Blockchain: Ce este si cum functioneaza?

5 iulie 2021 Blockchain Academy

Articol scris de Alexandra Popescu

blockchain

În acest moment, anul de grație 2022, sunt foarte mulți oameni care au auzit, dacă nu chiar investesc deja, in criptomonede. Și cum altfel? La televizorul, rețelele sociale, radio sau in frizerii, peste tot, Bitcoin a devenit un subiect foarte intalnit, este discutat la fel de des ca vremea în ultima perioadă. Să nu mai vorbim despre toți traderii, care știu ce este Bitcoin, când și cum se tranzacționează în ce direcție se îndreaptă piața crypto. Criptomonedele primesc atenție din partea oamenilor, iar informațiile pe care oamenii le transmit mai departe sunt extrem de subiective, de aceea vă propunem să vă informați, asemenea jurnaliștilor, din cel puțin trei surse înainte de a cumpăra criptomonede.

Cel mai important aspect al investițiilor în criptomonede pornește de la înțelegerea perfectă a rețelei din spatele Bitcoin sau a multor altor criptomonede și anume tehnologia blockchain.

Ce este Blockchain?

În primul rând, pornim de la terminologie și începem cu definiția blockchain. Blockchain este tehnologia care ajută la tranzacționarea criptomonedelor, cum este Bitcoin.

În principiu, blockchain este o rețea având o bază de date, care stochează atât datele utilizatorilor, dar și toate operațiunile. O rețea blockchain este constituită din mai multe blocuri, fiecare având o identitate unică, numită hash. Fiecare bloc conține informațiile hash-ului blocului anterior, până se ajunge la blocul original. De la apariția sa, până în prezent, tehnologia blockchain a fost și este folosită în diverse domenii, nu doar cel legat de criptomonede. De la votul electronic, până la industria farmaceutică, companiile înțeleg și utilizează această inovație. Dar ce înseamnă blockchain de fapt? Cred că oricât de amănunțită ar fi definiția oferită de noi, vom încerca de-a lungul acestui articol să explicăm pas cu pas fiecare aspect al rețelei.

Cum functioneaza Blockchain?

blockchain

Principalul scop al blockchain-ului este de a permite înregistrarea și distribuirea informațiilor digitale, dar nu și editarea lor. În acest mod, tehnologia reprezintă baza pentru registre permanente sau pentru înregistrări ale tranzacțiilor care nu pot suferi modificări, care nu pot fi șterse sau distruse. Acesta este motivul pentru care blockchain-urile sunt cunoscute și sub denumirea de tehnologie de registru distribuit (DLT).

Prima mențiune despre Blockchain a fost în 1991, când era considerat doar proiect de cercetare, iar prima aplicare a avut loc odată cu apariția primei monede digitale, Bitcoin, în 2009. De atunci și până acum, utilitatea tehnologiei Blockchain a devenit extrem de popularizată, fiind considerat, după cum ar spune comediantul american, Stephen Colbert, „aur pentru tocilari” Cu ajutorul acestei rețele s-au create și alte criptomonede, aplicații financiare descentralizate (DeFi), NFT-uri și contracte inteligente.

Blockchain este o tehnologie open source, care oferă alternativa transferului tradițional de fiat. Pentru a oferi un exemplu la îndemâna oricui, comparați transferul tradițional cu tranzacțiile digitale. Când vă duceți la banca pentru a realiza un transfer, care presupune depunerea unei sume de bani într-un cont aparținător al altei persoane. Acest transfer este intermediat de o persoană. În domeniul crypto, persoana este înlocuită cu un sistem de blocuri, care sunt inventate pentru a oferi un grad ridicat de securitate, viteză și desigur, siguranță. Diferențele sunt că, în cazul unui transfer bancar, durata de procesare este destul de ridicată, dacă vorbim despre transfer interbancar sau internațional sau despre valute diferite (EUR), costurile sunt extrem de ridicate și sunt percepute taxe enorme.

Blockchain VS Bănci

ETF Bitcoin

Am menționat câteva diferențe anterior, dintre blockchain și bănci, dar acestea nu se opresc aici. Cu toate că Blockchain a fost gândit ca un sistem care să faciliteze băncile și întreg sectorul financiar, în special în ceea ce privește tranzacțiile de plăți. Cu toate acestea, băncile și tehnologia blockchain sunt extrem de diferite.

Putem porni de la deschiderea programului în cazul băncilor: acestea au un program extrem de radical, de cele mai multe ori enervant pentru mulți dintre noi, fiind de la 09:00 – 17:00, în timp ce blockchain este disponibil non-stop, 24h/7. Poate o să vă gândiți că totuși există aplicații bancare și poți plăti cu cardul bancar. Da, dar plățile cu cardul percep taxe, care pot varia în funcție de bancă. Efectul acestui comision poate face ca uneori costul bunurilor și serviciilor să crească. Bitcoin are comisioane de tranzacții variabile, stabilite de mineri și de utilizatori. Rapiditatea de transfer poate dura, în cazul băncilor între 24 – 48h, în timp ce un transfer cu Bitcoin poate fi procesat în 15 minute.

Despre toate celelalte diferențe, legate de securitate, transparența rețelei și descentralizarea vom discuta punctual.

Securitate

Securitatea blockchain este asigurată în mai multe moduri. În primul rând, blocurile noi sunt întotdeauna stocate liniar și cronologic. Asta înseamnă că sunt adăugate întotdeauna la „finalul listei” de blockchain. După ce un bloc a fost adăugat acolo este dificil de revenit asupra lui, pentru a fi modificat, cu excepția cazului în care majoritatea membrilor care au ajutat la crearea blocului își doresc acest lucru. Asta se întâmplă datorită faptului că fiecare bloc conține propriul hash, împreună cu hash-ul blocului anterior, precum și marca temporală menționată anterior. Codurile hash sunt create prin funcții matematice, care transformă informațiile digitale într-un șir de numere și litere. Dacă aceste informații sunt modificate în vreun fel, atunci și codul hash se modifică. Un hash este un termen des utilizat când ne referim la tehnologia blockchain. Hashing se referă la transformarea și generarea datelor de intrare de orice lungime într-un șir de caractere de o dimensiune fixă, care se realizează printr-un algoritm specific. În special, algoritmul de hash Bitcoin este SHA-256 sau Secure Hashing Algorithm 256 biți. Acest algoritm este o funcție criptografică unidirecțională, deoarece datele originale nu pot fi recuperate prin decriptare.

Să oferim un exemplu clar despre cum arată securitatea blockchain. Atunci când un hacker încearcă să modifice un blockchain cu scopul de a fura criptomonedele din acel bloc, acesta și-ar modifica propria copie unică, iar aceasta nu s-ar mai alinia la copiile celorlalți din bloc. Atunci când toți ceilalți își verifică copiile între ele, ar observa că una iese în evidență, fiind diferită, versiunea hackerului ar fi respinsă automat, fiind nelegitimă. Pentru o reușită, acest hacker ar trebui să modifice simultan 51% din copiile lanțului de blocuri, astfel încât noua copie să devină majoritară. Un astfel de atac ar necesita, de asemenea, o sumă imensă de bani și resurse, deoarece ar trebui să refacă toate blocurile, iar acestea ar avea acum timestamp-ul și coduri hash diferite. Toate acestea ar fi insuportabile. Nu numai că ar fi foarte costisitor, dar cel mai probabil nu ar da niciun rezultat. Realizarea unui astfel de lucru nu ar trece neobservată, deoarece membrii rețelei ar vedea astfel de modificări drastice ale blockchain-ului și membrii ar trece la o rețea care nu a suferit nicio modificare. Acest lucru ar face ca oricum valoarea criptomonedelor să scadă și reușita să fie una nulă.

Pentru securitate maximă, criptomonedele sunt stocate de cele mai multe ori într-un portofel Bitcoin, care este format din două componente principale: cheie publică și cheie privată. Cheia publica este compusă dintr-un cod QR și o adresă de wallet care poate fi văzută de oricine și reprezintă adresa de depunere. Cheia privată are același principiu, respectiv cod QR și adresă de wallet, care poate fi folosită pentru retragere. Cu excepția posesorului cheii private, nimeni nu trebuie să cunoască această adresă. Blockchain este rețeaua prin care se realizează un transfer dintr-un portofel în altul, dintr-o adresă în alta. Când o persoană vrea să realizeze un transfer de crypto, aceasta își schimbă adresa de la proprietar la destinatar. Acest tip de tranzacție este verificată de către mineri în blockchain și abia după sunt înregistrate toate confirmările, cantitatea de BTC ajunge în portofelul expediat.

Transparenta

În blockchain toate tranzacțiile pot fi văzute si sunt transparente. Transparența blockchain este oferită de natura blockchain, care este o rețea descentralizată de blocuri, fie prin existența unui nod personal, fie prin utilizatorii de lanțuri de blocuri, care permit oricui să vadă tranzacțiile in curs de derulare. Fiecare nod are propria sa copie a lanțului, care este actualizată pe măsură ce sunt confirmate și adăugate blocuri noi.

Spre exemplu, bursele erau în mare vogă în trecut și toți cei care au stocat Bitcoin acolo au pierdut tot. Dacă un hacker este anonim, cantitatea de Bitcoin retrasă nu și poate fi ușor de urmărit. Dacă o cantitate de BTC ar fi mutată sau cheltuită, s-ar ști imediat. Desigur, ca în cazul tuturor stocărilor, acestea sunt criptate. Acest lucru înseamnă că doar proprietarul unei înregistrări o poate decripta pentru a-și dezvălui identitatea (folosind o pereche de chei publice – private). Prin urmare, utilizatorii blockchain-urilor pot rămâne anonimi, păstrând în același timp transparența.

Descentralizarea

Pentru a înțelege acest punct al articolului, trebuie să vă imaginați o companie care deține un număr enorm de calculatoare pentru a menține baza de date ale clienților săi. Această companie are o clădire în care ține toate calculatoarele, toate acestea sub un singur acoperiș și deține controlul deplin asupra fiecărui calculator și a informațiilor din el. Desigur că acest scenariu are punctele sale negative: dacă se întrerupe curentul, dacă cade conexiunea la internet, dacă ia foc clădirea, dacă cineva apasă pe o tastă greșită și s-a pierdut toată informația?

Ceea ce face blockchain este să răspândească datele din baza de date în mai multe noduri de rețea din locații diferite. Acest lucru creează redundanță și fidelitatea datelor stocate în baza de date – dacă cineva încearcă să modifice o înregistrare într-o instanță a bazei de date, celelalte noduri nu vor fi modificate. Spre deosebire de poveste, dacă ia foc clădirea, celelalte date nu sunt afectate. În cazul unui atac, nodurile transmit date între ele și identifică cu ușurință nodul cu informația incorectă. Acest sistem ajută la stabilirea unei ordini exacte și transparente a evenimentelor. În acest fel, niciun nod din rețea nu poate modifica informațiile deținute în cadrul acesteia.

Din acest motiv, informațiile și istoricul (cum ar fi cel al tranzacțiilor unei criptomonede) sunt ireversibile. O astfel de înregistrare ar putea fi o listă de tranzacții (cum ar fi cele cu o criptomoneda), dar este, de asemenea, posibil ca un blockchain să dețină o varietate de alte informații, cum ar fi contracte juridice, identificări de stat sau inventarul de produse al unei companii.

Avantajele Blockchain

analiza efect leverage

Avantajul tehnologiei blockchain este ca poate fi accesată de oricare dintre utilizatori, dacă aceștia au un dispozitiv digital și acces la internet. Acest proces se traduce prin siguranță maxima: doi oameni pot trimite monede între ei fără a fi nevoie de o a treia parte, cum este cazul transferurilor bancare. Când se face un astfel de schimb, fiecare block primește câte o copie a registrului. Astfel, orice operațiune este distribuită în toate dispozitivele utilizatorilor implicați la un moment dat la baza de date. Acest lucru face ca unui hacker sa îi fie aproape imposibilă accesarea, pentru ca nu poate pătrunde clandestin în tranzacție fără sa afle cel care a inițiat tranzacția originara.

Pe lângă securitate, blockchain are avantajul costurilor reduse. Tranzacționarea de criptomonede, datorită neimplicării efectiva a factorului uman, percepe un comision infirm.

Cum poti folosi Blockchain?

După cum știm acum, blocurile de pe blockchain-ul Bitcoin stochează date despre tranzacțiile monetare. În prezent, există peste 10.000 de alte sisteme de criptomonede care funcționează pe blockchain. Dar se pare că blockchain este, de fapt, o modalitate fiabilă de stocare a datelor și despre alte tipuri de tranzacții.

Există deja multe companii care au adoptat blockchain pentru a le ușura viața precum Walmart, Pfizer, AIG, Siemens, Unilever. De exemplu, IBM a creat blockchain-ul Food Trust pentru a urmări traseul parcurs de produsele alimentare pentru a ajunge în locațiile lor. Aceștia au apelat la această metodă pentru că industria alimentară a suferit multe focare de infecție E. coli, salmonella și listeria, precum și la introducerea accidentală de materiale periculoase în alimente.

În trecut, au trecut săptămâni bune până s-a găsit sursa cauzatoare de îmbolnăviri. Prin folosirea blockchain, mărcile au posibilitatea de a urmări traseul unui produs alimentar de la origine, prin fiecare oprire pe care o face și, în final, până la livrare. Dacă se constată că un produs alimentar este contaminat, atunci acesta poate fi urmărit pe tot parcursul fiecărei opriri până la origine. Nu numai atât, dar aceste companii pot vedea acum și tot ceea ce ar fi putut intra în contact cu acesta, ceea ce permite identificarea problemei mult mai repede și poate salva vieți. Acesta este un exemplu de blockchain în practică, dar există multe alte forme de implementare a blockchain.

Un alt exemplu este cel al serviciilor medicale. Spitalele pot folosi blockchain pentru a stoca în siguranță dosarele medicale ale pacienților lor. Atunci când o fișă medicală este generată și semnată, aceasta poate fi scrisă în blockchain, ceea ce le oferă pacienților dovada și încrederea că fișa nu poate fi modificată. Aceste dosare medicale personale ar putea fi codificate și stocate în blockchain cu o cheie privată, astfel încât să fie accesibile doar anumitor persoane, asigurând astfel confidențialitatea.

Cum poti tranzactiona criptomonede cu ajutorul Blockchain?

tranzactionare criptomonede

Pentru a putea face transfer dintr-o parte în alta, acest transfer trebuie să se regăsească într-o formă. Forma pe care o ia este diversă și este in totalitate alegerea dumneavoastră personală. Exista o sumedenie de exemple de aplicații de tip blockchain și denumirea lor generala este de wallet. Aceasta poate fi sub forma de portofel integrat în platforma cu care tranzactionati. Cum este BTR Vault in platformele online sau aplicații pe telefon, unele dintre ele folosind in denumirea lor cuvantul blockchain, pentru a putea fi agreate și înțelese de utilizatori.

Astfel de aplicații sunt utilizate de persoanele care folosesc ATM-urile Bitcoin. Pentru a putea face o stocare de la ATM in walletul personal este necesar sa scanati codul QR al tichetului. Codul o sa fie scanat în portofelul personal. Este mai usor, atunci cand folositi ATM-urile, sa aveti totul în telefonul personal.

In termeni generali, blockchain este o rețea care nu poate fi modificata, nu este controlată de nicio entitate sau vreun guvern si este cea mai sigură modalitate de trimitere a banilor dumneavoastra. Oamenii compara blockchain cu orice mare inovatie si este asezat la loc de cinste cu toate celelalte mari investiții ale omenirii, alături de internet sau electricitate. Atat de importantă este tehnologia blockchain și este doar o chestiune de timp pana cand, nu daca, o sa fie folosită ca orice altceva în acest moment.

Cumpara si vinde Bitcoin simplu si rapid prin Bitcoin Romania prin platforma online de tranzactionare pro.bitcoinromania.ro sau prin cea mai extinsă rețea de ATM-uri crypto din țară. Fie ca alegi platforma online, fie ca vorbim despre bancomatul cel mai apropiat de tine, Bitcoin Romania îți aduce cele mai mici comisioane, cel mai bine securizat sistem și cea mai frumoasă experiența de tranzacționare.

Indiferent de momentul în care te afli, dacă ești la început sau nu, trebuie să faci doar deciziile potrivite ție. Bitcoin Romania, cel mai mare exchange crypto din România, vă oferă posibilitatea de cumpărare a criptomonedelor atât prin platformele online, cât și prin intermediul celei mai extinse rețele de ATM-uri crypto, simplu, sigur si rapid, cu cel mai mic comision din piață. Blog-ul nostru prezintă previziuni ale criptomonedelor, susținute de analiști, foarte atent documentate. Nu vă sfătuim să cumpărați decât acele monede în care aveți cu adevărat încredere, a căror white paper l-ați citit și îi înțelegeți scopul și misiunea lor. Cel mai important, nu vă sfătuim să investiți banii pe care nu sunteți dispuși să-i pierdeți. Piața crypto este foarte frumoasă, dar suferă volatilitate, ceea ce poate însemna, mai ales pentru un începător, risc ridicat. În acest moment prețul Bitcoin este unul scăzut, comparativ cu alte momente ale evoluției sale, dar și ridicat dacă comparăm ultimii 5 ani. Pentru unii ar putea părea că ne bucurăm de o reducere extraordinară înainte de un nou val de creșteri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *