Un raport recent al Parlamentului European examineaza impactul social al blockchain

12 mai 2017 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Un raport recent al Parlamentului European examineaza impactul social al blockchain si intrebarea pusa intr-o noua lucrare a Departamentului de cercetare din cadrul Parlamentului European este: promovarea blockchain este reprezentativa pentru o schimbare in valorile sociale ale Europei? Are tehnologia revolutionara blockchain si un impact social asupra membrilor comunitatii Uniunii Europene?

europe-bitcoin-forum

Potrivit autorilor publicatiei, cel mai mare impact al tehnologiei „ar putea fi prin contributia sa la schimbari subtile in valori si structuri sociale ample„. Ceea ce sustin specialistii este ca dupa atingerea costurilor materiale mai mari de exploatare a blocurilor bitcoin – si anume a costurilor cu energia asociate cu mineritul – atentia ar trebui indreptata catre indicii socio-culturali de interes intr-o tehnologie care prioritizeaza transparenta si accesul la informatii. Acest raport declara:

Se poate spune ca popularitatea blockchain este datorata cresterii tendintelor sociale pentru a acorda prioritate transparentei asupra anonimatului, diminuarea increderii in institutiile financiare si in guvernele traditionale si asteptarea unui nivel mai ridicat de responsabilitate la nivel social si nu numai; responsabilitate in toate aspectele vietii noastre. Cu toate acestea, utilizarea blockchain in locul registrelor traditionale invoca de fapt aceste schimburi in societate.

Contextul social si politic este unul propice pentru ca tehnologia blockchain sa beneficieze de acest val de popularitate de care are parte. Astfel observatorii politicii europene au observat ca de la „panica financiara” din 2008, respectiv criza financiara ce a afectat atunci Europa si intreaga lume, cetatenii au avut, fara indoiala, o crestere a sentimentului antiguvernamental, in special fata de Uniunea Europeana insasi.

images

Campaniile politice, cum ar fi votul de a scoate Marea Britanie din UE si eforturile zadarnice ale candidatei Marine Le Pen de a obtine președintia franceza la inceputul acestei luni, nu sunt decat doua exemple de „incredere in scadere” evidentiata de raport si demonstreaza o solidaritate la nivel social intre cetatenii Uniunii.

Potrivit autorilor raportului, factorii de decizie politica au cateva abordari pe care le pot lua in aceast noul context social si politic. Trei propuneri se axeaza pe un anumit grad de adoptare a tehnologiei de catre guvernele europene, inclusiv se ia in considerare o cale mai proactiva in care se „incurajeaza in mod activ dezvoltarea si inovarea tehnologiei blockchain prin acordarea de legitimitate a produselor lor”.

Pe de alta parte, factorii de decizie ar putea sa adopte abordarea inversa si sa refuze recunoasterea legalitatii contractelor inteligente, de exemplu.

rise2

sursa: http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2017/603176/EPRS_ATA%282017%29603176_EN.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV