In Zimbabwe chiar se tranzactioneaza Bitcoin la o valoarea dubla?

20 octombrie 2017 pretul bitcoin, tranzactionare

Articol scris de Mirona Noru

In Zimbabwe moneda digitala Bitcoin aparent se tranzactioneaza la o valoarea dubla fata de media afisata pe celelalte exchange-uri la nivel global. Care este insa cauza acestui fenomen neobisnuit? Exista aceasta dublare a pretului sau este doar un mit cripto?

aaaa

Statul Zimbabwe nu detine in realitate o moneda nationala, inlocuind-o cu dolarul american pentru toate tranzactiile zilnice inca din 2009. Problema intampinata in acel moment a fost ca guvernul a delapidat o parte din bani, astfel incat nu putea sa-si plateasca functionarii publici, politia si armata. Ca o reactie la aceasta situatie de criza, doua dintre aceste grupuri anterior mentionate au scos armele. Ad-literam.

Pentru a evita o multime furioasa, neremunerata, care foloseste arme ca sa ameninte, guvernul a decis sa imprime o cantitate mai mare de bani pentru a le plati salariile bugetarilor. Decizia facuta pe ascuns a dus la devalorizarea monedei nationale Zimdollar, la hiperinflatie si la supermarketuri goale. Mai preciz, resurse de baza precum paine, benzina si chiar sampon nu se mai aflau in circulatie. De asemenea, decizia nefericita a guvernului a dus la pierderea uneia dintre cele mai bine cotate monede din perioada de dinainte de cripto-era.

Apoi a existat inca o problema. Zimbabwe a trebuit sa importe bani cash, aproximativ 10 milioane de dolari pe saptamana. Zimbabwe s-a schimbat dintr-o tara in care toata lumea avea destule lichiditati (fara valoare), dar nimic de cumparat. Prin urmare, tara si-a mutat acum interesul nu in zona de investitii, ci in cea de tranzactii zilnice.

Potrivit schimbului local golix.io pretul BTC / USD pe aceasta bursa porneste de la 9000 $ pana la 9999.99 $. Insa pe LocalBitcoins Zimbabwe pretul de vanzare a fost exact acelasi ca in Marea Britanie de exemplu. Pot fi observate niste preturi umflate pe o baza urbana in continuare pe lista, dar nimic de care traderii sa poata profita efectiv. Astfel aceasta dublare a pretului la vanzare si acest mit urban ce a circulat printre pasionatii de cripto s-a dovedit a nu fi mai mult decat o inselatorie oportunista, care de fapt se adreseaza celor ce au nevoie sa tranzactioneze in numerar.

Screen-Shot-2017-10-19-at-20.09.06-e1508458401925

sursa: https://www.thenational.ae/business/zimbabwe-s-embrace-of-bitcoin-poses-problems-1.668430

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *