Stabilitatea crypto influentata de investitorii institutionali?

11 octombrie 2018 bitcoin, reglementare

Articol scris de Mirona Noru

bitcoin romania

Piata crypto a inregistrat de la inceputul anului un declin, in urma scaderii pretului Bitcoin, care la randul sau a influentat evolutia celorlalte monede digitale. Cei mai multi traderi spera ca intrarea investitorilor institutionali sa determine urmatoarea crestere a pretului. Stabilitatea aparenta a activelor digitale majore sugereaza ca investitorii institutionali sunt deja implicati activ pe piata crypto.

Desi piata de capitalizare a inregistrat o usoara scadere in ultimele 12 ore, ultimele doua luni, respectiv din august 2018 pana la inceputul lunii octombrie 2018 au reprezentat perioada cea mai productiva pentru piata crypto. Aceasta a inregistrat mai multe progrese in ceea ce priveste institutionalizarea, reglementarea si imbunatatirea infrastructurii in ultimele 60 de zile decat in ultimii noua ani.

Care sunt jucatorii institutionali care au influentat piata crypto?

Goldman Sachs a confirmat planurile de a lansa un departament specific Bitcoin de tranzactionare futures pentru a satisface cererea crescuta a clientilor. In data de 6 August, banca de investitii a anuntat ca intentioneaza sa ofere servicii de custodie pentru fondurile de criptare.

De asemenea si banca de investitii Morgan Stanley din New York intentioneaza sa lanseze servicii de tranzactionare pentru clientii interesati de Bitcoin. Celor doua banci li se adauga si Citigroup, care insa asteapta reglementarile oficiale sa fie implementate, dar si-a manifestat sustinerea fata de domeniul digital.

Este interesanta aceasta schimbare de atitudine, mai ales dupa ce anul trecut in aceasta perioada Jamie Dimon, reprezentant al JP Morgan facea niste declaratii care defaimau clar Bitcoin si alte crypto. Multi au comentat ca rolul acelor declaratii a fost scaderea pretului, dar dupa cum stim, maximul istoric a fost atins la scurt timp dupa. De admirat este faptul ca l-a inceputul anului acesta si-a manifestat regretul privind declaratiile facute.

Coreea de Sud, Japonia si SUA au inregistrat de asemenea progrese rapide in privinta reglementarii si deja folosesc Bitcoin ca metoda de plata.

piata crypto crestere

Cu toate acestea, imbunatatirea rapida a infrastructurii pietei a avut un efect redus asupra pretului Bitcoin si a altor criptomonede mari. Incepand cu data de 9 august, Bitcoin a ramas stabil in intervalul de 6.400-6.800 de dolari, cu exceptia unei perioade de la jumatatea lunii septembrie, cand a iesit din tipar pentru scurt timp si a depasit valoarea de 7.000 $.

Una dintre cele mai mari critici aduse pietei crypto de catre investitorii institutionali a fost volatilitatea. Pe parcursul ultimelor patru pana la sase luni, piata crypto nu a inregistrat fluctuatii foarte mari si pare sa corespunda tiparelor institutiilor financiare traditionale, care devin mai confortabile cu ideea de moneda digitala.

In aceasta saptamana, Universitatea Yale, prestigiosul colegiu Ivy Leauge din Connecticut, a investit intr-un fond crypto peste 400 de milioane de dolari. Anterior, investitorul miliardar Mike Novogratz a declarat ca intrarea pe piata crypto a fondurilor de pensii, a institutiilor academice si a companiilor financiare mari pe piata va declansa FOMO (Fear Of Missing Out) in randul investitorilor institutionali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *