Sistemul DeFi: Ghid complet pentru Finanțele Descentralizate

19 ianuarie 2022 defi

Articol scris de Popa Daniela

DEFI

Ce este DeFi – Decentralize Finance?

DEFI este un ecosistem de aplicații financiare dezvoltat pe baza blockchainului, folosind de obicei smart contracts. Scopul DEFI este de a oferi oricui servicii financiare open source, transparente, oricine poate verifica tranzacțiile dacă este necesar, și mai ales care funcționează și operează fără a fi gestionate de o autoritate centrala.

Utilizatorii păstrează controlul complet asupra bunurilor și tranzacțiilor prin utilizarea aplicatiilor descentralizate. Aplicatiile descentralizate sunt cunoscute sub numele de dAPPs. Dacă sistemul tradițional de tranzacții are unul sau mai multi intermediari care generează încredere și dețin controlul asupra tranzacțiilor, cum ar fi banca cu care lucrezi și procesatorul de plăti cu care banca lucrează, binenteles ca acești intermediari generează costuri suplimentare, in cazul DEFI intermediarul este înlăturat.

Momentan, majoritatea aplicațiilor DEFI sunt construite pe rețeaua Ethereum, dar pe viitor se întrevede ca vor apărea mai multe rețele publice alternative care oferă viteză superioară, scalabilitate, securitate și costuri mai mici. Tokenurile DEFI pot oferi o gamă completă de servicii financiare, de la ipoteci şi împrumuturi, la tranzacţionarea de active şi relaţii contractuale complicate, dar fără a fi necesare vechile proceduri birocratice pentru a completa aceste tranzacţii. Privind îndeaproape la sectorul finanţelor descentralizate, vom încerca să definim un top 3 al monedelor DEFI pentru a le analiza şi lua în considerare pentru potenţiale tranzacţii.

TOP 3 monede DEFI

defi

Uniswap

uniswap

Uniswap facilitează tranzacţionarea automată de tokenuri descentralizate. Având rol de automated market maker (AMM), Uniswap a prins avânt în 2020, rezolvând problema lichidităţii cu care se confruntau alte schimburi descentralizate (DEX-uri). Deşi Ethereum este încă cel mai faimos protocol DEFI, aproape 50% din piaţa DEFI este valorificată de Uniswap. Platforma permite utilizatorilor să tranzacţioneze tokenuri bazate pe ERC20 şi să realizeze un venit din taxe fiind un ‘market maker’ ce oferă lichiditate pentru a permite schimbul de tokenuri. Cu alte cuvinte, Uniswap permite utilizatorilor să realizeze tranzacţii fără ca intermediarii să reducă din costul procesului. Anumite caracteristici, precum taxele mici, operaţiunile user-friendly, controlul
deplin asupra cheilor private, integrare într-un portofel extern şi lichiditatea mărită, au contribuit la triumful în timp record al Uniswap.

Uniswap şi-a lansat tokenul nativ de guvernare UNI în Septembrie 2020. Algorand Algorand este o retea descentralizata, construita pentru a rezolva “the blockchain trilemma”, adica atinge simultan un numar mare de tranzactii pe secunda, securitate si binenteles descentralizare.
Proiectul a aparut in 2017 sub conducerea profesorului Silvio Micali. Algorand a fost proiectat pentru a fi o retea sau platforma, avand ca nucleu platile rapide, desi momentan, nu și-a atins telul de a fi cea mai rapida rețea, echipa a anuntat ca pana la finalul anului intentioneaza sa creasca viteza de pana la 45 de ori.

Algorand

Algorand

Mecanismul de consensus folosit (protocoalele care au rolul de a se asigura ca toate nodurile dintr-un blockchain sunt sincronizate intre ele si ca stabilesc un acord referitor la ce tranzactii pot fi realizate si adaugate Blockchain-ului) este o variatie unica de la Proof of stake, denumita Pure proof of stake, care este o varianta mai incluziva si democratica. Mecanismul de consensus garantează ca toți participanții se supun acelorași reguli și decide care este contribuția acestora.

Structura protocolului are la baza 2 layere, pe primul layer se pot crea token si smart contracts cu functionalitati mai simple, iar al doilea layer e pentru smart contracts mai complexe deci pentru developeri de aplicatii descentralizate. Impartirea de smart contracts pe 2 layere diferite e pentru ca cele mai simple sa fie procesate mai rapid pe primul layer fara a fi incetinite de aplicatii complexe.

Cum Algorand are deja smartcontracts implementate, binenteles ca avem deja un sistem de dApps ajuns la maturitate. Toate aceste atribute fac din Algorand un proiect DEFI de perspectiva. Moneda lor nativa este Algo cu un supply maxim de 10 miliarde și aproximativ 5.2 miliarde în circulație.

Cosmos

Cosmos

Cosmos este un ecosistem constituit din mai multe blockchainuri, care pot comunica între ele prin intermediul unui protocol general de intercomunicare, numai IBC. Aceasta rețea descentralizată de blockchainuri independente a fost gândită de Jae Kwon în 2014, când a fondat compania Tendermint Inc, urmând ca în 2016 sa fie co-autor la Cosmos WhitePapper impreuna cu Ethan Buchman. In 2017 a fost Fundraiserul tokenului lor, ATOM.

Arhitectura ecosistemului, îl diferențiază de alte proiecte DeFi, deoarece Cosmos pune mai mult preț pe suveranitatea blockchainurilor care fac parte din rețea, în sensul ca se ocupa independent de securitate și fiecare blockchain are propriile noduri validatoare.

Tehnologia Cosmos are 4 mari elemente:

1. Tendermint, care este mecanismul de consensus, de tip Proof of stake și necesita un număr de noduri validatoare, fiecare dintre noduri fiind identificat după public key. Procesul de votare asupra consensusului se petrece în runde, unde fiecare runda are un lider care propune un bloc, ulterior validatorii votează în stagii dacă sa accepte blocul respectiv, sau sa treacă la runda următoare. Fiecare lider este ales dintr-o lista de validatori proporțional cu puterea de votare pe care o deține. Cosmos e doar una dintre alte câteva platforme construite în jurul protocolului Tendermint. Blockchainurile care folosesc Tendermint sunt considerate a fi printre cele mai sigure și scalabile. Acestea ajung intr-o forma neregulată la 10 000 de tranzacții pe secunda și continua sa fie operaționale chiar dacă o treime din nodurile validatoare sunt offline sau încearcă sa corupă rețeaua. Probabil cel mai important este ca Tendermint oferă posibilitatea de a cerea blockchainuri personalizate, sigure și scalabile în doar câteva ore. Starport, de exemplu, o solutie creata de echipa Tendermint, permite crearea unui blockchain Cosmos in doar cateva comenzi in max 1h.

2. The Cosmos SDK, care e un framework open source folosit pentru a crea blockchainuri peste layerul Tendermint. Cosmos SDK are la baza module care dacă sunt puse cap la cap de un developer sau o echipa de developeri pot crea un blockchain sau o aplicație. Scopul este de a creea un ecosistem întreg de module care permite developerilor sa construiască fără a fi nevoie de a coda fiecare bucățică în parte.

3. A treia piesa din puzzle-ul Cosmos este Cosmos IBC sau Inter Blockchain Communication protocol. Prin protocolul IBC orice blockchain de tip Tendermint poate comunica cu un alt blockchain, daca protocolul IBC este implementat si de acesta. In acest moment, sunt deja 28 de blockchainuri Cosmos care comunica intre ele de peste 6 luni de zile, iar volumul de operatii intre ele pe luna este de peste 3 milioane de tranzactii.

4. Al patrulea protocol esential pentru orice ecosistem DEFI este Gravity DEX. Acesta a fost construit folosind protocolul IBC și este un DEX de tip AMM care permite swap-ul oricăror tokeni din rețeaua Cosmos sau mai bine spus care conectează orice blockchain de hubul Cosmos pentru un swap descentralizat de tokeni. Moneda nativa a Cosmos este Atom, cu un supply maxim infinit, definit de o inflatie anuala. Supply-ul se poate defini sau limita prin guvernare, daca detinatorii de ATOM vor initia si vota aceasta propunere.

Concluzia: ce tokenuri DEFI să cumpărăm?

Cei care încă mai caută cele mai bune cryptomonede DEFI pentru investit nu vor putea primi un răspuns categoric, şi există un motiv întemeiat pentru asta.

Spaţiul DEFI trece printr-o perioada de creştere accelerată. Noi proiecte cu potenţial uriaş pentru investiţii intră pe piaţă în fiecare lună, oferind noi oportunităţi de trading prin aceste cryptomonede de viitor. Este indicat să va faceți propria analiza amănunțită, documentati-va dincât mai multe surse posibile dacă luați decizii care implica banii vostri. Având în vedere ca piața crypto poate fi foarte volatilă, identificaţi tokenurile DEFI care considerați ca au potențial şi tranzacţionaţi-le pe o platformă de încredere.

BitcoinRomania.ro este locul cel mai indicat pentru a face asta, suntem prima platforma de tranzacționare apărută în România, cea mare, totodata și cea mai buna deorece avem cele mai mici fee-uri din piața, o diversitate mare de monede listate pe platforma, departament de Suport Clienți în limba română și o echipa de Account Manageri care va stau la dispoziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *