Pretul Ethereum

 
    

Pretul Ethereum

Ethereum este o retea, o platforma descentralizata de blockchain propusa si fondata de Vitalik Buterin in 2013. La scurt timp dupa, in 2014, s-au inceput lucrarile in dezvoltarea retelei si in 2015 a devenit utilizabila. Acesta a ales aceasta denumire ducandu-se cu gandul la eter, al cincilea element al universului, conform filosofiei grecilor antici, alaturi de pamant, aer, apa si foc.

Ethereum a fost gandita pentru a derula Contractele Inteligente (Smart Contracts) si pentru a sustine schimbul intre criptomonede intr-un mod sigur si rapid. Aceste contracte permit schimbul dintre cumparare si vanzare inscrisi intr-un cod. Codul si acordurile continute in acesta exista intr-o retea blockchain distribuita si descentralizata. Sistemul a fost lansat pe 30 iulie 2015, cu 11,9 milioane de monede „preminate” pentru finantarea investitorilor din crowdsale.

Sa intelegem, deci, ce este Ethereum: ETH este moneda de schimb, care functioneaza prin blockchainul Ethereum. Ethereum este o retea descentralizata si ETH este o moneda.

Prezentare Generala Ethereum Pret

In acest momentul valoarea Ethereum este de 3.389,66 USD. Pretul s-a modificat in ultimele 24 de ore cu un procent de 0.9 si a avut un volum de tranzactionare de 19.583.409.395 USD in acelasi interval de timp. Clasamentul actual CoinMarketCap este rankul # 2, cu o capitalizare de piata de 399.385.723.252 USD. Are o oferta circulanta de 117.799.250 monede ETH. Aceste date sunt preluate de pe coinmarketcap si au fost notate la momentul scrierii acestui articol (2021-10-05). Cel mai ridicat pret inregistrat vreodata de ETH este de 4.362,35 USD in mai 2021 si cel mai scazut 0.4209 dolari in octombrie 2015.

Ce determina pretul ETH?

Asemanator Bitcoinului, Ethereum nu este manipulat sau controlat de vreo entitate, de vreun guvern sau de vreo persoana, folosind tehnologia open-source.

ETH sau Ether este criptomoneda care se tranzactioneaza prin reteaua Ethereum. Intre Bitcoin si Ether sunt multe asemanari. Si ETH este o moneda volatila, a carui pret poate fi speculat si care poate aduce profit investitorilor. Exista insa si diferente intre cele doua monede, cele mai mari din punct de vedere al capitalizarii de piata, aceste diferente facand din ETH o moneda mai eficienta. Mai precis, ETH permite crearea de blocuri mult mai rapid, ceea ce inseamna ca tranzactiile cu Ether sunt confirmate in cateva secunde. Dar, aceasta nu este o regula. Avand in vedere cresterile din  ultima perioada (2020-2021) in ceea ce priveste toate monedele digitale, atat reteaua Bitcoin, cat si Ethereum au avut intarzieri.

Un alt avantaj al tehnologiei Ethereum este ca permite si altor aplicatii asociate sa ruleze in retea. Asta inseamna ca Ethereum poate fi folosit ca un contact in general, nu doar ca moneda, de exemplu in incheierea de contracte pentru vanzari de case, ceea ce il face mai atragator pentru firmele mari.

O diferenta intre cele doua este oferita de inexistenta unei oferte maxime sau cel putin inca nu exista. Acesta o sa continue sa fie creat la fiecare bloc nou pe termen nelimitat. Din aceasta cauza, pretul nu este determinat de lipsa, astfel incat orice apreciere a pretului necesita o crestere a cererii care sa depaseasca cresterea ofertei.

 Istoria pretului

In primii doi ani de existenta, Ethereul a avut o crestere lenta. Povestea s-a schimbat in 2017, atunci cand a inceput anul la un curs ethereum de 9,76 dolari atingand ulterior valoarea maxima de 407,10 USD, ceea ce a reprezentat o evolutie a Ethereumului de peste 5000% . Dupa acest boom, ETH a tot crescut, surprinzand placut pe majoritatea traderilor si pasionatilor de monede in 2020. Desigur, aceasta popularitate, a atras dupa sine fee-uri mai mari decat de obicei, o retea mai aglomerata, mici intarzieri. Acestea au fost unele dintre neplacerile pe care le-am sesizat, insa cresterea a fost una spectaculoasa. Valoarea ethereum a fost de la 250 USD la aproximativ 4.300 de dolari. In momentul scrierii acestui articol pretul sau este in jurul pragului de 3,389.57 DOLARI (2021/10/05).

Pana la sfarsitul anului 2017, graficul ethereum il pozitiona la o valoare de 750 USD, fiind o crestere de 9400% de la inceputul anului.

Câștigurile au fost reluate abia în decembrie și, până la sfârșitul anului 2017, ETH valora peste 750 USD, reprezentând o creștere de aproximativ 9400% de la începutul anului. Acest raliu a continuat si in 2018, atingand un pret maxim de 1.500 de dolari. A urmat o scadere in piata crypto, ETH fiind tranzactionat in jurul valorii de 130 de dolari.

A urmat o serie de scaderi si cresteri pana la maximul istoric din 2021, avand pana atunci o crestere ascendenta. La fel ca Bitcoin, in martie 2020 a avut o scadere intr-o singura zi de 45% pe fondul incertitudinilor investitorilor sai.

Analiza istorica a pretului ethereum

Analiza generala a monedei urmeaza un ciclu de crestere si descrestere. Perioadele de entuziasm crescut duce la o crestere brusca si indoielile aduc prabusirea pretului. De-a lungul timpului, proiectul a cunoscut nenumarate evolutii si esecuri, fapt care a determinat schimbarea de directie.

Una dintre cresterile ETH, din februarie 2016 au venit pe fondul lansarii unei platforme Ethereum, Homestead. Dupa un succes fulminant, proiectul a intampinat probleme in acelasi an, atunci cand DAO a fost piratat si o cantitate mare de ETH au fost furati. Aceasta a dus la o scadere la fel de brusca a pretului.

In 2017 a existat o explozie a noilor proiecte bazate pe reteaua Ethereum prin intermediul ICO-urilor, folosindu-se ca mijloc de plata ETH si reteaua ERC-20. Asta a dus, fara indoiala, la cresterea pretului. Insa, in 2018, entuziasmul ICO s-a diminuat si multe persoane si-au vandut moneda ETH, care a dus, din nou, la o scadere.

Pe langa evenimentele care se leaga strict de ETH, un rol important il are si tendintele din restul pietei crypto. In 2017/2018 si 2020/2021 lucrurile nu au fost unice pentru ETH, toata piata crypto trecand prin acelasi proces de crestere majora, fiind toate conectate de tendinta de bull run pentru Bitcoin. Avand cea mai mare dominanta pe piata, Bitcoin decide soarta tuturor monedelor.

De asemenea, martie 2020, nu a fost o scadere brusca de 50% doar pentru ETH, toate pietele fiind in aceeasi situatie. Cand economiile si frontierele se inchideau in toata lumea din cauza cresterii numarul de persoane infectate cu COVID, frica s-a simtit pe toate planurile. Dupa ce au inteles importanta crypto in astfel de momente, preturile au revenit la normal si am fost martori unor all time high pentru toate monedele.

Cum tranzactionezi Ethereum?

Puteti cumpara Ethereum prin Bitcoin Romania prin platformele online: pro.bitcoinromania.ro sau trade.bitcoinromania.ro sau prin cea mai mare retea de ATM-uri Bitcoin din Romania. Prin platformele online trebuie sa aveti un cont activat si aprobat, iar cumpararea se realizeaza prin transfer bancar de EUR. Platformele Bitcoin Romania ofera siguranta, rapiditate si simplitatea procesului. Dupa ce ati depus fondurile, schimbul din EUR in ETH este unul simplu si poate fi realizat de dumneavoastra, fara existenta unui suport. Desigur, Bitcoin Romania ofera si suport incepatorilor pentru ca experienta dumneavoastra sa fie pe deplin inteleasa.

Prin reteaua de ATM-uri, cumpararea este la fel de simpla. ATM-urile au o interfata user-friendly, cu un meniu instinctiv, care va explica pasii, fara a fi necesar ajutorul unui suport tehnic. Ca in cazul platformelor, suportul exista pentru ca experienta dumneavoastra sa fie asistata daca simtiti nevoia de ajutor. Achizitionarea ETH prin ATM se realizeaza cu RON cash, bancnotele trebuie sa fie introduse una cate una, asemenea unui bancomat normal. Dupa ce ati finalizat procesul, primiti o hartie cu un portofel si un cod QR care poate fi introdus in portofelul dumneavoastra. Suma minima pentru cumpararea de ETH din ATM este de 50 de RON.

Intrebari frecvente

Cum este calculat pretul Ethereum?

Pretul ETH este decis de cerere si oferta, asemenea mizelor la bursa. Cand numarul de oameni care cumpara ETH este mai mare cat numarul celor care vand, pretul creste si daca numarul celor care vand este mai mare decat numarul celor care cumpara, pretul scade.

Ce valoare o sa aiba ETH in viitor?

Este imposibil sa se stabileasca cu exactitate directia pretului unei monede. Sunt o serie de factori care au impact pozitiv sau nu asupra directiei. Pana acum, ETH a urmat un trend ascendent si daca popularitatea lui si a aplicatiilor Ethereum continua, exista posibilitatea ca valoarea ETH sa creasca.

Cum cumpar ETH?

Bitcoin Romania va pune la dispozitie o multitudine de variante prin care puteti cumpara ETH. Aveti optiunile online ale platformelor. Cumpararea se realizeaza prin transfer bancar cu fiat si crearea contului si aprobarea lui este conditionata de procesul de KYC pe care trebuie sa-l urmati. O alta optiune este cumpararea cu RON cash prin intermediul ATM-urilor Bitcoin. Sumele minime sunt mai mici la ATM, daca doriti sa faceti plati mai rapide. ATM-urile sunt usor de folosit, fiind foarte intuitive.