Web 3.0: Definiție si impact asupra criptomonedelor

27 octombrie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

blockchain

Tranzacționarea criptomonedelor ar putea deveni una dintre afacerile mainstream în mai puțin de un an sau doi, iar tehnologia Web 3.0 joacă un rol important pentru companiile care doresc să ofere servicii cu criptomonede. Web-ul a cunoscut o transformare impresionantă de-a lungul anilor, parcurgând trei etape: Web 1.0, Web 2.0 și Web 3.0.

Ce înseamnă Web 1.0?

Web 1.0 este prima versiune a Internetului, acesta existând din 1991 până în 2004. Acesta poate fi considerat Web-ul de citire sau cel sintactic, unde cei mai mulți dintre utilizatori consumau conținut, iar creatorii erau cei care dezvoltau și construiau site-uri web, materialele fiind în format grafic sau vizual. Aceste materiale erau mai mult statice, în HTML (limbaj de marcare a hipertextului), decât dinamice. De asemenea, respectivele date și conținutul erau furnizate dintr-un sistem de fișiere, iar interacțiunea pe paginile web era redusă.

Ce înseamnă Web 2.0?

Web 2.0 este cea de-a doua versiune a Internetului, care mai este cunoscut și sub denumirea de web interactiv de citire-scriere și web social. Această versiune a început în 2004, odată cu apariția platformelor de social media.

În versiunea Web 2.0 fiecare persoană poate deveni creator de conținut. Spre exemplu, poți realiza anumite postări pe care le poți împărtăși cu ceilalți, poți distribui videoclipuri pentru a putea fi vizionate de ceilalți, și poți interacționa cu prietenii virtuali, fie prin mesaje sau comentarii, pe rețele sociale precum Facebook, Instagram, Twitter. Un alt element important care a luat naștere în această etapă a fost modelul de venituri bazate pe publicitate.

Ce înseamnă Web 3.0?

Cea de-a treia versiune a Internetului, Web 3.0, mai este cunoscut și sub numele de Web semantic sau citire-scriere-executare. Inteligența artificială și învățarea automată sunt caracteristicile care permit calculatoarelor să analizeze datele în același mod în care o fac persoanele, ceea ce conduce la generarea și distribuirea inteligentă de conținut, în funcție de nevoile și cerințele specifice utilizatorului.

În ceea ce privește aplicațiile Web 3.0, acestea sunt construite pe blockchains. Acestea sunt rețele descentralizate de numeroase servere peer-to-peer sau de un hibrid între cele două. Mai sunt cunoscute și sub numele de DApps (aplicații descentralizate).

Pentru pasionații de criptomonede, Web 3.0 încorporează tehnologiile care se află în centrul domeniului cripto: descentralizare, token-uri și blockchain.

Care sunt tehnologiile Web 3.0?

crypto

În ceea ce privește dezvoltarea Web 3.0, sunt câteva tehnologii care sunt implementate în prezent.

Sistemul DeFi (finanțe descentralizate) își propune să revoluționeze sistemul financiar prin crearea unui sistem financiar peer-to-peer care trăiește pe blockchain, eliminând intermediarii (bănci, procesatori de plăți sau alți intermediari).

Un astfel de sistem s-ar putea dovedi mai accesibil, nefiind nevoie de conexiune la Internet, de documente sau verificări de o terță parte. De asemenea, comisioanele ar fi mai reduse și viteza tranzacțiilor ar fi mai mare. Printre cele mai populare protocoale DeFi se numără Uniswap (UNI), Aave (AAVE) și Chainlink (LINK), care sunt concepute pentru a efectua tranzacții financiare.

NFT-urile (jetoane non-fungibile) sunt o categorie de active digitale care trăiesc pe blockchain. Fiecare jeton non-fungibil este unic, și nu există două care să fie identice. Momentan, singura utilizare pe scară largă a acestor active digitale a fost pentru operele de artă digitală. Printre criptomonedele care susțin NFT-urile pe blockchain-urile lor se numără Solana (SOL), Ethereum (ETH) și Avalanche (AVAX).

Cea de-a treia tehnologie sunt DAO-urile (organizație autonomă descentralizată). Această organizație este formată dintr-un grup, care împărtășesc un scop comun, și care funcționează pe baza unor structuri democratice, în care voturile sunt exprimate în legătură cu token-urile criptografice pe care le dețin utilizatorii.

Care este impactul Web 3.0 în piața cripto?

Probabil ai observat că atunci când vine vorba de Web 3.0, se vorbește și despre criptomonede, lucru care s-ar putea datora faptului că majoritatea protocoalelor Web 3.0 se bazează cel mai mult pe criptomonede.

Apariția criptomonedei Bitcoin a fost evenimentul care a trasat liniile directoare ale Web 3.0. Rețeaua blockchain a pus bazele definiției web 3.0, deoarece a simplificat stocarea datelor în mai multe copii ale rețelei peer-to-peer (P2P).

Ethereum, cea de-a doua criptomonedă după Bitcoin, mai este numită și computerul lumii, fiind considerată fundamentul a numeroase aplicații Web 3.0, așa numitele dApps (aplicații descentralizate). În loc de serverele centralizate, Ethereum găzduiește dApps pe noduri controlate de utilizatori pe blockchain, ceea ce permite oricui să le folosească, fără ca datele lor să fie monetizate.

Care sunt avantajele Web 3.0?

web 3.0

Dacă te-ai întrebat care sunt cele mai des întâlnite avantaje ale Web 3.0, mai jos ți-am pregătit următoarele avantaje, după cum urmează:

Rețea securizată

Spre deosebire de predecesorii săi, Web 3.0 este mai sigur decât versiunile anterioare, lucru care este posibil datorită naturii distribuite și descentralizării. Exploatatorilor sau hackerilor le va fi dificil să pătrundă în rețea.

Proprietatea datelor

Dacă până acum datele generate de utilizatori erau stocate și utilizate de marile corporații, acum, cu ajutorul funcțiilor Web 3.0, utilizatorii au proprietate deplină asupra datelor. De asemenea, cele care sunt transferate prin rețea sunt complet criptate, utilizatorii fiind cei care decid ce informații împărtășesc cu corporațiile sau platformele terțe.

Nicio întrerupere a serviciilor

Sistemele distribuite sunt mai puțin predispuse la întreruperea serviciului, deoarece nu există o entitate centrală. Acest lucru face ca Web 3.0 să fie cel mai potrivit pentru partajare de date și servicii.

Web semantic

Datorită îmbunătățirii tehnologiei față de ultimul set al Web 2.0, pot fi partajate date între mai multe sisteme, platforme și granițe comunitare.

Aplicații Web 3.0

Dezvoltarea Web 3.0 depinde foarte mult și de modul în care aplicațiile pot ajuta utilizatorii. Acum, puteți găsi aplicații pentru orice tip de utilizare, de la browsere, jocuri, până la social media. Mai jos o să regăsești cele mai renumite aplicații Web 3.0.

Everledger

Această aplicație este printre primele exemple de aplicații Web 3.0. Aplicația oferă o înregistrare unică fiecărui utilizator, iar aceștia pot stoca datele în cloud. Prin intermediul acestei aplicații, utilizatorii pot urmări diverse obiecte, iar în situația în care doresc să achiziționeze un anumit produs, clienții scanează autocolantul Everledger pentru a se asigura de autenticitatea bunurilor achiziționate.

Storj

Aplicația are design open-source, este gratuită, fiind o metodă de stocare descentralizată a datelor, fiind intolerabilă la erori și redundanță. Un beneficiu semnificativ al acestei aplicații este reprezentat de flexibilitatea în ceea ce privește încărcările și descărcările nelimitate, indiferent de timp.

Brave Browser

Cea de-a treia aplicație se încadrează în categoria aplicațiilor populare, care își propune să ofere funcții îmbunătățite precum blocarea reclamelor și confidențialitatea de pe dispozitivele mobile. Datorită popularității sale, a devenit printre aplicațiile favorite în detrimentul browserelor cunoscute (Google Chrome și Mozilla Firefox).

Sola

Sola este una din aplicațiile care se situează în top datorită funcționalității sale unice, fiind o platformă de social media descentralizată care se bazează pe blockchain-ul Ethereum. Această platformă valorifică algoritmi de inteligență artificială pentru a afișa utilizatorilor informații de interes pentru aceștia. De asemenea, această platformă se concentrează pe crearea unei rețele sociale unde fiecare se poate exprima în mod egal, fără să existe un monopol al agențiilor de publicitate, al brandurilor sau influencerilor.

Steemit

Această aplicație funcționează ca un site web de blogging descentralizat, fiind asemănător cu Reddit. Un punct forte al acestei aplicații este reprezentat de faptul că poate fi monetizat conținutul afișat de utilizatori.

Cum va funcționa Web 3.0?

Cei mai mulți experți sunt de părere că Web 3.0 va oferi experiențe mult mai bogate utilizatorilor, fiecare va avea un profil de internet unic, care se va baza pe istoricul de navigare. Spre exemplu, dacă două persoane ar căuta pe Internet aceleași cuvinte cheie, utilizând același serviciu, rezultatele ar fi diferite în funcție de profilurile lor individuale.

Web 3.0 are potențialul de a depăși cu mult sfera social media, streaming sau cumpărăturile online, acestea reprezentând mai mult aplicațiile Web 2.0. În centrul Web 3.0 se află web-ul semantic, inteligența artificială și învățarea automată, care au potențialul de a îmbunătăți interacțiunea cu utilizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *