Portofel de criptomonede: Cum faci alegerea potrivită?

18 octombrie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

portofel criptomonede

Dacă ești deja un investitor cu mai multă experiență, sau abia acum ai decis să intri pe piața criptomonedelor, este nevoie să iei în considerare modalitățile prin care îți poți depozita în mod sigur activele digitale. Alegerea unei metode potrivite de stocare a criptomonedelor te poate feri de situații precum pierderea acestora. Problema pierderii activelor digitale este una destul de frecventă, care se tot întâmplă încă de la apariția Bitcoin, numărul estimativ de criptomonede Bitcoin pierdute fiind de 3,7 milioane.

Cea mai sigură metodă de stocare a criptomonedelor pe care o poți alege este portofelul virtual de criptomonede.

Ce este portofelul de criptomonede?

Un portofel permite utilizatorilor să stocheze, să trimită, sau să primească tranzacții cu criptomonede. Este o metodă prin care deținătorii pot valida soldul contului pentru a oferi vizibilitate asupra cantității de criptomonede pe care o dețin. Acest portofel virtual de criptomonede este utilizat pentru a păstra cheile publice și private într-un singur loc, așa cum în portofelul fizic îți păstrezi banii fizici sau cardurile de credit.

Dacă ești la început de drum în domeniul crypto, ai nevoie de o cheie publică pentru a primi banii, dar și de o cheie privată dacă dorești să îți tranzacționezi criptomonedele. Criptomonedele există în blockchain, registrul tuturor tranzacțiilor, iar aceste chei ajută la gestionarea activelor pe care le deții.

Deci, cum funcționează aceste chei?

Cheia publică este asemenea unei cutii poștale, în cazul criptomonedelor, oricine poate căuta adresa și trimite criptomonede. Este similar cu furnizarea numărului de cont curent, poți comunica aceste informații oricui, dar nimeni, în afară de tine, nu se poate conecta sau poate retrage bani din contul tău.

Spre deosebire de cheia publică, cheia privată este utilizată pentru a verifica tranzacțiile, spre exemplu, dacă cineva îți trimite un Bitcoin (BTC) este nevoie de această cheie pentru a dovedi că acum ești cel care deține criptomoneda.

De ce ai nevoie de un portofel de criptomonede?

portofel criptomonede

La fel ca orice monedă digitală, criptomoneda poate fi utilizată pentru mai multe scopuri. Portofelele digitale au un rol important, deoarece acestea permit criptomonedelor să devină funcționale pentru persoanele sau organizațiile care le dețin, așa cum un cont bancar este necesar pentru o monedă fiduciară. Mai jos regăsești câteva motive pentru care portofelul virtual de criptomonede este necesar:

 • Gestionarea activele digitale (poți monitoriza un sold pentru activele criptomonedei);
 • Tranzacții (poți trimite și primi plăți în criptomonede);
 • Conectarea la aplicații descentralizate (dacă deții un portofel electronic te poți conecta și poți interacționa cu dApps Web 3.0);
 • Gestionarea cheilor (criptomonedele există în blockchain ca o adresă de cheie publică, iar portofelul virtual de criptomonede te ajută să îți gestionezi cheile private de criptare care sunt folosite pentru accesarea unei adrese sau pentru acceptarea unei tranzacții.

Tipuri de portofele virtuale de criptomonede

portofel criptomonede

Din punct de vedere funcțional, există două tipuri principale de portofele, așa numitele hot wallet și cold wallet. Primul tip de portofel poate fi încadrat în categoria software, deoarece este conectat la Internet, iar cel de-al doilea tip, care este offline.

Portofelele software sunt programe de desktop sau extensii de browser care ușurează trimiterea, primirea sau stocarea activelor digitale. Astfel de portofele sunt unice pentru fiecare criptomonedă, putând fi utilizate fie pe Web, sau pot fi instalate anumite aplicații pe telefon sau desktop.

În categoria hot wallet (software) regăsești următoarele tipuri de portofele:

 • Portofele bazate pe Web (acest tip de wallet funcționează ca o extensie de browser, deținătorii accesând portofelul prin accesarea serviciului online);
 • Portofele desktop (cheile criptografice sunt stocate într-o aplicație Desktop a utilizatorului);
 • Portofele mobile (pentru stocarea cheilor private și publice și pentru accesarea și utilizarea criptomonedelor, poate fi utilizată și o aplicație mobilă).

Exemple de hot wallet

Printre cele mai cunoscute tipuri de hot wallet se numără:

 • Exodus (oferă opțiuni de desktop și mobil, dar și posibilitatea integrării cu portofelul hardware Trezor);
 • MetaMAsk (oferă o aplicație mobilă dar și un portofel pentru Desktop);
 • TrustWallet (oferă o opțiune de portofel criptografic mobil și NTF – jetoane nefungibile).

În ceea ce privește portofelele cold, acestea sunt de două tipuri: hardware și de hârtie.

Portofelele hardware au un scop similar cu cele software, cu diferența că primele acceptă mai multe monede. Portofelul hardware este mult mai sigur deoarece cheile private sunt salvate pe un dispozitiv fizic într-un mediu offline. Acestea sunt ușor de folosit, deoarece le poți conecta cu ușurință la computer sau alt dispozitiv prin intermediul unui USB.

Cel de-al doilea tip de portofel, cel de hârtie, este o bucată fizică de hârtie care conține toate datele necesare accesării criptomonedei. Dacă în cazul portofelului hardware, securitatea este ridicată, în cazul celui de-al doilea tip există anumite riscuri. Spre exemplu, dacă pierzi bucata de hârtie pe care ai toate informațiile necesare pentru accesarea criptomonedelor, poți pierde activele criptografice din portofel. De asemenea, mai există și alte dezavantaje precum trimiterea cu ușurință a fondurilor, sau timpul mare în ceea ce privește tranzacțiile.

În categoria cold wallet, regăsești următoarele exemple de portofele:

 • Ledger x (oferă cele mai bune opțiuni de portofele hardware, inclusiv Nano X și Nano S);
 • Trezor (oferă portofele hardware Trezor Model One și Trezor Model T la nivel premium);
 • SecuX (are în portofoliu o serie de portofele hardware, inclusiv V20, W20 și W10);
 • SafePal (o opțiune ieftină a SafePal este portofelul hardware S1).

Cum alegi cel mai bun portofel de criptomonede?

portofel criptomonede

Probabil te gândești că cea mai bună opțiune în ceea ce privește portofelul de criptomonede este cel online, deoarece este o modalitate mult mai ușoară, dar de cele mai multe ori, această alegere nu este neapărat cea mai bună.

Mai jos o să îți prezint câteva elemente ce țin de alegerea celui mai bun portofel criptografic.

Cold vs Hot Wallet

Dacă ești tipul de persoană care dorește să aibă siguranță garantată, și care este îngrijorată că serviciile online pot fi victima unui atac, efectul fiind pierderea criptomonedelor, atunci cold wallet-ul este varianta cea mai bună pentru tine. Totuși, optarea pentru un astfel de portofel poate fi uneori o provocare, deoarece nu este la fel de ușor sau accesibil cu serviciile online, ceea ce face să fie mai greu de utilizat.

Securitate

Pentru un hot wallet, securitatea este un element absolut, motiv pentru care este nevoie să alegi un portofel criptografic cu capacitate puternică de autentificare, inclusiv autentificarea multifactorială.

Suport Blockchain

Dacă optezi pentru o anumită criptomonedă, ar trebui să te asiguri că tehnologia portofelului ales suportă serviciile dorite.

Integrare și Acces

Pe lângă suportul de criptomonede specific, este nevoie să verifici și dacă bursa de criptomonede aleasă oferă un suport ușor pentru tehnologia portofelului electronic de criptomonede. Dacă ai auzit de hot wallet și cold wallet, cel mai probabil ai auzit și despre portofelul Bitcoin. Dacă dorești să cumperi Bitcoin, să vinzi sau să stochezi, ai nevoie de un portofel virtual.

Un portofel Bitcoin vă permite să trimiteți și să primiți Bitcoin, acesta salvează informațiile criptografice necesare pentru accesarea adreselor Bitcoin și pentru a trimite tranzacții. Într-un astfel de portofel pot fi păstrate și alte criptomonede.

Un element important de care să ții cont când vine vorba de portofelele digitale este acela că nu este obligatoriu să rămâi la un singur tip de portofel Bitcoin. De exemplu, poți păstra o sumă mică de bani într-un portofel pentru tranzacții, și cantitatea mai mare de criptomonede o depozita într-un portofel hardware.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV