Ce sunt criptomonedele: Ghid pentru începători

28 iunie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

criptomonede sau cash

Dacă sunteți la început de drum și cu siguranță ați auzit de Bitcoin, de creșterile prețurilor, dar și de scăderile acestora și vreți să cumpărați, ați ajuns unde trebuie! În acest articol vom discuta totul despre criptomonede și despre avantajele și dezavantajele acestora. De asemenea, veți înțelege de ce unele companii au decis să-și țină tezaurul în Bitcoin sau alte criptomonede. O să înțelegem împreună profitul pe care vi-l poate aduce Bitcoin și de ce poate fi mai avantajos să vă țineți banii în Bitcoin în locul altor valori numerice. Despre devalorizare nu auzim pentru prima data acum, in 2022 – gândiți-vă cât valora salariul dumneavoastră actual în urmă cu 10 ani. Din acest motiv, tot mai multe persoane își îndreaptă atenția către crearea de criptomonede noi sau aleg să depoziteze sume în crypto, indiferent de prețul Bitcoin.

Ce sunt criptomonedele?

criptomonede

În definiție, ce este o criptomonedă? Aceasta este una dintre întrebările pe care le primim foarte des. O criptomonedă este un tip de valută virtuală sau digitală, cu ajutorul căreia poți cumpăra bunuri și servicii sau pe care o poți folosi ca formă de investiție. Una dintre caracteristicile generale ale acestora este că nu sunt emise de nicio entitate centralizată, adică de niciun guvern sau bancă. Datorită modalității de transfer a acestora, ele sunt imune din punct de vedere al manipulării sau al fraudelor. Pentru această securizare, dar și pentru crearea lor, monedele virtuale utilizează o tehnologie nouă, numită blockchain.

Blockchain

blockchain

Dacă nu știți, vom afla împreună ce este blockchain și cum este utilizată această rețea. Blockchain este tehnologia care ajută la tranzacționarea criptomonedelor, cum este Bitcoin. În principiu blockchain este o rețea care are o bază de date, care stochează atât datele utilizatorilor, cât și toate operațiunile. O rețea blockchain este constituită din mai multe blocuri, fiecare având o identitate unică, numita hash. Fiecare bloc conține informații hash-ul blocului anterior, până se ajunge la blocul original. De la apariția sa, până în prezent tehnologia blockchain este folosită în diverse domenii, nu doar cel legat de criptomonede. De la votul electronic, până la industria farmaceutică, companiile înțeleg și utilizează această inovație.

Securitatea sa provine din faptul că într-un lanț de blocuri sunt stocate un grup de computere care au ca scop minarea criptomonedelor. Astfel, ca cineva să reușească să decodifice aceste coduri ar trebui să aibă acces la toate calculatoarele ce stochează criptomonedele.

Minatul criptomonedelor

Ce este minatul și cum poți mina criptomonede în 2022? Pentru a înțelege cum funcționează piața crypto este necesar să afli ce înseamnă un miner. În principiul minerul este cel care acceptă schimbul de monede virtuale. Atunci când realizezi un transfer, tranzacția este verificată printr-un sistem de calculatoare. Această tranzacție este adăugată la un șir de alte tranzacții, care formează un bloc. Adăugarea în bloc este realizată de mineri. Minerul utilizează un calculator care validează prima tranzacție prin rezolvarea unor calcule matematice. Acesta adaugă tranzacțiile în blockchain și primește ca recompensă criptomonede. Pentru a primi o recompensă este necesar să ai un calculator foarte rapid pentru a fi primul care primește monedele.

Monedele primite ca recompensă sunt adăugate automat într-un wallet. Minerul vinde Bitcoin către exchange-uri și este supus aceluiași proces de minare. Minerul generează noi monede pe piață prin rezolvarea acestor calcule matematice. Alegerea monedei minate depinde de tipul de calculator pe care îl aveți.

Cumpărarea de criptomonede

tranzactionare criptomonede

Acum că ați înțeles procesul prin care se ajunge la o monedă, haideți să vedem cum cumperi criptomonede. Este important să cumpărați o monedă la un anumit preț și să nu vă speriați de volatilitatea prețurilor, indiferent de cât de jos se duce suma. Sunt diferite tipuri de criptomonede, cum este Bitcoin, care are volatilitate crescută, dar care și-a arătat valoarea în timp și a cărui preț a avut valori diferite de-a lungul timpului sau cum este Ripple, care mereu a avut o valoare joasă, se poate cumpăra la prețuri accesibile.

Este important să vindeți când valoarea monedei cumpărate este mai mare decât în momentul cumpărării. Scăderile de la prețul inițial înseamnă pierderi. Chiar dacă primul instinct este acela de a scăpa de această povară, revenirea în fiat înseamnă pierdere. Atâta timp cât rămâneți în crypto, nu ați pierdut nimic. Singura diferență este că valoarea inițială nu are același preț. Ideal în piața crypto este să intuiești când piața crește sau când scade și să faceți alegerile potrivite.

Dacă ești la început, ar fi bine să nu riști prea mult. Trebuie să investești o mică parte din venitul tău lunar, nu sume mari. Dacă ai un salariu de 4000 RON pe lună și investiți 5% din venit, nu o te vei îmbogăți peste noapte, însă, în timp, poți să faceți profit.

Exchange-uri crypto

Dacă ați înțeles principiile pieței, poate te întrebi acum de unde cumperi criptomonede. Este foarte important unde plasați investiția și care este platforma de tranzacționare criptomonede cu care alegeți să lucrați. O platformă bună și de încredere ar trebui să aibă o istorie în spate, să fie sigură, rapidă și ușor de folosit, să aibă o echipă în spate, oameni reali, care vorbesc limba dumneavoastră și care te pot învăța cum să investești în criptomonede, fără să simți că scopul final este acela de a-ți vinde ceva.\

Sunt câteva caracteristici de care trebuie să țineți cont atunci când faceți această alegere. Piața crypto este destul de complexă, de aceea platforma cu care lucrați trebuie să fie intuitivă, mai ales dacă sunteți începător. Un sistem complicat de accesare, de înscriere sau utilizarea termenilor specifici în mod excesiv, vă pot face să vă pierdeți interesul, înainte de a începe tranzacționarea. Lucrurile în domeniu crypto trebuie să fie naturale și deloc complicate, pentru că fiecare secundă pierdută, poate însemna pierdea cursului dorit. Dacă vorbim de simplitate, nu putem exclude rapiditatea despre care am discutat. Dinamica cu care funcționează piața crypto te îndeamnă în a lua decizii pe moment, așadar tranzacțiile ar trebui realizate în timp real, iar birocrația nu ar trebui să existe. Adică aprobarea contului și a documentelor tale trebuie realizată la fel de rapid. Contrarul poate duce la pierderea oportunităților.

Un alt criteriu important al alegerii tale trebuie să fie diversitatea atât în criptomonede, cât și în tipurile de ordine. La câte criptomonede există pe piață, este necesar să nu te bazezi pe creșterea unei singure monede și, în special pentru avansați, pentru cei care vor să folosească cea mai bună platformă de trading, nu se pot baza doar pe cash in/cash out. Unul dintre parametrii importanți în alegerea platformei cu care lucrezi este disponibilitatea ordinelor de tipul : Buy, Sell, Limit, Take Profit, Stop Loss etc.

Ce criptomonedă alegem?

cum alegi o criptomoneda

Caracteristicile monedelor virtuale sunt diverse și fiecare monedă vine cu îmbunătățiri ale protocolului Bitcoin sau cu alte beneficii pentru dumneavoastră. După cum spuneam și la începutul acestui articol, există o sumedenie de noi monede, dar și monede deja consacrate, cum sunt Bitcoin, Ethereum sau Ripple. Toate acestea sunt considerate ca fiind criptomonede de viitor. Bitcoin este prima monedă virtuală și a dat startul acestui fenomen. O monedă virtuală de viitor este si Ethereum – denumit regele aplicațiilor descentralizate, Ethereum este cunoscut pentru rapiditatea de trimitere a datelor fără graniță prin smart contract. Mulți specialiști consideră ETH o monedă mai bună decât Bitcoin și că în curând o să vedem moneda pe prima poziție în toate topurile. Ethereum permite implementarea de contracte inteligente și aplicații descentralizate, după cum am menționat, fără nicio perioadă de nefuncționare, fără fraudă, fără control sau necesitatea unei alte părți care să gestioneze funcționarea.

Printre numele noi din domeniu, Shiba Inu este cu siguranță printre preferatele traderilor. Moneda a fost creată anonim în august 2020 de o persoana sau un grup de persoane care poartă numele de Ryoshi. Aceeași poveste ca în cazul regelui monedelor. Moneda meme a câștigat rapid simpatia utilizatori datorită farmecului draguț pe care îl are și care întruchipează un cățel. Desigur, popularitatea sa nu a venit doar pe baza simbolului sau a numelui, ci și pe baza personalităților mari care și-au arătat interesul față de această monedă cum sunt Elon Musk și Vitalik Buterin. Shiba Inu este bazată pe Ethereum al algoritmului de minerit bazat pe Srypt al Dogecoin. Un alt nume nou puternic popularizat de este Uniswap. Uniswap este un protocol de tranzacționare descentralizat, cunoscut pentru rolul său în facilitarea tranzacționării automate cu monede financiare descentralizate (DeFi). Uniswap a fost lansată în noiembrie 2018, dar a și-a câștigat rapid popularitatea considerabilă în 2021 datorită fenomenului DeFi și creșterilor asociate.

Indiferent de momentul în care te afli, dacă ești la început sau nu, trebuie să faci doar deciziile potrivite ție. Bitcoin Romania, cel mai mare exchange crypto din România, vă oferă posibilitatea de cumpărare a criptomonedelor atât prin platformele online, cat si prin intermediul celei mai extinse rețele de ATM-uri crypto, simplu, sigur si rapid, cu cel mai mic comision din piață. Blog-ul nostru prezintă previziuni ale criptomonedelor, susținute de analiști, foarte atent documentate. Nu vă sfătuim să cumpărați decât acele monede în care aveți cu adevărat încredere, a căror white paper l-ați citit și îi înțelegeți scopul și misiunea lor. Cel mai important, nu vă sfătuim să investiți banii pe care nu sunteți dispuși să-i pierdeți. Piața crypto este foarte frumoasă, dar suferă volatilitate, ceea ce poate însemna, mai ales pentru un începător, risc ridicat. În acest moment prețul Bitcoin este unul scăzut, comparativ cu alte momente ale evoluției sale, dar și ridicat dacă comparăm ultimii 5 ani. Pentru unii ar putea părea că ne bucurăm de o reducere extraordinară înainte de un nou val de creșteri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *