Ce este un portofel Bitcoin?

22 aprilie 2021 accepta bitcoin, altcoins, bitcoin, Bitcoin Romania, BTR Vault, cryptomoneda, portofel electronic

Articol scris de Alexandra Popescu

Pentru utilizatorii din piata crypto diversele modalitati de cumparare sau vanzare a monedelor digitale poate fi usor de inteles. Dificultatea intervine atunci cand isi aleg modalitatea de stocare. Este usor sa platesti pentru a avea Bitcoin, insa trebuie sa fii foarte atent unde depozitezi cantitatea de Bitcoin. Exista multi scammeri pe internet care te atrag cu oferte de pret, cu un comision mic de tranzactionarea pentru a lasa in portofelul lor Bitcoin-ul, insa in momentul vanzarii nu mai exista nimeni de gasit. Cu un astfel de scammer s-a confruntat si pagina noastra de Facebook, in urma cu doar cateva saptamani.

Cum poti cumpara Bitcoin in Romania? Simplu, dupa cum am mentionat, dar alegeti exchange-uri sau platforme de renume. Care sa va garanteze vanzarea monedelor ulterior.

Sa vedem unde si cum depozitam monedele digitale.

In termeni simpli, un portofel digital este asemenea unui cont bancar care iti permite sa depozitezi, sa trimiti sau sa primesti Bitcoin. Portofelele digitale au doua componente principale: cheie publica si cheie privata. Cheia publica este compusa dintr-un cod QR si o adresa de wallet care poate fi vazuta de oricine si reprezinta adresa de depunere. Cheia privata are acelesi principiu, respectiv cod QR si adresa de wallet, care poate fi folosita pentru retragere. In afara de posesorul cheii private, nimeni nu trebuie sa cunoasca aceasta adresa.

Portofelele crypto nu depoziteaza criptomonede in forma fizica. Cand cineva iti trimite Bitcoin, aceasta isi schimba adresa de la proprietar la destinatar. Acest tip de tranzactie este verificata de catre mineri in blockchain si abia dupa sunt inregistrate toate confirmarile, cantitatea de BTC ajunge in portofelul expediat.

Acest tip de portofele sunt de mai multe feluri si mai multe categorii:

Portofel fizic

Sunt portofele offline. Arata ca un stick sau sub o alta forma. Au securitate de intalta calitate, aspect elegant, posibilitate de deplasare oriunde cu stick-ul si aceasta metoda este folosita in general de cumparatorii pe termen lung. Bitcoin Romania ca portofel fizic cardul incarcat cu 1milli-Bitcoin.

Portofel online

Functioneaza ca un cold storage si sunt detinute de o parte terta, spre exemplu platformele de exchange. Acestea au integrate in componenta lor posibilitatea de a va pastra cantitatile de BTC direct in platforma. Un mare avantaj, spre deosebire de cele mentionate mai sus, este ca va puteti recupera suma, indiferent daca v-ati uitat parola, pierdut telefonul, laptopul, adresa de email etc. In ultima perioada, cele mai multe dintre acestea cer doar un comision de retragere, mai mult decat decent avand in vedere ca primiti cantitatea inapoi. Spre exemplu Bitcoin Romania se va ofera pentru ambele platforme online un portofel integrat in platforma.

Portofel tip desktop

Sunt portofele descarcate pe laptop si pot fi accesate doar pe laptopul respectiv. Aveti in aceasta categorie o gama larga de astfel de portofele, au securitate destul de buna, iar descarcarea lor este gratuita. Desigur, un minus a acestor portofele este reprezentat de virusi sau atacuri cibernetice.

Portofel mobil

Este sub forma unei aplicatii pe care o puteti descarca de pe magazinul telefonului dumneavoastra. Depoziteaza chei private si iti permite sa faci tranzactii direct de pe telefon, adica de oriunde. Problemele, la fel ca la laptop, apar daca telefonul dumneavoastra este virusat sau daca va pierdeti, deteriorati telefonul. In acest caz, ca in cel al laptopului, toata cantitatea se poate pierde.

Alegeti portofelul potrivit pentru voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *