Totul despre criptomonede: Ghid pentru incepatori

8 ianuarie 2019 altcoins, bitcoin, bitcoin cash, criptomoneda, cryptomoneda, Dash, EOS, ethereum, Iota, litecoin, monero, ripple, tranzactionare, XLM

Articol scris de Mirona Noru

Criptomonede – un cuvant des folosit, care ne duce cu gandul la viitor si la schimbarile necesare pentru a aduce revolutia digitala mai aproape de noi. Criptomonedele sunt un fenomen global ce au acaparat primele pagini ale site-urilor si ziarelor in ultimii doi ani. Inceputul anului 2017 reprezinta momentul in care activele digitale au atras atentia ziaristilor si astfel popularizarea fenomenului a inceput in print-uri si digital, devenind in scurt timp un fenomen mainstream.

Cuvinte cheie precum Bitcoin, Ethereum, Ripple au fost mentionate prin diverse publicatii, de specialitate sau pur si simplu de masa, din zona economica sau fintech. Important este ca fenomenul a ajuns unul global, iar criptomonedele au atras atentia publicului larg, depasind zona de interes initiala, respectiv cei interesati de tranzactionarea de criptomonede.

Desi internetul este inundat de pagini intregi despre Bitcoin, despre evolutii si reglementare, incepatorilor le este destul de greu sa inteleaga fenomenul. Aceasta tornada de informatie este nalucitoare pentru neofiti, insa noi ne-am gandit sa venim in ajutorul lor si sa le explicam pas cu pas de unde a inceput totul.

1. Ce sunt criptomonedele? Cand au aparut?

Conform Investopedia, o criptomoneda este o moneda digitala sau virtuala care utilizeaza criptografia pentru securitate. O criptomoneda este un activ dificil de contrafacut din cauza acestei caracteristici de securitate. Multe criptomonede sunt sisteme descentralizate, bazate pe tehnologia blocurilor, un registru distribuit impus de o retea diferita de calculatoate. O caracteristica definitorie a unei criptomonede și, probabil, cel mai atractiv aspect al acesteia, este natura ei organica. Moneda virtuala nu este emisa de nicio autoritate centrala, ceea ce o face din punct de vedere teoretic imuna la interventia sau manipularea venita din partea guvernului.

Prima moneda virtuala a aparut cu prima criptare a unui blockchain, astfel nascandu-se Bitcoin acum aproape 10 ani. Desi a trecut un deceniu de la redactarea primului white paper, aceasta criptomoneda ramane in continuare cel mai popular si mai valoros activ digital. Astazi, exista mii de criptomonede, cu diferite functii sau specificatii.

Prima criptomoneda pentru a surprinde publicul larg si a redefini conceputul de moneda conventionala a fost Bitcoin, lansat in 2009 de catre un individ sau grup cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. In octombrie 2018, au fost puse in circulatie peste 17,33 milioane de monede digitale cu o valoare de piata totala de aproximativ 115 miliarde USD (desi cursul criptomonedei poate fluctua destul de mult si automat si valoarea totala a pietei de capital).

Succesul primului activ digital Bitcoin a generat aparitia si de alte monede concurente, cunoscute sub numele de „altcoins” precum Ethereum, Litecoin, EOS si Cardano. Lista poate continua desigur, in prezent piata cripto insumand mii de criptomonede, cu o valoare de piata totală de peste 200 miliarde de dolari (Bitcoin reprezinta in prezent mai mult de 50% din valoarea totala).

Care este utilitatea acestora ne intrebam? In primul rand criptomonedele au fost gandite ca sisteme care permit plati sigure ale tranzactiilor online, care sunt definite in termeni de „token” virtual, ceea ce reprezinta inregistrari de registre interne ale sistemului in sine. Termenul de „cripto” se refera la faptul ca sunt utilizati diferiti algoritmi de criptare si tehnici criptografice, de aici si prefixul specific acestor monede virtuale.

2. Explicatia celor mai folositi termeni crypto

Dacă ești nou în lumea crypto, cu siguranță te-ai lovit de termeni și abrevieri despre care habar nu ai ce înseamnă. Terminologia asociată rețelelor blockchain și cryptomonedelor evoluează și se modifică constant, noi expresii fiind create în permanență, tocmai de aceea am decis să-ți explicam cei mai uzitati termeni, pentru a putea stăpâni orice conversatie, la orice nivel, cu oricine din domeniul crypto.

HODL – este, probabil, cel mai popular termen din lumea crypto, înseamnă „hold” (păstrare) și a devenit ulterior o prescurtare de la „Hold On for Dear Life” (păstrează cu orice preț). A apărut în urma unei greșeli de scriere. În anul 2013, un membru al forumului Bitcointalk a scris o postare în care explica de ce dorește să-și păstreze monedele, în ciuda faptului că piețele erau în cădere la momentul acela. Din greșeală, a scris „hodling” în loc de „holding”. Această greșeală a devenit foarte populară și “HODL” a rămas în analale crypto.

FOMO – este abrevierea expresiei „Fear of Missing Out” (frica de a rămâne pe dinafară). Chiar dacă nu este utilizat exclusiv în contextul crypto, FOMO a devenit un termen foarte popular printre traderi. Acest acronim descrie situația în care traderii se înghesuie să investească într-o anumită cryptomonedă din teama că, dacă nu o fac și valoarea acesteia va crește, vor rata această oportunitate.

Whale – (balena) este o persoană, un grup de persoane, o companie sau o instituție care dispune de mult capital pe care îl pot investi, avand puterea de a influenta preturile de pe piata atunci cand cumpara sau vand o activa crypto.

ATH – este prescurtarea de la All Time High (cea mai mare valoare din toate timpurile) – punctul în care cryptomoneda atinge un nivel de preț fără precedent.

FIAT – moneda emisă de guvernul unei tari și unanim acceptata ca mijloc de plata în acea țară.

Buy the dip – (cumpara in groapa). Este recomandarea de a cumpara in momentul în care piețele cad și multi traderi și investitori vând cuprinși de panica.

Altcoin – este prescurtarea de la Alternative Coin, adică cryptomonedă alternativă. Practic, altcoin poate fi denumită orice altă cryptomonedă in afară de Bitcoin. Bitcoin e prima criptomonedă, restul sunt altcoins.

Market Cap – ( Capitalizare de piața) este valoarea totală a tuturor tokenilor aflate în circulație la momentul curent pentru o anumită cryptomonedă, sau și mai simplu de atat, cati bani sunt băgați în acea cryptomoneda. Capitalizarea de piață se calculează, de obicei în USD, și este o indicație a mărimii pieței pentru fiecare cryptomonedă.

Bull Market vs Bear Market – pe piața de capital se întâlnesc în mod obișnuit termenii de bull (taur) și bear (urs), care indică cum se desfășoară piața – fie aceasta este în creștere, fie în descreștere. Piața bull este cea care crește agresiv într-o perioadă de timp, pe când piața bear reprezintă situația în care se înregistrează o scădere considerabilă a pieței, într-un interval de timp. Termenii au fost aleși datorită stilului de luptă al acestora. Taurii când atacă își aruncă coarnele de jos în sus, astfel, atunci când piața este în creștere, se spune că este bull market. Pe de altă parte, urșii se ridică pe membrele din spate și se aruncă cu labele lor de sus în jos pentru a ataca adversarul, similar, atunci când piața cade se zice că este bear market.

Pump and Dump – Pump înseamnă pompare și dump inseamnă abandonare, lăsare de izbeliște. Aceasta este o practică prin care valoarea unei cryptomonede este crescută în mod artificial, după care este prăbușită, cu scopul realizării de profit într-un timp foarte scurt. Este o formă de scam ce se practică, în special pe grupurile de Telegram. De obicei creatorii unei cryptomonede ii fac marketing agresiv acesteia, fac un grup de Telegram unde atrag investitori creduli și incurajează oamenii să cumpere cantități mari la preț mic ca să crească prețul. Pentru că cererea devine mare, prețul respectivei cryptomonede crește vertiginos (pump). Cand scammerii au văzut că respectiva criptomonedă a atins prețul țintit, vand tot rapid. Cand scammerii vand rapid cantități uriașe din respectiva criptomonedă, prețul se prăbușește (dump), iar cei care au investit inițial in respectiva cryptomonedă rămân pagubiti. De cele mai multe ori respectiva cryptomonedă cumpărată valorează mult mai puțin decat suma cu care a fost cumpărată și nu mai are mari speranțe să crească, uneori valoarea devine chiar 0.

ICO – „Initial Coin Offering” (Oferta inițială de monedă). ICO este un proces prin care o companie își finanțează activitatea prin lansarea unei cryptomonede proprii și oferirea acesteia către investitorii timpurii la un preț fix. Investitorii care iau parte la ICO o fac pentru că au încredere în compania din spatele acesteia și în proiectul derulat de aceasta, sau în speranța că valoarea cryptomonedei va crește în timp.

Gas Fee – un fee, adică un fel de taxă, onorariu sau plată data pentru validarea unei tranzacții. Acest termen este cel mai des folosit in tranzacțiile pe Ethereum. Ca să tranzacționezi acolo ai nevoie de Gas. Acest Gas se reține automat din valoarea tranzacției și variază in funcție de cat de repede vrei ca respectiva tranzacție să se proceseze. Cu cat vrei mai repede, cu atat ai nevoie de mai mult Gas, exact la fel ca la consumul unei mașini.

Validator – este un cuvânt folosit pentru cineva, sau mai degrabă ceva, care validează tranzacții.

To the moon – (până la lună) este o frază care descrie situația în care traderii de cryptomonede sunt optimiști cu privire la direcția de evoluție a unei cryptomonede. Practic, aceștia cred că prețul va crește „până la lună”.

Rekt – este un dialect al cuvantului wrecked (naufragiat) și este folosit pentru a descrie un utilizator care a pierdut foarte multi bani în piața crypto.
De aceea expresia “Nu investi decat banii pe care iți permiți să-i pierzi” trebuie să fie luată foarte in serios, și nu doar spusă de dragul unui disclaimer. Piața crypto este extrem de volatilă și mai ales plina de scammeri, tocmai de aceea, înainte de a investi în cryptomonede este mai mult decât indicat sa faci un research foarte amănunțit, din cât mai multe surse posibil.

3. Top 10 variante criptomonede – criptomonede de viitor

Multe persoane, aflate la inceput pe acest drum al investitiilor in zona cripto, incepatori dar temerari, sustinuti de un apetit pentru risc, cauta informatii palpabile. Multe dintre intrebari sunt legate de informatii esentiale despre criptomonede, cum ar fi care sunt cele mai stabile pentru investitii, care sunt cursurile si evolutia lor de-a lungul timpului si evident care este cel mai bun moment pentru a intra pe piata. Coinmarketcap.com, platforma online unde pot fi consultate cursurile si top 10 criptomonede, ne indica primele 10, conform capitalizarii lor pe piata.

Finalul anului a adus jucatori noi in acest top 10, iar veterani precum Cardano si Iota ocupa pozitiile 11, respectiv 12 acum. Nici Ethereum nu a mai ocupat locul 2 pentru cateva luni , fiind inlocuit de Ripple, care acum a revenit pe locul 3. Desigur Bitcoin s-a mentinut ca si lider pe piata cripto, nu doar datorita capitalizarii, dar si datorita influentei pe care o detine. El este regele, prima criptomoneda si cea care da tonul trendurilor ascendente sau descendente. Acesta ramane referinta principala pentru industria cryptocurrency, desi criticii sugereaza ca volatilitatea, consumul de energie si taxele de tranzactionare mai mari comparativ cu cele de la lansare vor pune o limita in cresterea sa.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash este rezultatul fork-ului Bitcoin, fiind lansat in vara anului 2017. Daca pretul initial de tranzactionare a fost in jur de 300 de dolari, pana in luna februarie a anului 2018 acesta ajunsese deja la recorduri ce depaseau pragul de 2500, iar in prezent se tranzactioneaza in jurul valorii de 160$. Acum exista aproximativ aceeasi cantitate de numerar in circulatie ca si Bitcoin. Cu toate acestea, ca sa fim putin tehnici, exista diferente esentiale – cea mai notabila fiind ca dimensiunea unui block din blockchain-ul Bitcoin este mai mare ca cea a Bitcoinul original si, astfel, intr-un block intra mai multe tranzactii, ajungand astfel la viteze mai rapide de procesare.

Litecoin

Cunoscut sub numele de „fratele mai mic al lui Bitcoin„, Litecoin seamana cu fratele sau mai in varsta prin faptul ca este o criptomoneda peer-to-peer, dar are viteze mai rapide de tranzactionare, precum si o limita substantial mai mare de 84 milioane de tokenuri disponibile spre tranzactionare. Cu toate acestea, procesul sau minier este mai intens in memorie, iar capacitatea sa de piata este de aproximativ 1/20 din marimea Bitcoinului. Lansat in anul 2011, Litecoin a fost creat de un absolvent de MIT si fost inginer Google numit Charlie Lee. Litecoin se bazeaza pe o retea globala de plati cu sursa deschisa, care nu este controlata de nicio autoritate centrala.

Ethereum

Ethereum a fost desemnat ca furnizor de servicii „descentralizate„. Acesta a fost initial dezvoltat ca o retea superioara de „calculatoare mondiale” si a urmarit sa scape de necesitatea unor companii terte, cum ar fi Apple, in crearea de aplicatii. Aplicatiile dezvoltate pe platforma Ethereum se afla pe o platforma publica distribuita, in care minerii pot castiga „ether” pentru alimentarea retelei. Suna interesant nu? Hai sa detaliem mai mult totusi.

Ethereum este ca un vehicul care se deplaseaza pe platforma sa etherica si este cautat de curiosi, respectiv de cei care doresc sa dezvolte si sa execute aplicatii in interiorul etherului, sau si de catre investitorii care doresc sa faca achizitii de alte monede digitale folosind ethereum (probabil asta a si dus la cresterea cursului pe parcursul anului 2017, nu?). Ethereum a introdus notiunea de “smart contract” si astfel au putut sa apara in cadrul retelei sale tokenuri noi, majoritatea fiind finantate prin ICO-uri. In prezent, Ethereum se tranzactioneaza in jurul valorii de 153$, insa la inceputul anului depasise pragul de 1300$. Traderii insa nu isi pierd speranta si taurii asteapta cu interes revenirea la pragurile marete de la inceputul lui 2018.

Ripple

Ripple este un alt super erou cripto interesat. Super puterea lui? XRP este gandit ca o retea de decontare globala in timp real, care ofera plati internationale instant, sigure si cu costuri reduse. Lansat in 2012, Ripple permite bancilor sa realizeze plati transfrontaliere in timp real, cu transparenta pe intreaga durata a procesului si evident la costuri mult mai mici. „Cartea consensului Ripple (metoda sa de conformare) este unica, prin faptul ca nu necesita minarea si astfel reduce utilizarea de putere de calcul si minimizeaza latenta retelei. Ripple considera ca „distribuirea valorii reprezinta o modalitate puternica de stimulare a anumitor comportamente” si, in prezent, intentionează să distribuie XRP in primul rand „prin tranzactii de dezvoltare a afacerilor, stimulente acordate furnizorilor de lichiditati care ofera spread-uri mai stricte pentru plati si vanzarea de XRP catre cumparatorii institutionali interesati sa investeasca in XRP „. Pana acum, Ripple a castigat popularitate cu acest model si ramane una dintre cele mai atragatoare monede digitale in randul institutiilor financiare traditionale care cauta modalitati de a revolutiona platile transfrontaliere.

Monero

Monero este o moneda sigura, privata si nedetectabila. Aceasta criptomoneda open source a fost lansata in aprilie 2014 si de atunci a starnit interesul in randul comunitatii criptografice si a entuziastilor. Dezvoltarea acestei criptomonede este complet bazata pe donatie si determinata de comunitate. Monero a fost lansat cu un accent puternic pe descentralizare si scalabilitate si permite o confidentialitate completa prin utilizarea unei tehnici speciale numite „ring signatures„. Ideile bune sunt de multe ori prost intelese de catre necunoscatori si arunca o umbra neplacuta asupra unor idei revolutionare. Astfel datorita unor mecanisme de securitate exceptionale de acest gen, Monero a dezvoltat o data cu ele si o reputatie neplacuta; aceasta a fost legata din pacate de operatiunile criminale din intreaga lume. Cu toate acestea, daca este moneda este folosita nu doar in scopuri bune, nu poate fi negat meritul ei de a introduce progrese tehnologice importante in spatiul criptomonedelor.

Eos

Una dintre cele mai noi criptomonede din lista noastra de Super Eroi Digitali este EOS. Lansat in iunie 2017, EOS a fost creat de pionierul in domeniul cripto Dan Larimer. Ca si alte monede digitale, EOS este proiectat dupa modelul Ethereum, oferind astfel o platforma pe care dezvoltatorii pot construi aplicatii descentralizate. EOS este remarcabil din multe alte motive. In primul rand, oferta initiala de monede a fost una dintre cele mai lungi si mai rentabile din istorie, inregistrand un record de 4 miliarde de dolari. Talk about beeing popular, right?

EOS ofera un mecanism delegat de garantare a participarii, care ofera scalabilitate dincolo de concurentii sai. EOS este alcatuit din EOS.IO, similar cu sistemul de operare al unui computer si care actioneaza ca o retea de blocuri pentru moneda digitala. EOS este, de asemenea, revolutionar din cauza lipsei unui mecanism minier de producere a monedelor. In schimb, producatorii de blocuri sunt recompensati in jetoanele EOS pe baza ratelor de productie ale acestora. EOS include un sistem complex de reguli care sunt menite sa guverneze acest proces, avand in vedere ca reteaua este proiectata sa fie „mai democratica” si mai descentralizata, comparativ cu reteaua pe care functionare alte criptomonede.

Stellar

Reteaua Stellar este o retea logistica distribuita, bazata (evident) pe un blockchain, care leaga bancile, sistemele de plati si persoanele pentru a facilita transferurile de valori, inclusiv platile, aducand ca si beneficiu suplimentar costuri reduse. Stellar are criptomoneda sa numita Lumens, care este notată cu simbolul XLM. Toți cei trei termeni – Stellar, Lumens si XLM – sunt utilizati adesea ca si sinonime, insa Stelar este reteaua blockchain, Lumens este criptomoneda si XLM este simbolul sau comercial. Stellar este operat de o organizatie non-profit numita Stellar.org si aceasta a fost infiintata de Jed McCaleb, care a co-fondat si o alta criptomoneda populara si prezenta in lista noastra: XRP.

Ce face Stellar diferit? Stellar este, de asemenea, un sistem transfrontalier de transfer si plati care conecteaza entitatile financiare cu scopul de a reduce semnificativ costurile de tranzactionare si perioadele de timp. Fiecare tranzacție are o taxa standard de minerit de 0.00001 lumeni.

Activitatea principala a lui Stellar se refer la economiile in curs de dezvoltare in domeniile remitentelor si imprumuturilor bancare, respectiv a celor care sunt inca in afara domeniului serviciilor bancare. Un aspect interesant este ca reteaua nu percepe taxe persoanelor sau institutiilor pentru utilizarea acesteia. Acesta a primit finantare initiala de la organizatii precum BlackRock, Google.org si FastForward.

 

IOTA

IOTA este un registru distribuit,destinat inregistrarii si executarii tranzactiilor intre entitati in ecosistemul Internet Of Things (IoT). IOTA are o criptomoneda numita mIOTA. Platforma platformei IOTA utilizeaza un grafic aciclic descentralizat (DAG) in locul unui blockchain utilizat de alte sisteme similare. Fundatia non-profit din spatele platformei a incheiat acorduri cu companii germane importante, cum ar fi Bosch si Volkswagen, pentru a extinde utilitatea platformei sale in randul dispozitivelor conectate.

Criptomoneda sistemului IOTA – mIOTA – va permite tranzactiile micropayment intre dispozitivele conectate. De exemplu, Super Eroul Cripto are puterea de a permite sa cumparati articole individuale pentru produse alimentare de pe un site de comert electronic utilizand frigiderul conectat la Internet. Viitorul comertului parca incepe sa se contureze altfel, nu?

IOTA isi propune, de asemenea, sa rezolve trei probleme intalnite de idolul Bitcoin; acestea sunt: scalabilitate, comisioane de tranzactionare si viteza de retea. Potrivit echipei de dezvoltare de la IOTA, reteaua lor este mai rapida decat reteaua blockchain pe care e bazat Bitcoin.

Noutatea introdusa de IOTA tine de felul in care se face validarea tranzactiilor si minarea. Pentru a se inregistra o tranzactie, cel care trimite IOTA trebuie sa-si „mineze” singur tranzactia prin validarea a 2 tranzactii anterioare. Astfel, fiecare minandu-si tranzactia prin simpla validare a alte 2 tranzactii anterioare, nu exista niciun cost asociat tranzactiilor din reteaua IOTA.

DASH

Dash este o criptomoneda de tip peer-to-peer, care a derivat din Bitcoin pentru a oferi utilizatorilor tranzactii mai rapide si cu un nivel mai ridicat de confidentialitate private. Dash este prima moneda digitala cu un sistem de guvernanta descentralizat. Cuvantul Dash reprezinta un amestec intre cuvintele Digital si Cash.

Dash a fost lansat in ianuarie 2014 sub numele de Xcoin si apoi si-a schimbat denumirea la Darkcoin. Asocierea cu Dark Web a dus la o alta schimbare de nume si in martie 2015, Darkcoin a fost rebranduit ca Dash. Dash a fost creat in urma unui Bitcoin fork, ceea ce inseamna ca a dublat codul existent si a adus imbunatatiri prin faptul ca a rezolvat din probleme cu care s-a confruntat pana atunci Bitcoin. Astfel punctele slabe ale criptomonedei rege sunt absente in Dash, facand ca ambele monede digitale sa fie substantial diferite in ceea ce priveste eficienta. Ca alternativa la Bitcoin, Dash ofera un serviciu mai rapid si mai anonim utilizatorilor sai.

CARDANO

Cardano este un proiect tip blockchain fondat de Charles Hoskinson, co-fondator al Ethereum, de a „oferi un ecosistem mai echilibrat si mai durabil” pentru criptomonede. Potrivit site-ului sau, ADA este singura moneda cu o „filozofie stiintifica si o abordare bazata pe cercetare„. In termeni practici, aceasta inseamna ca blocul sau open-source este supus unui proces riguros de revizuire intre experti si programatori din mediul academic. Si ADA suporta smart contracts si in plus acestea se folosesc in confirmarea tranzactiilor PoS (proof of stake) fata de PoW (proof of work). PoW si PoS o sa fie un subiect separat pe care o sa-l abordam ulterior.

ADA se auto-intituleaza prima cripto apartinand celei de a treia generatie si isi propune sa abordeze problemele legate de scalabilitate si infrastructura, probleme care au aparut mai intai la Bitcoin, o criptomoneda de prima generatie care a introdus ideea de monede digitale. Ethereum este o cripto din a doua generatie, care a extins cazurile de utilizare a monedelor la contractele inteligente. In mod specific, Cardano isi propune sa rezolve problemele legate de scalabilitate, interoperabilitate si durabilitate pe platformele de criptare.

Cardano este de multe ori asociat ca fiind „ethereum japonez„, iar rapoartele de anul trecut au indicat faptul ca a fost utilizat in Japonia prin intermediul ATM-urilor si carduri de debit.

 

Care este moneda ta preferata si de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *