Cetatenii Indiei vor vota prin blockchain

18 februarie 2020 blockchain

Articol scris de Alexandra Popescu

Cetatetii Indiei vor putea in curand sa voteze in afara orasului de resedinta, datorita unui sistem bazat pe blockchain. Potrivit publicatiei The Times, Sunil Arora, comisarul sef al alegerilor electorale, a declarat ca tara spera sa sporeasca prezenta la vot cu o solutie bazata pe tehnologie. Ideea a venit de la faptul ca in 2019, 300 de milioane de alegatori eligibili nu au votat pentru ca fie nu erau pasionati de politica, fie erau prea departe de locul in care ar fi trebuit sa voteze in ziua alegerilor.

Ziarul afirma ca tara are peste 450 de milioane de imigranti din diferite motive, munca, educatie sau casatorie, care ii face sa ramana pentru o perioada mai mare sau mai mica de timp in districtul respectiv. Acest factor ii face pe oameni sa nu-si schimbe resedinta. Arora a mentionat ca autoritatile au inceput deja colaborarea cu Institutul Indian de Tehnologie pentru a crea un sistem bazat pe blockchain care sa le permita cetatenilor sa-si execite drepturile, indiferent de locul in care se afla.

Sunil a mai spus ca spera ca sistemul de votare prin intermediul tehnologiei sa fie pus in aplicare in timpul mandatului sau, care se incheie in aprilie 2021. El a adaugat ca exista, de asemenea, o propunere care depinde de ministerul de justitie de a exista o compatibilitate intre actele de votare si actele proprii de identitate. In prezent, sistemul blockchain este folosit pentru a permite cetatenilor sa voteze, eliminand posibilitatea de a exista voturi multiple.

Parerile sunt impartite in doua: in timp ce unii considera ca varianta clasica de vot este uitata deja, altii se opun ideii de vot digitalizat, avand temeri. Dupa cum a fost raportat recent in diferite publicatii media, prima aplicatie de votare pe internet folosita la alegerile federale din SUA, Massachusetts Institute of Technology’s security au dus la vulnerabilitati in ceea ce priveste securitatea cibernetica. Potrivit cercetatorilor a fost posibila „modificarea, oprirea sau expunerea votului unui utilizator, inclusiv un atac prin canale laterale in care un adversar de retea complet pasiv poate recupera buletinul de vot al unui utilizator”.

Cu toate acestea, multi sustin ca blockchain este calea cea mai buna si sigura a viitorului, permitand alegeri fara fraude. Fostul candidat al presedintiei americane Andrew Yang a declarat in august anul trecut ca intentioneaza sa implementeze votarea mobila bazata pe blockchain in cazul in care castiga alegerile.

Sursa: https://cointelegraph.com/news/indias-citizens-will-vote-with-blockchain-election-commissioner-says

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *