Blockchain o sa elimine stirile false

5 decembrie 2019 blockchain

Articol scris de Alexandra Popescu

Un raport recent realizat de Gartner, o firma globala de cercetare si consultanta IT, a dezvaluit faptul ca una dintre viitoarele utilizari ale tehnologiei blockchain va fi oprirea raspandirii stirilor false. Avivah Litan a spus ca, pana in 2023, pana la 30% dintre stirile si continutul video mondial vor fi autentificate prin blockchain, cu ajutorul „Deep Fake Technology”. Litan este vice-presedintele Gartner si co-autorul publicatiei „Predicts 2020: Tehnologia Blockchain”.

Site-urile care raspandesc stiri false sunt postate in general sub anonimat, care fac ca urmarirea provenientei acestora sa fie dificila. Articolele si alt continut bazat pe informatii neadevarate atrag mai multi spectatori decat stirile care contin fapte concrete, ceea ce este un beneficiu pentru agentiile de publicitate si rating, dar poate fi o problema pentru discursul public. De exemplu, la alegerile prezidentiale din 2016 din SUA, stirile false au avut mai multi urmaritori decat povestile electorale trimise catre mass-media.

Modelele AI care sustin scrierea textului si productia video pot fi folosite pentru a disemina rapid continutul fals de cel credibil”, a spus Litan in raport. „Urmarirea activelor si dovedirea provenientei sunt doua cazuri cheie de succes pentru utilizarea blockchain si pot fi aplicate cu usurinta pentru aflarea originii continutului de stiri”.

New York Times este una dintre primele publicatii majore de stiri care a testat tehnologia blockchain pentru a autentifica fotografiile si continutul video, potrivit Gartner. Metoda aceasta explica cand si unde au fost realizate imaginile, cine le-a facut si momentul in care au fost editate si publicate.

Blockchain castiga credibilitate pe piata, insa tehnologia trebuie sa se maturizeze, atat din punct de vedere tehnic, cat si ca parte a unui ecosistem complet, inainte de a incepe sa fie adoptat la scara larga. Oamenii incep sa vada beneficiile sistemului dincolo de cryptomonede, guvernele implicand tehnologia in sistemul de vot si urmarirea lanturilor de aprovizionare.

Tehnologia blockchain furnizeaza un registru sigur si imuabil, iar pe masura ce se maturizeaza, multi vad potentialul platformei in varianta omniprezenta in toate serviciile, de la cele financiare, pana la cele electronice. Specialistii considera ca in urmatorii 5 ani se va extinde intr-o serie de cazuri de utilizare in procesarea platilor, partajarea datelor, pastrarea si urmarirea documentelor.

Sursa: https://www.computerworld.com/article/3481633/how-blockchain-will-kill-fake-news-and-four-other-predictions-for-2020.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *