NFT: Ce sunt, cum functioneaza si care este utiliatea lor

10 decembrie 2021 Uncategorized

Articol scris de Alexandra Popescu

bitcoin nft

Ultimul trend din lumea crypto, despre care cel mai probabil ati auzit si voi, este cumpararea si vanzarea de NFT-uri. Sumele care se vehiculeaza in jurul acestor NFT-uri sunt colosale, uneori si de milioane de dolari. Dar ce inseamna NFT-uri si de ce sunt atat de populare vom afla impreuna in articolul ce urmeaza.

NFT este acronimul de la non fungible token, care a devenit popular inca din 2020, atragand atentia presei si a extuziasmatilor din lumea crypto si tehnologiei blockchain. Daca doriti sa aflati mai multe despre ce este blockchain puteti sa aflati din alte articole postate pe pagina noastra de blog. NFT-urile ofera creatorilor de content un nivel nou de control asupra muncii lor. Sunt active care au valoare, NFT-urile pot fi folosite si pentru tranzactionare, in aplicatii descentralizate, numite DeFi.

Ce sunt NFT-urile?

Un NFT este un tip de token de criptomoneda care ruleaza pe blockchain-ul Ethereum, prin smart contract. Despre ce este Ethereum puteti sa aflati pe pagina noastra de blog din articolele anterioare. Exista, desigur, si alte blockchain-uri care sunt compatibile cu versiunile NFT-urilor. Conceptul a fost gandit in 2015 si lansat pentru prima data in 2017, prin reteaua ERC 20. In prezent, NFT-urile sunt dezvoltate prin reteaua ERC 721 pentru unicitatea retelei care se transpune in tokenuri, spre deosebire de protocolul anterior mentionat.

Care este sistemul?

Stim deja ca sunt diferite de criptomonedele precum Bitcoin, Ether sau altele, dar cum functioneaza NFT-urile mai exact? NFT-urile sunt tokenuri care reprezinta un activ digital sau fizic, in care se pot incadra picturile sau muzica si au ca scop autentificarea acestora. Acestea contin anumite informatii pe care o moneda nu le-ar putea avea. Pentru a intelege mai bine cum functioneaza o sa explicam ce este un token si un non fungible token. Un token este o unitate monetara, ceea ce inseamna ca un non token este ceva ce nu poate fi schimbat pentru altceva. Ca exemplu, Bitcoin este fungibil pentru ca poate fi schimbata cu o alta moneda si primesti aceeasi valoare, insa, sa dam un exemplu actual, certificatul verde este non fungibil pentru ca detine informatiile persoanei care il detine si nu poate fi transmisibil. La fel si un NFT este unic si poate fi distribuit si verifica proprietatea prin blockchain.

Cum poti folosi un NFT?

Utilitatea NFT-urilor este ca pot fi folosite ca drept de vanzare online a obiectelor exclusiviste si posibilitatea de a fi folosite pentru verificarea valorii in dobandirea proprietatii. Exemple de NFT-uri sunt obiectele de arta, muzica, biletele la diverse evenimente, hainele in editie limitata, chiar si mesajele de Twitter. Pentru a intelege mai bine o sa oferim doua exemple, unul extern si unul local. Co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, un pare iubitor de tehnologie si criptomonede, a scos la licitatie un tweet in Martie anul acesta (2021) pentru milioane de dolari. Acesta a transformat castigurile in Bitcoin si le-a donat. Un exemplu local este cantareata Delia. Aceasta a lansat in aceeasi luna piesa Racheta sub forma de NFT. Piesa se gaseste pe versiunea OpenSea in doua versiuni. Una este o editie limitata de 100 de unitati si cealalta o editie Ultra Luxury pentru care s-a licitat aproximativ 1706 dolari. Pachetul Deliei include: versiunea acustica a piesei, o sesiune de Meet and Greet cu jurata de la Iumor, aceasta predand personal NFT-ul, o caseta audio si un walkman personalizat, 3 desene in creion care ii apartin, o colectie de autocolante personalizate si o colectie de fotografii inspirate din tema melodiei.

Sunt importante NFT-urile?

Cum se explica atentia din jurul NFT-urilor? Reprezentand un activ digital din lumea reala, NFT-urile pot fi folosite pentru a obtine schimburi fizice pe piata digitala. Unul dintre avantajele NFT-urilor este ca poti achizitiona si vinde obiecte rare si valoroase. Atunci cand creezi un NFT si incarci continutul, ai dovada ca esti unicul proprietar al tokenului, stabilind raritatea. Cel mai multi au de castigat muzicienii, care isi pot autoriza materialele incarcate. Acestia pot castiga, prin incarcarea pe smart contracturi, de fiecare data cand materialul lor este revandut. De mentionat este ca NFT-ul nu este asemenea unui drept de autor. Cel care incarca muzica, de exemplu, poate incarca mai multe versiuni ale acestora, fiecare cu NFT-ul ei.

Un alt domeniu in care NFT-urile sunt importante este cel de gaming. Jucatorii pot folosi NFT-uri pentru a deveni proprietarii obiectelor rare sau greu de gasit din joc, pentru a transfera monede in lumea reala. Astfel programatorii jocului pot folosi NFT-uri pentru a-si monetiza munca facuta. NFT-urile sunt atractive pentru ca pot fi cumparare si vandute pe piata NFT daca le creste valoarea. O platforma de tranzactionare a criptomonedelor cumpara obiecte digitale de colectie si creeaza valoare pentru clientii acestora.

Volumul de tranzactionare a NFT-urilor din 2020 a crescut cu 299%, de la 62.9 m de dolari in 2019, la 250.8m de dolari. Se preconizeaza cresterea acestor volume pentru ca tot mai multi muzicieni si artisti folosesc NFT-uri pentru a-si monetiza munca.

Care sunt riscurile?

Ca in orice investitie, exista si riscuri in NFT-uri. Dupa ce un investitor cumpara un NFT si interesul de tranzactionare stagneaza, preturile NFT-urilor vor scadea si cumparatorul ar putea avea pierderi mari.

Frauda este un alt element de risc. Au existat cazuri de NFT-uri de opere de mii de dolari care in final s-au dovedit ca erau falsuri. Depinde foarte mult de stocarea acestora. Cum o criptomoneda o tii intr-un portofel Bitcoin, asa si NFT-urile trebuie pastrate intr-un loc in care doar tu ai acces. De asemenea, continutul nu poate fi scutit de deteriorarea calitatii, parolele pot fi pierdute, paginile incarcate sa devina offline in timp. Creatorii de NFT nu pot avea garantia drepturilor legale de proprietate, oferind mai putina protectie impotriva furtului.

Cum puteti sa cumparati sau sa vindeti NFT-uri?

NFT-urile sunt tranzactionate in criptomonede, astfel incat trebuie prima data sa cumparati crypto si dupa sa le pastrati intr-un portofel. Ulterior va inregistrati pe o piata NFT, precum Nifty Gateway, OpenSea sau Rarible. Puteti cumpara Bitcoin sau alte criptomonede prin platforma noastra de tranzactionare.

Vanzarile iau forma unor licitatii cu un pret de inceput, astfel incat daca ati plasat oferta castigatoare ati intrat in posesia unui NFT. Daca valoarea obiectului creste, datorita raritatii sau unicitatii, puteti face ulterior propria licitatie si sa o vindeti pentru a face profit.

Desi, dupa cum am mentionat, un NFT nu ofera dreptul de autor, acesta ofera in schimb dreptul de utilizare, precum postarea unui video sau a unei imagini online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *