Monede VS Token-uri criptografice

1 februarie 2024 criptomoneda, tranzactionare

Articol scris de Bitcoin Romania

Sfera crypto este vastă și cuprinde o serie de termeni care pot fi ușor confundați doar pentru că prezintă anumite similitudini. Un exemplu în acest sens este conceptul de „monedă” și „token”.

Criptomonedele și token-urile utilizează tehnologia blockchain în esența lor. Totuși, în ciuda acestei asemănări, acestea sunt distincte.

Ce sunt monedele?

Monedele criptografice sunt native pentru blockchain-urile respective. De exemplu, Bitcoin funcționează pe blockchain-ul Bitcoin, moneda sa nativă fiind BTC,  Ethereum funcționează pe blockchain-ul Ethereum, moneda sa nativă fiind ETH, iar Litecoin funcționează pe blockchain-ul Litecoin, având ca criptomonedă LTC. Scopul lor principal este de a stoca valoare sau de a acționa ca mijloc de schimb, similar cu monedele tradiționale.

Caracteristici comune ale criptomonedelor

Funcționează pe propriul lor blockchain

Criptomonedele care sunt native pentru lanțurile lor originale, precum și cele create ca urmare a bifurcației, sunt denumite monede.

De exemplu, atunci când Bitcoin a suferit o bifurcație care a dus la crearea a două lanțuri de blocuri, Bitcoin și Bitcoin Cash, BTC a rămas simbolul nativ al lanțului original, iar BCH a apărut ca o monedă distinctă pentru lanțul bifurcat.

Funcționează ca bani

Criptomonedele au aceleași caracteristici ca și monedele tradiționale, inclusiv securitatea, raritatea, durabilitatea, portabilitatea și stocul de valoare, ceea ce le face utile ca monedă digitală.

Pot fi minate

Mineritul de criptomonede este procesul de validare a tranzacțiilor pe blockchain și de primire în schimb a monedelor nou create. Acest lucru este realizat de participanții la rețea, care sunt recompensați pentru munca lor cu o cantitate de crypto. Acești utilizatori trebuie, de asemenea, să plătească o taxă de tranzacție către rețea atunci când transferă fonduri.

Pentru a verifica tranzacțiile se adoptă diferite abordări, cele mai populare fiind dovada de lucru (PoW) și dovada de miză (PoS). În rețelele PoW, sunt utilizate multe resurse pentru a asigura acuratețea tranzacțiilor, în timp ce PoS necesită ca utilizatorii să își blocheze monedele pentru a acționa ca validatori.

Ce este un crypto token?

Token-urile nu au propriul lor blockchain, ele funcționează pe cel al altor criptomonede. Un exemplu de token este Tether, construit pe blockchain-ul Ethereum. Numărul de token-uri Tether în circulație este susținut de un număr echivalent de dolari americani, ceea ce o face să fie o stablecoin cu un preț fix de 1 dolar pentru 1 USDT.

De asemenea, Ethereum este cunoascută ca fiind cea mai comună platformă pe care sunt construite token-uri, acestea fiind cunoscute sub numele de token-uri ERC-20.

Tipuri de token-uri

Token-urile criptografice pot fi clasificate în diferite moduri, fiecare având propriile caracteristici unice pentru utilizare. Iată câteva tipuri de crypto token-uri.

NFT token

Probabil cel mai cunoscut token criptografic este tokenul non-fungibil (NFT). Acest token este un activ digital care utilizează tehnologia blockchain, ceea ce îl face să se deosebească de alte tokenuri criptografice datorită calității lor. Fiecare NFT are propria sa valoare, ceea ce îl face cu adevărat unic.

NFT-urile pot fi utilizate pentru a reprezenta o varietate de obiecte, atât în lumea fizică, cât și în formă digitală. Astfel de obiecte ar putea include opere de artă, muzică, articole de joc, bilete și obiecte de colecție. De exemplu CryptoPunks sau Axie Infinity (unul dintre cele mai populare jocuri blockchain de tip play-to-earn).

Stablecoins

Stablecoins sunt o formă de criptomonedă concepută special pentru stabilitate. Acestea sunt legate de un activ stabil, cum ar fi dolarul american, pentru a reduce volatilitatea asociată de obicei cu monedele digitale. Acest lucru le permite utilizatorilor să beneficieze de confortul criptomonedelor fără a fi nevoiți să își facă griji cu privire la schimbările drastice de preț. De exemplu, Tether (USDT), menționat la începutul articolului, USDC, etc.

DeFi Tokens

Token-urile Defi sunt special concepute pentru a fi utilizate pe platforme descentralizate care sunt alimentate de contracte inteligente. Ele pot fi utilizate în diverse scopuri, inclusiv furnizarea de garanții pentru împrumuturi, furnizarea de lichidități pentru tranzacționare, etc. De exemplu Chainlink (LINK), Uniswap (UNI), Aave (AAVE).

Tokenuri de utilitate

Token-urile de utilitate, denumite în mod obișnuit „cupoane digitale”, sunt distribuite în timpul unei oferte inițiale de monede (ICO) pentru a fi utilizate pentru a accesa produse și servicii. Astfel de token-uri le oferă deținătorilor posibilitatea de a-și răscumpăra token-urile pentru un anumit produs sau serviciu. Unele dintre avantajele unui token de utilitate nu se limitează la mediul blockchain online, ci pot include și beneficii tangibile, cum ar fi bunuri și servicii fizice. De exemplu ApeCoin (APE), Decentraland (MANA).

Beneficii ale tranzacționării monedelor digitale

Criptomonedele posedă câteva avantaje cheie.

În comparație cu token-urile, acestea tind să fie mai puțin volatile și mai puțin susceptibile la fluctuații. Prin urmare, acestea sunt văzute ca fiind investiții mai sigure.

Beneficiile tranzacționării token-urilor

Volatilitatea mare a token-urilor oferă potențialul de a genera profituri mai mari într-un interval de timp mai scurt decât monedele.

Token-urile sunt utilizate frecvent pentru a genera capital pentru inițiativele blockchain, fiind adesea legate de un proiect sau mediu specific. În cazul în care proiectul este prosper, aceste token-uri pot înregistra o creștere a valorii.

Ce ar trebui să tranzacționezi? Monede digitale sau token-uri?

Totul depinde de obiectivele tale. Dacă dorești să investești într-o criptomonedă pe termen lung, ai putea lua în considerare investiția în Bitcoin sau Ethereum.

Dacă dorești să obții un profit mare din investițiile în criptomonede într-un timp scurt, token-urile ar putea fi o opțiune bună de luat în considerare. Aceste active sunt mai volatile decât monedele și pot oferi mai multe profituri potențiale atunci când sunt tranzacționate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *