANA)

Metaversul Decentraland a fost lansat pentru prima dată în august 2017, fiind co-fondată de Ariel Meilich și Esteban Ordano. Proiectul original, numit Stone Age, era o grilă 2D de pixeli colorați, care ulterior s-a dezvoltat în decursul anului 2016 în forma sa actuală 3D. În 2017 a fost organizată de către dezvoltatori o ofertă de monede, care a strâns în jur de 25 de milioane de dolari. Tot în același an a fost organizată prima licitație LAND, care mai este cunoscută și sub numele de Terraform, fiind cheltuiți aproximativ 30 de milioane de dolari în MANA pe parcelele de imobiliare digitale.

Cum funcționează Decentraland (MANA)?

blockchain

Așa cum am menționat și anterior, Decentraland este un spațiu virtual care combină realitatea cu tehnologia blockchain. NFT-urile sunt obiectele de colecție din joc (haine, obiecte, proprietăți imobiliare virtuale) pe care jucătorii le stochează în portofelele criptografice și pe care le vând ulterior utilizatorilor de pe piața Decentraland Marketplace. Spre exemplu, dacă dorești să cumperi un obiect, trebuie mai întâi să ai MANA, care este criptomoneda nativă a Decentraland.

În Decentraland, utilizatorii pot beneficia de trei produse:

Primul este reprezentat de lumea virtuală, de metavers în sine, fiind alcătuit din LAND-uri personalizate de utilizatori. Cei care joacă în același tărâm au posibilitatea de a interacționa între ei, se pot juca sau pot participa la diverse evenimente virtuale.

Cel de-al doilea produs este elementul de editare vizuală, care îi ajută pe utilizatori să își creeze scene pe parcelele de teren.

Ultimul produs este reprezentat de piață, unde cumpărătorii pot cumpăra și vinde NFT-uri (LAND), echipamente pentru avataruri, dar și NAMES-NFT-uri descentralizate care sunt integrate cu sistemul de nume Ethereum (ENS), cel din urmă permițând jucătorilor să folosească adrese mai scurte în defavoarea celor tradiționale de 40 de caractere întâlnite în adresele bazate pe Ethereum.

Metaversul este construit pe trei straturi care asigură o funcție necesară sistemului. Primul strat este cel de consens, este asemenea unui registru care dovedește proprietatea terenurilor din lumea virtuală și ce a fost creat pe acesta. Cel de-al doilea este stratul de distribuție a conținutului care controlează ce se întâmplă în fiecare LAND, permițând totodată descărcarea fiecărui fișier cu detalii despre acel LAND. Ultimul strat este cel în timp real, care permite jucătorilor să comunice în timp real.

Este Decentraland (MANA) util?

Momentan, Decentraland este utilizat în special ca joc, chiar dacă au mai existat alte încercări precum dezvoltarea afacerilor virtuale. La fel cu Decentraland, MANA este utilizată tot în joc, fiind criptomoneda nativă prin care jucătorii pot cumpăra și vinde obiecte virtuale.

Cât de sigură este rețeaua Decentraland?

Datorită faptului că MANA se bazează pe blockchain-ul Ethereum, care este securizat de o mare rețea descentralizată de mineri care lucrează împreună cu mii de noduri, jetoanele MANA sunt protejate de atacuri. Ethereum este cea mai populară rețea pentru jetoanele criptografice care nu au propriul blockchain.

De unde poți cumpăra Decentraland (MANA)?

tranzactionare criptomonede

Cea mai bună modalitate de a cumpăra MANA este prin intermediul exchange-urilor de criptomonede. Datorită popularității tokenului, tot mai multe burse au început să-l listeze. Pentru a începe să tranzacționezi este nevoie de crearea unui cont in platforma.

Unde poți stoca MANA?

Un loc sigur în care îți poți păstra criptomonedele sunt portofelele criptografice. Principalele tipuri de portofele sunt așa numitele hot și cold wallet. Cele de tip „hot” sunt conectate la Internet, iar cele „cold” sunt offline, fiind conectate online atunci când este necesar.

În categoria cold wallet se încadrează portofelul hardware, care stochează cheile private necesare pentru a trimite cripto pe un dispozitiv fizic. Fără dispozitivul fizic (spre exemplu USB), criptografia este blocată în interiorul portofelului, și nu poate fi furată, acest portofel fiind considerat cea mai sigură metodă de stocare a activelor digitale.

Printre tipurile de cold wallets care acceptă MANA se numără Ledger, care este o marcă de portofele hardware. De asemenea, utilizatorii mai pot alege între un model Nano S sau Nano X. Nano S este mai potrivit pentru începători, furnizând funcțiile necesare pentru a păstra criptomonedele în siguranță, iar Nano X este mult mai avansat, oferind un ecran mult mai mare și conectivitate Bluetooth.

Decentraland (MANA) poate fi minat?

Răspunsul este NU. Pentru ca o criptomonedă să fie supusă procesului de minerit, aceasta trebuie să aparțină unui blockchain, al cărui consens este obținut prin procesul de „Proof of Work”. Chiar dacă MANA îndeplinește prima caracteristică, fiind cel mai faimos token din metavers din lumea criptografică, luând naștere pe Ethereum, aceasta nu îndeplinește cea de-a doua caracteristică pentru a fi supusă mineritului.

Cel mai simplu exemplu este Bitcoin, care a luat naștere alături de blockchain, fiind o criptomonedă nativă a acestuia. Tot în același cod a fost inclusă și modalitatea prin care urmau să fie create cele 21 de milioane de Bitcoin.

Spre deosebire de Bitcoin, MANA a fost creată prin intermediul unui contract inteligent care determină o altă metodă de creare a acestei monede, fiind departe de ceea ce presupune mineritul.

Câte monede sunt în circulație?

Din totalul actual de 2,2 miliarde de criptomonede MANA, în circulație se află 1,8 miliarde de monede. Sunt anumite mecanisme de a reduce cantitatea de criptomonede MANA din circulație, inclusiv o ardere de 2,5 % din această criptomonedă pentru tranzacțiile de pe piața Decentraland.

Care este potențialul Decentraland (MANA)?

potential Decentraland

Chiar dacă pe o perioadă de timp au existat creșteri mari pentru MANA, în 2022 s-a produs o prăbușire criptografică. Acest token se tranzacționa cu mai puțin de un dolar în cea mai mare parte a anului, dar în ciuda acestui preț a fost observat un randament mare pentru investitorii care au fost în posesia tokenului.

Pasionații de criptomonede care solicită descentralizarea speră că Metaverse va trăi pe blockchain. Dacă numărul de utilizatori și de aplicații vor atinge un număr impresionant, sunt șanse mari ca tokenul să continue să crească în următorii ani, și să ajungă la 10 dolari.

Este Decentraland o investiție bună?

Dacă ai intrat deja pe piața criptomonedelor, fie că ești investitor cu multă experiență sau ești la început de drum, trebuie să alegi criptomoneda în funcție de planurile tale de viitor. Probabil deja știi că domeniul este unul volatil, dar cu toate acestea câștigurile pe care le poți obține pe termen mediu sau lung pot fi considerabile. Desigur, rămâne la latitudinea ta să decizi dacă te bazezi mai mult pe cele mai bune criptomonedele pe termen lung, spre exemplu poți tranzacționa Bitcoin sau o altă criptomonedă, care a atins un preț remarcabil de-a lungul timpului, sau dorești să mergi pe partea de altcoins.

MANA se încadrează în categoria „Altcoins” fiind cea mai mare criptomonedă din Metaverse (lume virtuală), cu un market cap de 1,12 miliarde. Chiar dacă potențialul său de profit este imens, are și posibile dezavantaje, și se poate dovedi o investiție extrem de riscantă, la fel ca majoritatea altcoins mici. Dacă ai fi investit în token la începutul anului 2021, la 0,08 dolari, ai fi obținut un randament foarte bun al investiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV