St. Louis Fed: Bitcoin este mai robust decât multe monede Fiat

23 ianuarie 2018 bitcoin, blockchain

Articol scris de Constantin R

Într-un articol recent despre principiile de bază ale Bitcoin și alte criptomonede (PDF), Aleksander Berentsen și Fabian Schär de la Banca Federala de Rezervă din St Louis acoperă utilitatea Bitcoinilor și a altor criptomonede alternative.

Pe parcursul acestui articol, Berentsen și Schär consideră că criptomonedele sunt foarte potrivite pentru a deveni o clasă nouă de active. Cei doi considera chiar ca Bitcoinul este, într-un fel, mai robust decât multe monede fiat.

stlouis bitcoin

Cryptomonedele sunt o bine venita completare la sistemul valutar current

În mod surprinzător, Berentsen și Schär au convingerea că criptomonedele sunt un plus de bun venit pentru actualul ecosistem monetar. În timp ce unii critici pretind că prețul unui Bitcoin ar trebui să scadă la zero, deoarece nu există o valoare intrinsecă a acesteia, coautorii articolului din St. Louis subliniază că acest argument se aplică, de asemenea, si monedelor Fiat emise de guverne din întreaga lume. „Bitcoin nu este singura monedă care nu are nicio valoare intrinsecă„, afirmă articolul. „Monedele monopol emise de guverne, cum ar fi dolarul american, euro și francul elvețian, de asemenea nu au nicio valoare intrinsecă. Acestea sunt monede fiat create prin decret guvernamental. Istoria monedelor de stat monopol este o istorie a unor volatilitati mari de curs și a eșecurilor. Acesta este motivul pentru care criptomonedele descentralizate sunt un plus de bun venit pentru sistemul monetar existent.

Berentsen și Schär discută, de asemenea, posibilitatea ca regulile consensului Bitcoin să se schimbe în cele din urmă pentru a permite o creștere a ofertei de monede Bitcoin. Ei consideră că acest scenariu este foarte puțin probabil să se desfășoare.

Chiar dacă în teorie este posibilă creșterea ofertei Bitcoin, în practică, o astfel de schimbare este foarte puțin probabilă, deoarece o mare parte din comunitatea Bitcoin ar fi ferm împotriva unei astfel de încercări.

Autorii continuă să sublinieze că acest tip de schimbare în politica monetară ar putea fi mai probabil într-un protocol de monedă fiat.

Modificările nedorite în protocoalele monedelor fiat sunt foarte frecvente și de multe ori au dus la distrugerea completă a valorii monedei fiat existente„, spune articolul. „Ar putea fi argumentat că, în anumite privințe, protocolul Bitcoin este mai robust decât multe dintre protocoalele monedelor fiat existente. Numai timpul va confirma.

Bitcoin este cea mai reusită aplicație a tehnologiei Blockchain

În plus față de oferirea unor informații de bază pe tema criptomonedelor, articolul de la Banca Federala din St. Louis oferă și o perspectivă generală asupra viitorului tehnologiei blockchain. Potrivit lui Berentsen și a lui Schär, cea mai aparentă aplicație a acestei tehnologii in prezent este utilizarea Bitcoinului ca un nou tip de activ. Duo-ul vede criptoactivele, cum ar fi Bitcoin, ca o clasă proprie de active și au potențialul de a deveni un instrument interesant pentru investiții și diversificare. „Bitcoin însuși ar putea, în timp, să-și asume un rol similar cu aurul„, spune articolul.

Articolul acoperă, de asemenea, aplicațiile tehnologiei blockchain în domenii cum ar fi monede colorate, contracte inteligente și integritatea datelor. Rețeaua Ethereum este specificată ca un lider în domeniul contractelor inteligente.

Riscurile tehnologiei Blockchain

Articolul lui Berentsen și Schär acoperă, de asemenea, unele dintre riscurile asociate cu criptoactivele. Spliturile din principalele rețele de criptoactive, cum ar fi Bitcoin Cash (Bcash) și Ethereum Classic, reprezintă primul risc menționat în articol, dar nu sunt discutate dezavantajele acestui tip de active spin-off. S-ar putea argumenta că aceste tipuri de splituiri minoritare creează incertitudine în jurul valorii unui anumit criptoactiv, deși acest lucru se întâmplă și în cazul creării de noi altcoin în general.

Articolul menționează consumul excesiv de energie ca un alt risc potențial al tehnologie blockchain, dar Berentsen și Schär nu sunt neapărat de acord că mineritul proof-of-work este risipă.

Există cei care critică Bitcoin și afirmă că un sistem de contabilitate centralizat este mai eficient, deoarece consensul poate fi atins fără alocarea unor cantități masive de putere computațională„, spune articolul. „Din punctul nostru de vedere, însă, situația nu este atât de clară. Sistemele centralizate de plată sunt, de asemenea, costisitoare. Pe lângă costurile de infrastructură și de exploatare, ar trebui să se calculeze costurile explicite și implicite ale unei bănci centrale. Costurile salariale ar trebui să fie luate în calcul printre costurile explicite și posibilitatea fraudării în monopolul monetar printre costurile implicite.

În trecut, autorul „Mastering Bitcoin”, Andreas Antonopoulos, a susținut că puterea consumată de minerii Bitcoin este „folosită” mai degrabă decât „risipită„. Ultimul risc asociat cu tehnologia blockchain descoperit în articol este volatilitatea de preț a lui bitcoin. Berentsen și Schär susțin că o furnizare rigidă și prestabilită de Bitcoin nu este o politică monetară de dorit în sensul că nu va conduce la o monedă stabila.

Dacă o ofertă constantă de bani întâmpină o cerere agregată fluctuantă, atunci vom avea cursuri fluctuante„, explică articolul. „În sistemele valutare guvernamentale de tip fiat, banca centrală își propune să ajusteze oferta monetară ca răspuns la modificările cererii agregate de bani pentru a stabiliza nivelul cursului. De exemplu, Sistemul Federal de Rezervă a fost fondat în mod explicit „pentru a oferi o monedă elastică” pentru a atenua fluctuațiile de curs ce rezultă din modificările cererii agregate pentru dolarul american. Deoarece un astfel de mecanism este absent în actualul protocol Bitcoin, este foarte probabil ca unitatea Bitcoin să afișeze fluctuații ale cursului pe termen scurt mult mai mari decât multe unități monetare fiat guvernamentale„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *