Viitorul incert în ceea ce privește Bitcoin în China

3 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin schimbă felul în care oamenii se gândesc la bani iar impactul acestuia pare să crească din ce în ce mai mult, în special în Statele Unite ale Americii. Puterea din spatele creșterii explozive Bitcoin în anul 2013 a fost piața Chineză în sine, în timp ce criza ulterioară din 2014 este derivată din măsurile interzise emise de Banca Centrală Chineză. Dacă autoritățile chineze continuă reprimarea Bitcoin, piața globală și, prin extensie, piața Statelor Unite ale Americii pot fi afectate.

Creat în 2009, Bitcoin este o cripto-monedă concepută pentru a permite plăți directe între părți fără intervenția instituțiilor financiare sau autorităților guvernului. Utilizatorii pot transfera Bitcoini în mod electronic ca o metodă de plată pentru bunuri și servicii sau să convertească Bitcoin în monedă fiat. Precum aurul, valorea Bitcoin nu este controlată de nicio bancă centrală și de niciun guvern. Fără o valoare intrinsecă, valoarea Bitcoin fluctuează bazându-se pe rezerva și cererea din partea publicului.

Iniția, economiștii au luat în derâdere Bitcoin, considerândul mai mult un experiment financiar decât un sistem legitim de plată. Câțiva economiști chiar l-au denumit ca fiind „rău” deoarece valoarea sa nu era susținută de niciun guvern și nici nu era posibil să faci din aceștia „accesorii de lux” precum aurul. Și prețul unui Bitcoin a început să crească, ajungând ca acesta să nu mai fie considerat ca fiind ceva inovativ financiar și ceva uzual.

economy-bitcoin

Valoarea Bitcoin ca un mediu al exchange-urilor este pusă în lumină de potențialul pe care îl are în a domina serviciile de transfer bancar precum Western Union, MoneyGram și Euronet. De fapt, valoarea care conduce piața Bitcoin a depășit capitalizarea pieței Western Union.

În ceea ce privește rolul Bitcoin ca o rezervă de valoare sau ca un activ care poate fi stocat și tranzacționat mai târziu, optimismul nu pare să fie prima calitate a strategilor de tarife. Precum aurul, Bitcoin nu plătește niciun interes, are o rezervă limitată și este foarte greu de urmărit. Deosebit de aur, cu toate acestea, prețul Bitcoin este extrem de volatil, împiedicând vizibilitatea sa ca un mediu previzibil de schimb. Un strategist a arătat faptul că volatilitatea medie a Bitcoin este 120% din procentul ultimilor trei ani și este extrem comparată cu volatilitatea tipică a exchange-urilor străine în curs de dezvoltare care se află undeva la 9 procente pentru aceeași perioadă. Mai mult de atât, Bitcoin nu are reputația unei rezerve de valoare așa cum aurul și-a menținut-o de-a lungul timpului.

Guvernul, reglementatorii și investitorii au început să-și ia diverse notițe. Pe 25 martie 2014, Serviciul Intern de Venituri din Statele Unite ale Americii a declarat faptul că monedele virtuale precum Bitcoin sunt clasificate ca fiind proprietate decât monede, taxele fiind pe măsură. În timp ce astfel de reglementări s-ar putea să oprească utilizatorii în a mai folosi Bitcoin pentru acțiuni ilicite, câțiva experți financiari contrazic faptul că Bitcoin poate fi integrat în sistemul financiar actual.

Companiile de Bitcoin americane precum exchange-urile, investițiile în vehicule și platformele de stocare sunt proeminente pentru comunitatea Bitcoin la nivel global. Având în vedere rapoartele Bitcoin în 2014, 53% din capitalul de risc își are locul în Statele Unite ale americii, companii ce au primit 68.1 milioane de dolari în capital de risc. Cea mai mare astfel de firmă a anunțat în luna Aprilie că va începe să investească în Bitcoin.

Potențialul clar de creștere al bitcoin se poate manifesta cel mai rapid în toamna lui 2014, când proiectele create de doi studenți de la MIT, când fiecare din cei care vor fi boboci la MIT vor primi 100$ în Bitcoini pentru a crea un ecosistem Bitcoin. Bitcoin a mai primit, pe 30 aprilie, încă o „ștampilă de aprobare” atunci când compania Bloomberg a anunțat prima listă de prețuri Bitcoin ale exchange-urilor din San Francisco.

Cu toate acestea, piața globală Bitcoin este încă vulnerabilă. Foarte multe tranzacționări cu origine chineză și investiții în Bitcoin de-a lungul anului 2013 au fost realizate la prețuri foarte ridicate. O serie de anunțuri interzise au fost emise de Banca Centrală Chineză ce au limitat utilizatori chinezi să tranzacționeze Bitcoin.

Însă mai multe despre toate acestea în articolele viitoare în care vom explica cum China poate domina piața Bitcoin și, până la urmă, de ce China?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *