FMI: Monedele digitale ale bancilor centrale ar putea deveni o realitate

2 iulie 2019 bitcoin vs banks, cryptomoneda

Articol scris de Cristina Dinica

Fondul Monetar International a dezvaluit finalizarea unui sondaj conform caruia monedele digitale ale bancilor centrale (Central Bank Digital Currency – CBDC) ar putea deveni o realitate. FMI si Banca Mondiala au efectuat un sondaj privind fintech-urile care au solicitat raspunsuri din partea institutiilor financiare din toate statele membre, iar concluziile au fost bazate pe cele 96 de raspunsuri primite.

Sondajul efectuat de FMI arata ca aproximativ 20% dintre respondentii din industria financiara investigheaza posibilitatea emiterii CBDC. Potrivit lucrarii, mai multe banci centrale din diferite tari au in vedere implementarea unei forme de moneda digitala bancara centrala. Uruguay a lansat deja un program pilot CBDC, in timp ce China, Suedia si Ucraina sunt “pe punctul de a-si testa sistemele”.

Principalele beneficii ale emiterii CDBC sunt scaderea costurilor, cresterea eficientei implementarii politicii monetare si posibilitatea de a oferi publicului un instrument de plata fara riscuri. Mai mult decat atat, o parte din bancile centrale au efectuat deja cercetari privind impactul potential al CBDC asupra stabilitatii financiare, asupra structura sectorului bancar, precum si in ceea ce priveste intrarea institutiilor financiare nebancare si transmiterea politicii monetare.

Motivatia pentru lansarea CBDC variaza, considera specialistii FMI. Potrivit raportului, se presupune ca atat economiile emergente, cat si economiile dezvoltate iau in considerare varianta lansarii de monedele digitale ale bancilor centrale. Pentru economiile emergente din tarile in curs de dezvoltare, rezultatul principal al CBDC ar fi reducerea costurilor bancare, precum si potentialul de a face bancile mai accesibile cetatenilor nebancari. In ceea ce priveste ecomoniile deja dezvoltate, acestea incearca sa ofere o alternativa la numerar, pe masura ce frecventa de utilizare a acestuia scade.

O similitudine consta in faptul ca majoritatea bancilor centrale nu sunt interesate sa emita monedele digitale complet anonim, deoarece doresc ca tranzactiile sa poata fi urmarite de institutii si, in cazul in care este necesar, de catre autoritati.

Un alt sondaj realizat de catre Fondul Monetar International pe parcursul acestui an arata rezultate la fel de impresionante. Potrivit unui sondaj efectuat in luna aprilie, cryptomonedele, Bitcoin in special, vor fi cea mai utilizata metoda de plata in decurs de 5 ani. Din cele peste 37.000 de voturi exprimate, 56% au declarat ca pana in anul 2024, cryptomonedele vor reprezenta cel mai popular mijloc de plata pentru masa de pranz.

Sursa: https://www.cryptonewsz.com/central-banks-to-issue-their-own-digital-currencies-predicts-imf/28966/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *