Vice-guvernatorul Bancii Centrale Franceze incurajeaza utilizarea blockchain

29 noiembrie 2019 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Vice-guvernatorul Bancii Centrale Franceze a solicitat autoritatilor ca tehnologia registrului distribuit sa fie utilizata in decontarile si sistemele de plata realizate in Europa. In cadrul conferintei anuale AFME privind tehnologia si inovarea pietelor de capital, Denis Beau, vice-guvernatorul Bancii Centrale, a abordat problema cadrelor de reglementare si situatia politicilor care ar putea contribui la incurajarea inovatiei si cresterii pe pietele de capital din Europa.

Potrivit acestuia, utilizarea solutiilor bazate pe blockchain ar putea avea un impact semnificativ asupra industriei financiare. “Tokenizarea activelor financiare combinata cu recursul la solutii bazate pe blockchain (in particular) si cu tehnologiile registrului distribuit (in general) pentru stocarea si transferul acelor active ar putea ajuta raspunzand cerintelor pietei”, a declarat el.

Denis Beau a aprofundat domeniile pe care le-ar putea imbunatati DLT, facand referire procesele brute si de livrare-versare-plata, decontare in valuta, rezilienta si recuperare de la incidentele operationale. Acesta doreste ca sistemul financiar european sa fie mai deschis sa experimenteze tehnologiile pentru a imbunatati conditiile in care banca centrala pune bani la dispozitie ca activ de decontare. “Noi, la Banque de France, suntem, asadar, destul de deschisi pentru experimente in aceasta directie, impreuna cu Banca Centrala Europeana si alte banci centrale ale Eurosistemului, in special in ceea ce priveste o moneda digitala a Bancii Centrale”, a spus acesta.

Vice-guvernatorul a mentionat ca adoptarea noilor tehnologii in sistemul financiar european nu vine totusi fara provocari, deoarece acestea pot risca “abordari dezordonate si adaptari eterogene ale infrastructurilor de piata, in special atunci cand vine vorba de modalitatile de solutionare”.

Franta este una dintre tarile cunoscute pentru deschiderea in ceea ce priveste utilizarea cryptomonedelor si a tehnologiei blockchain. In luna aprilie, parlamentul francez a aprobat o lege financiara care include norme vizand reglementarea crypto. Franta incearca, de asemenea, sa convinga si alte state membre ale Uniunii Europene sa adopte reglementari similare. Bruno Le Maire, ministrul Economiei si Finantelor, a afirmat ca Franta incurajeaza statele UE sa adopte reglementari asemanatoare cu cele aprobate de Franta in primavara acestui an.

Sursa: https://www.coindesk.com/french-central-banker-advocates-for-blockchain-based-settlements-in-europe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *