Cosmarul numit 2018 a luat sfarsit. Ce ne pregateste 2019?

3 ianuarie 2019 bitcoin, pretul bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Bitcoin Romania

S-a terminat cosmarul reprezentat de anul 2018 pentru piata criptomonedelor? Astazi, 3 Ianuarie, Bitcoin implineste 10 ani. Ca moneda descentralizata care apartine tuturor si nimanui, nu exista o cale oficiala de a comemora ziua de 10 ani. De la providerii de portofele electronice la dezvoltatori, fiecare participant la ecosistem va avea propriile sugestii cu privire la modul in care s-ar putea marca aceasta zi istorica.

Este in natura umana sa vada semnificatii in numere si sa le dea un sens aparte. Acesta este motivul pentru care comunitatea crypto si-a pierdut mintile in legatura cu un hash care continea 18 zerouri consecutive la inceputul anului 2017. Astazi insa, anul 2018 marcheaza cea de-a 10-a aniversare a Bitcoin, in ciuda faptului ca numeric, 10 nu este mai semnificativ decat orice alt numar intreg.

Ce sarbatorim de fapt astazi? Pe 3 ianuarie 2009, Nakamoto a creat cu succes Genesis Block, blocul fondator al blockchain-ului Bitcoin. Blocul Genesis a fost codificat in cadrul programului Bitcoin, iar cei 50 BTC care au fost creati astfel, nu pot fi „cheltuiti” datorita modului in care a fost scris codul. Motivele exacte pentru acest lucru nu sunt cunoscute, reprezentand doar un alt mister care se adauga la povestea lui Satoshi.

Cosmarul pietei criptocurențelor din 2018 s-a sfarsit. Bineinteles, scenarii apocaliptice si alte „black friday” sunt intotdeauna posibile, mai ales dupa ce pretul a scazut cu mai mult de 80% de la inceputul pana la sfarsitul anului trecut, iar piata a pierdut aproape 700 de miliarde de dolari din totalul capitalizarii.

Totusi trebuie sa vedem in aceste vremuri si aspectele pozitive, cum ar fi cresterea cu peste 2500 de procente a Bitcoin, de la scaderea sa din anul 2017 pana la un nou nivel de aproape 20.000 de dolari pana in luna decembrie a aceluiasi an. Din nefericire, pentru cei neincrezatori la acea vreme, unul din „ciclurile de hype” a atins punctul culminant pe 17 decembrie 2017, insa pretul Bitcoin ulterior a fost prins intr-un trend descendent.

 

Cand ne gandim la istoricul de preturi al Bitcoin, se remarca doua evolutii tehnice interesante: o evolutie de tip bearish si ruperea sprijinului de 6.000 de dolari. Valorile medii sunt exact ceea ce sugereaza si numele lor – o medie a pretului Bitcoin pe perioade de timp specificate care, atunci cand sunt reprezentate pe o diagrama, au tendinta de a oferi sprijin si rezistenta la pret, precum si forta si o tendinta pozitiva pe termen mai lung. Mijloacele medii multiple sunt utilizate in mod obisnuit in cadrul aceleasi diagrame si completeaza evolutia de tip bearish, cunoscuta sub numele de „cruce de moarte„, atunci cand o medie mobila pe termen scurt depaseste o medie semnificativa pe termen lung, indicand o pierdere semnificativa de rezistenta pe termen lung a tendintei. Paritatea BTC / USD a inregistrat o „cruce de moarte” intre mediile mobile de 100 si 200 de zile in data de 16 aprilie a anului trecut, confirmand sfarsitul celei mai recente piete bullish de atunci.

Dupa ce a incheiat anul la valoarea de 3.747 dolari, 2018 va intra in istoria Bitcoin ca fiind cea mai slaba performanta cu o durata de 12 luni a cryptomonedei rege, din punct de vedere al pretului; reprezentand cosmarul investitorilor de la sfarsitului lui 2017.

Criza din anul 2018 a adus cu ea o depreciere de peste 70 la suta fata de pretul de deschidere de 13.062 dolari, iar performanta este una mult mai slaba decat recordul anterior din anul 2014, anul in care pretul a scazut cu aproximativ 55%

Intr-adevar, anul 2018 a fost un an istoric negativ daca stam sa luam in considerare numai actiunea de pret si valoarea retelei. Totusi, daca punem in balanta si alte valori, cum ar fi volumul total al tranzactiilor, acestea indica o crestere substantiala a interesului investitorilor din anul precedent.

In ansamblu, anul 2019 va fi un an interesant, pe masura ce predictiile de pret se reduc si miscarile din piata continua sa se alinieze la principiile fundamentale. Sau pur si simplu trebuie sa speram ca s-a incheiat cosmarul crypto reprezentat de anul 2018 si ca 2019 nu poate fi mai rau de atat, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *