Noua Zeelanda: Salariile in cryptomonede sunt legale si impozitabile

13 august 2019 cryptomoneda

Articol scris de Cristina Dinica

Autoritatile fiscale din Noua Zeelanda au decis ca veniturile din cryptomonede sunt legale si au oferit indrumari cu privire la modul in care ar trebui sa fie impozitate. Potrivit autoritatii fiscale, este acum legal ca angajatii sa isi primeasca salariile in cryptomonede. Hotararea va intra in vigoare la 1 septembrie 2019 si se va aplica pentru o perioada de trei ani.

Hotararea prevede faptul ca angajatii pot fi platiti in active digitale pentru orice munca prestata in baza unui contract de munca. Legea se aplica numai salariatilor, nu si contribuabililor independenti cu statut de PFA, si acopera atat remuneratia pentru servicii, cat si bonusurile, comisioanele si gratuitatile.

Beneficiarii vor trebui sa plateasca impozite, se prevede in raportul Inland Revenue Department (IRD) din august. “Aceasta hotarare se aplica numai salariatilor si salariilor, nu si contribuabililor independenti, si in situatia in care cryptomonedele platite: nu sunt supuse unei perioade de blocare (o perioada de timp predeterminata dupa o oferta publica initiala in care actionarii sunt restrictionati sa isi vanda actiunile); pot fi convertite direct intr-o moneda fiat (la un schimb); scopul activului crypto este sa functioneze ca o moneda sau valoarea sa este legata de una sau mai multe monede fiat”.

Platile in crypto se supun legilor PAYE din Noua Zeelanda (pay as you earn – platesti cat castigi), care permit lucratorilor sa fie impozitati direct din salariul lor. Angajatorii fac deducerile corespunzatoare din salariile brute ale salariatilor si apoi raporteaza sumele direct autoritatii fiscale locale. IRD stipuleaza ca rata de conversie trebuie exprimata in dolari neo-zeelandezi. Anterior, conform legislatiei din Noua Zeelanda, salariile erau platite doar “in bani”, mai precis in dolari neo-zeelandezi.

Pe masura ce cryptomonedele patrund in mainstream, cererea pentru salarii in Bitcoin si in alte cryptomonede este in crestere si in alte state. Jucatorii de fotbal american s-au declarat fani ai cryptomonedelor, miscarea incepand cu un tweet de la jucatorul LA Chargers, Russell Okung, care a cerut sa fie platit in Bitcoin.

 

Sursa: https://www.coindesk.com/new-zealand-tax-office-makes-it-legal-to-pay-salaries-in-crypto

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *