Turcia anunta planurile pentru infrastructura nationala bazata pe Blockchain

19 septembrie 2019 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Guvernul turc a anuntat planurile de creare a unei infrastructuri nationale pentru utilizarea tehnologiei Blockchain in administratia publica. Reprezentanti ai Ministerului Industriei si Tehnologiei din Turcia au facut publica propunerea in cadrul prezentarii raportului Strategia 2023, care a avut loc in cursul zilei de ieri la Ankara. Strategia 2023 se va concentra pe dezvoltarea blockchain si a tehnologiei registrului distribuit pentru anul care vine.

Potrivit raportului, o noua platforma open-source pentru blockchain va fi infiintata in Turcia. Aceasta initiativa duce la analiza a diferitelor cazuri de utilizare, cum ar fi inregistrarea terenurilor, emiterea de certificate academice si vamale pentru a determina potentialele aplicatii din sectorul public si asa mai departe. Ministerul Industriei si Tehnologiei intentioneaza, de asemenea, sa colaboreze cu autoritatile de reglementare turce pentru crearea unui cadru legislativ pentru aplicatii blockchain.

Documentul face trimitere la un sondaj Startup Genome, potrivit caruia tehnologia blockchain reprezinta una dintre tendintele tehnologice cu cea mai rapida crestere, avand o crestere de 101,5% a finantarii la nivel mondial. Strategia 2023 este primul document la nivel ministerial din Turcia care include cuvantul Bitcoin ca referinta. Mai mult decat atat, raportul include si definitia tehnologiei blockchain:

Blockchain, care a devenit popular datorita monedelor virtuale precum Bitcoin, ofera o infrastructura de comunicare distribuita pentru a oferi incredere intre parti in tranzactii, fara a fi nevoie de o autoritate centrala. Aceasta caracteristica permite multe cazuri diferite de utilizare care presupun posibile probleme de transparenta si fiabilitate, de la smart contracts la lanturi de aprovizionare. Deoarece elimina orice intermediari, tehnologia blockchain construieste noi modele de afaceri care vor contura viitorul”.

Italia, Suedia si Republica Ceha reprezinta alte state implicate in dezvoltarea tehnologiei blockchain. Acestea vor imparti presedintia Parteneriatului European Blockchain pe perioada de un an, pana in iulie 2020. Parteneriatul European Blockchain a fost lansat in aprilie 2018, cu ocazia evenimentului Ziua Digitala, organizat de Comisia Europeana. Acordul a fost atunci semnat de 22 de state care si-au propus sa faca din Europa liderul mondial in domeniul inovarii digitale.

 

Sursa: https://tokenpost.com/Turkey-plans-to-create-National-Blockchain-Infrastructure-a-national-regulatory-sandbox-for-blockchain-applications-3481

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *