Uniswap (UNI): Ce este si cum functioneaza?

24 septembrie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

uniswap

Într-o lume în care tehnologia și viteza sunt parte integrată din viața noastră, criptomonedele sunt următorul pas în spațiul tehnologic din viața noastră. Când discuțiile merg spre realitate augmentată, călătorii pe Marte și ochelari care ne trimit într-o lume virtuală, cum putem să credem în fiat ca fiind viitorul? De la Bitcoin, prima monedă apărută vreodată în 2008, prima tranzacție din 2009, blockchain și monedele digitale și-au câștigat, ușor, încrederea în viețile noastre. De atunci și până acum nu s-au dezvoltat doar proiectele digitale, ci și modalitățile de a cumpăra criptomonede, modalitățile de furnizare și preluare ale știrilor pentru toate categoriile demografice.

Atenția din partea investitorilor și poziționarea criptomonedelor într-o lumină pozitivă, în special în piețele de bull, aduc cu sine și scammeri. Aceștia se ascund în spatele unor platforme care cer sume minime pentru cantități mari de crypto sau promit îmbogățirea peste noapte. Acest articol are ca scop informarea ta, înainte de a investi într-un anumit proiect.

În continuarea acestui articol vom prezenta una dintre monedele care a intrat ușor, dar sigur, în categoria criptomonedelor de viitor și care a câștigat inima investitorilor. Este vorba despre moneda virtuală Uniswap.

Ce este UNI?

uniswap

Conform definiției sale, Uniswap este un exchange descentralizat de criptomonede care rulează pe blockchain-ul Ethereum. Dar în profunzime, ce este Uniswap (UNI) și ce a făcut ca această monedă să fie atât de îndrăgită?

Uniswap este un schimb complet descentralizat, ceea ce se traduce în operarea de o singură entitate, nefiind deținut de nimeni. Acesta folosește un tip nou de tranzacționare, care poartă numele de protocol automat de lichiditate. Platforma Uniswap a fost creată în 2018, pe rețeaua Ethereum, ceea ce îi oferă compatibilitate cu toate jetoanele și infrastructura ERC20.

Criptomoneda Uniswap este complet open source, adică oricine poate copia codul și crea propriul schimb descentralizat. Acest aspect le permite utilizatorilor să-și păstreze controlul fondurilor lor, astfel este din start eliminat riscul pierderii activelor digitale, în cazul unui atac cibernetic asupra rețelei.

Cum funcționează Uniswap?

În continuare, vei înțelege cum funcționează Uniswap și care sunt principalele caracteristici ale monedei. Având un protocol descentralizat, nu există nicio taxă de listare. În general, orice jeton ERC-20 poate fi lansat dacă există acest fond de lichiditate disponibil. Contractele inteligente țin loc de rezervă de lichiditate și sunt finanțate de furnizori. Atunci când este depusă o valoare echivalentă a două jetoane în pool, devii automat furnizor de lichiditate. Pentru asta, comercianții trebuie să plătească o taxă către pool, aceasta din urmă fiind distribuită unui furnizor de lichiditate.

Cele două jetoane pot fi ETH și un jeton ERC-20 sau două jetoane ETC-20. Grupurile sunt formate, în general, din stablecoins, cum sunt DAI, USDC sau USDT. Cota furnizorilor de lichiditate este jetonul de lichiditate, care reprezintă cota lor din întregul fond. Jetoanele pot ulterior să fie recumpărate pentru cota pe care o reprezintă în pool. Dacă nu știi diferența dintre ce sunt criptomonedele și stablecoins, te invităm să consulți alte articole destinate acestui subiect.

Uniswap este listat în rețeaua Ethereum pentru că printre fondatorii Uniswap se află și Vitalik Buterin, cel care face parte din proiectul ETH. Creatorul este Hayden Adams. De Vitalik ai mai auzit cu siguranță, fiind un nume cu rezonanță în industria crypto și fiind unul dintre analiștii care fac previziuni pe criptomonede frecvent.

Uniswap este rulat pe două smart contracts, denumite „Schimb” și „Fabrică”. Acestea sunt automate și îndeplinesc funcții specifice în momentul îndeplinirii anumitor condiții. Astfel, contractul „Fabrică” are funcția de a adăuga noi jetoane în platformă, iar contractul „Schimb” ajută în realizarea procesului de tranzacționare sau în schimbul jetoanelor. Orice token ERC-20 poate fi schimbat cu altul pe platforma Uniswap. Utilitatea monedei Uniswap este regăsită în structura nouă, care nu are carte de comenzi. Noul design este numit Constant Product Market Maker.

Ce determină prețul monede virtuale Uniswap?

pretul criptomonedelor

Un alt element important al funcționalității Uniswap este determinarea prețului. În loc de clasicul oferă și schimb care determină prețul celorlalte monede virtuale, Uniswap folosește un sistem automatizat. Metoda alternativă este determinate de o ecuație matematică de lungă durată. Acesta funcționează prin creșterea și scăderea prețului unei monede, în funcție de raportul monedei din grupul său. Atunci când cineva adaugă un jeton nou ERC-20 în rețeaua Uniswap, persoana respectivă adaugă o anumită cantitate din jeton ERC-20 și o sumă egală cu alt jeton ERC-20 pentru a începe fondul de lichiditate. Ecuația pentru a calcula prețul fiecărui jeton este: x*y=k.

Prima cantitate de jeton ERC-20 este x și suma egală cu alt jeton ERC-20 este y. K este o valoare constantă. Mărimea fondului de lichiditate (k) determină cât de mult se schimbă prețul jetoanelor (x și y). Cu cât k este mai mare, adică fondul de lichiditate, cu atât este mai ușor să faci tranzacții mai mari.

Spre exemplu, dacă avem fondul de lichiditate ETH/USDT. ETH este x și USDT este y. Aceste două cantități sunt înmulțite pentru a determina lichiditatea totală a fondului. Rezultatul dintre ETH*USDT este k. Baza Uniswap este că rezultatul (k) trebuie să rămână constant. Deci formula grupului este cea menționată mai sus.

Dar ce se întâmplă în momentul unei tranzacții te întrebi. Dacă un utilizator cumpără 1 ETH pentru 350 USDT utilizând fondul de lichiditate, crește porțiunea USDT din pool. Adică crește prețul ETH pentru că lichiditatea totală (k) trebuie să rămână constantă. Acesta determină prețul. În final, prețul pentru ETH se bazează pe raportul dintre x și y, în cazul acesta dintre ETH și USDT.

Cum poți utiliza Uniswap?

ethereum

În primul rând ai nevoie de un portofel compatibil cu rețeaua ERC-20. După ce te-ai asigurat de asta, trebuie să adaugi ETH pentru a tranzacționa pe Uniswap și pentru a plăti comision. Plata pentru comision variază în funcție de numărul de persoane care utilizează rețeaua.

Prin platforma Bitcoin Romania poți cumpăra sau vinde UNI prin următorii pași:

 • depui fondurile în RON sau EUR din contul tău bancar;
 • după recepționarea fondurilor poți face schimbul în secțiunea market dintre fiat și UNI;
 • schimbul se realizează automat, iar în secțiunea portofel vei regăsi cantitatea schimbată.

Avantajele și dezavantajele Uniswap

După cum prea bine știi, niciun proiect și nici o monedă nu este perfectă, iar fiecare are avantajele și dezavantajele ei. Le vom menționa în continuarea acestui articol pe fiecare în parte:

Avantaje:

 • Utilizarea Uniswap este simplă;
 • Nu are limite;
 • Rapiditate;
 • Ușurința de utilizare;
 • Descentralizarea;
 • Furnizorii de lichiditate pot beneficia de contribuția garanțiilor pentru fondurile de lichiditate.

Dezavantaje:

 • Sunt necesare cunoștințe tehnice;
 • Prețul poate fluctua foarte rapid;
 • Comisionul poate varia în funcție de utilizatorii rețelei;
 • Oricine poate utiliza rețeaua Uniswap, ceea ce duce la riscul de a introduce versiuni.

Ce face moneda Uniswap sa fie unică?

Unicitatea monedei este reprezentată prin faptul că toată lichiditatea pentru platformă merge direct către furnizori. Taxa de tranzacție plătită este de 0.3%. Aceste fonduri sunt trimise automat către fondul de lichiditate. Taxele tranzacționate sunt distribuite pe baza cotei din fond al fiecărui furnizor. Se discută despre distribuirea taxelor în beneficiul dezvoltării Uniswap.

Întrebări Frecvente Uniswap

Cele mai multe întrebări frecvente despre Uniswap și-au primit răspunsul mai sus. În continuare ne concentrăm asupra unora pe care cu siguranță ți le pui în acest moment.

Cum adaug un jeton Uniswap?

Uniswap este compatibil cu orice jeton ERC-20. Orice utilizator care trimite în această rețea un jeton și are ETH pentru a plăti comisionul poate adăuga un jeton UNI.

Cum minezi Uniswap?

Minarea lichidității este mizarea/depunerea criptomonedelor în schimbul recompenselor. Ideea este că persoanele pot câștiga jetoane în momentul furnizării de lichiditate pentru a facilita o tranzacție cu o pereche specifică de jetoane pe platformă.

Indiferent dacă după acest articol ești sau nu pregătit să cumperi UNI, trebuie să investești fonduri doar în proiectele în care crezi cu adevărat, să nu te bazezi pe creșterea unei singure monede și cel mai important, poate fi ca o regulă de aur: să nu investești niciodată banii pe care nu ești dispus să-i pierzi!

Bitcoin România oferă cea mai extinsă rețea de bancomate Bitcoin și cea mai rapidă platformă de tranzacționare, cu peste 8 ani de experiență, este alegerea perfectă atât dacă ești la început în domeniul crypto, cât și dacă ești deja un trader desăvârșit. Alege să investești sigur, simplu și rapid în cea mai cunoscută platformă din țară. Suntem pregătiți să-ți oferim tot timpul răspunsuri, atât prin blogul nostru, special creat pentru informarea ta, cât și cu cea mai bine pregătită echipă de customer support și vânzări. Colegii noștri sunt pregătiți să răspundă tuturor întrebărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *