Blockchain – benefic in sistemul medical

6 noiembrie 2019 blockchain

Articol scris de Alexandra Popescu

Analistii globali recunosc potentialul blockchain-ului de a crea un sistem medical specific secolului XXI, iar PricewaterhouseCoopers, o multinationala care distribuie servicii de network, a raportat ca 49% dintre companiile cu specific in acest domeniul dezvolta solutii blockchain. Tehnologiile bazate pe blockchain ofera oportunitati substantiale de a reinventa modul in care companiile acceseaza, colecteaza, distribuie, monitorizeaza si verifica datele.

Domeniul medical este unul dintre cele mai mari industrii din lume, care cuprinde intre 10 si 20% din PIB-ul majoritatii natiunilor. Insa doar un mic procent din acest bani se duce efectiv catre pacienti din cauza birocratiei si ale costurilor administrative ridicate din sectorul sanatatii. De la gestionarea datelor despre pacienti pana la urmarirea medicamentelor prin lantul de aprovizionare, blockchain ar putea rezolva unele dintre cele mai mari probleme ale industriei medicale, ca de exemplu respectarea, viteza, confidentialitatea si securitatea datelor.

Avand in vedere ca sistemul de sanatate inregistreaza mereu schimbari semnificative in ceea ce priveste imbunatatirea medicamentelor si ale tratamentelor pentru diverse boli, a devenit tot mai important ca aceste cantitati mari de informatii vitale sa fie protejate pe tot parcursul procesului de cercetare. Blockchain ofera instrumentele necesare pentru siguranta acestor date, astfel inca ele sa nu fie compromise.

Industria medicala este unul dintre sectoarele cele mai relevante pentru aceasta tehnologie. Blockchain ofera posibilitatea gestionarii datelor in timp real in siguranta si cu cheltuieli minime. Pacientii din intreaga lumea, in special in SUA, au rareori datele medicale stocate intr-un singur loc, acestea fiind raspandite pe sute de fisere medicale electronice. Folosind acest sistem se asigura imuabilitatea inregistrarilor unui pacient, ceea ce inseamna ca acesta are control total asupra documentelor sale.

Un astfel de demers il realizeaza Modex BCDB. Compania se bazeaza pe tehnologia blockchain transformand orice baza de date obisnuita intr-una descentralizata, oferind spitalelor dispuse sa investeasca, beneficiile aduse de aceast sistem: imuabilitatea datelor, transparenta si siguranta.

Sursa: https://themerkle.com/blockchain-is-good-for-your-health/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *