Bitcoin Halving

9 septembrie 2023 bitcoin

Articol scris de Bitcoin Romania

Pentru a înțelege conceptul de înjumătățire a Bitcoin, este important să se înțeleagă cum funcționează rețeaua.
Blockchain, tehnologia care alimentează Bitcoin, este compusă dintr-o rețea de calculatoare (sau noduri) care execută software-ul și stochează un istoric complet sau parțial al tuturor tranzacțiilor care au loc în rețeaua sa.

Un nod complet din rețeaua Bitcoin este însărcinat cu validarea sau respingerea unei tranzacții. Pentru a face acest lucru, acesta efectuează o serie de evaluări pentru a se asigura că tranzacția este corectă și că respectă toți parametrii de validare.
Fiecare tranzacție este aprobată după ce toate tranzacțiile conținute într-un anumit bloc au fost verificate. După ce este aprobată, tranzacția este adăugată la blockchain și transmisă altor noduri din rețea.

Ce este Bitcoin Halving?

Mineritul implică o competiție pentru a adăuga următorul bloc de tranzacții în blockchain-ul Bitcoin. Pentru a face acest lucru, minerii folosesc hardware specializat pentru a rezolva probleme matematice complexe, producând un rezultat aleatoriu de 64 de caractere numit „hash”. Odată ce un miner rezolvă cu succes problema, blocul este blocat, iar minerul este recompensat cu Bitcoin.
Când Bitcoin a fost creat pentru prima dată, minerii au fost recompensați cu 50 BTC per bloc. Acest lucru i-a stimulat pe primii utilizatori să se angajeze în minerit înainte de a fi clar cât de mult succes va avea criptomoneda.

La fiecare patru ani, când au fost minate 210.000 de blocuri, are loc o înjumătățire care reduce la jumătate recompensa acordată minerilor pentru procesarea tranzacțiilor. Această scădere a cantității de bitcoini noi puși în circulație este cunoscută sub numele de „halving”.

Se preconizează că acest sistem de recompense va dura până în anul 2140, când se va atinge limita de 21 de milioane de monede.

Este înjumătățirea Bitcoin pozitivă sau negativă?

Înjumătățirea Bitcoin este văzută ca un mecanism economic benefic, deoarece introduce o presiune dezinflaționistă care poate duce la creșterea valorii monedei dacă există o cerere continuă pentru aceasta.

Motive pentru care se produce înjumătățirea Bitcoin

Înjumătățirea Bitcoin este o parte integrantă a designului protocolului, reglând oferta de noi Bitcoin care intră pe piață. Iată care sunt principalele motive pentru care se produce această înjumătățire:

Raritatea și oferta controlată
Reducerea la jumătate a recompenselor de minerit scade numărul de bitcoin nou create. Pe măsură ce oferta sa se diminuează în timp, Bitcoin are o atracție valoroasă ca activ deflaționist datorită rarității sale tot mai mari.

Controlul inflației
Prin reducerea atribuirii de blocuri, cantitatea de bitcoin care intră pe piață este diminuată. Această limitare a emiterii funcționează pentru a menține valoarea și stabilitatea monedei pe termen lung.

Impact asupra prețului
Creșterile anterioare ale prețului Bitcoin au fost adesea asociate cu evenimente de înjumătățire, ceea ce a dus la un sentiment optimist al pieței și la probabilitatea creșterii prețurilor.

Care este semnificația înjumătățirii Bitcoin?

În general, volatilitatea crește după ce se produce înjumătățirea. Acest lucru se datorează unei oferte reduse de Bitcoin disponibile, ceea ce duce la o mai mare dorință din partea investitorilor.
Atunci când se analizează boom-ul Bitcoin, trebuie luate în considerare și alte aspecte, cum ar fi atenția acordată de mass-media criptomonedelor, atractivitatea anonimatului oferit și creșterea treptată a cazurilor de utilizare a monedei în lumea reală.

Istoria Bitcoin Halving

Pe 28 noiembrie 2012, când prețul Bitcoin (BTC) era de aproximativ 12 dolari, a avut loc prima înjumătățire. Pe parcursul anului următor, prețul Bitcoin a crescut spectaculos până la aproape 1.000 de dolari.
Înainte de cea de-a doua înjumătățire din iulie 2016, Bitcoin avea un preț de 670 de dolari, dar până în iulie 2017, acesta a crescut la 2.550 de dolari.

Înjumătățirea din 2020 a Bitcoin a avut loc în luna mai, când prețul criptomonedei era de 8.787 de dolari. În urma acestui eveniment de înjumătățire, prețul Bitcoin a urcat vertiginos și a ajuns în cele din urmă la un vârf de aproape 69.000 de dolari în noiembrie 2021. Acesta a fost cel mai mare preț pe care l-a atins vreodată Bitcoin, depășind precedentul maxim istoric de 19.700 de dolari, pe care l-a atins în decembrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *