Tribunalul olandez decide: Bitcoin este o valoare transferabila

23 martie 2018 bitcoin

Articol scris de Cristina Dinica

Un tribunal olandez a clasificat Bitcoin ca fiind “valoare transferabila”, dupa ce instanta a decis in favoarea unui reclamant care ar fi trebuit sa primeasca 0,591 BTC. Cererea a fost depusa la tribunal in data de 2 februarie 2018, pentru ca instanta sa hotarasca in favoarea reclamantului J.W. de Vries in aceasta saptamana. Anterior, cazul a fost judecat intr-o instanta inferioara, care ordonase societatii Koinz Trading BV sa plateasca reclamantului 0,591 BTC sau o plata cu penalitati de intarziere cu o valoare de maxim 10.000 euro.

Ca urmare a neindeplinirii obligatiilor de plata, tribunalul olandez a dispus ca societatea fie sa plateasca, fie sa fie declarata insolventa. Conform hotararii instantei, Bitcoin demonstreaza toate caracteristicile unui drept de proprietate. Astfel, o cerere de transferare a drepturilor de proprietate asupra BTC este legitima.

Bitcoin-valoare-transferabila

Bitcoin exista, in opinia instantei, printr-o serie unica de numere si litere, criptata digital si stocata pe hard drive-ul dispozitivului titularului. Bitcoin este ‘livrat’ prin trimiterea dintr-un portofel in alt portofel. Bitcoin reprezinta fisiere de valoare de sine statatoare, care sunt livrate direct de catre platitor. Rezulta ca un Bitcoin reprezinta o valoare si este transferabil. Din punctul de vedere al instantei, aceasta arata caracteristicile unui drept de proprietate. Prin urmare, o cerere de plata in Bitcoin trebuie considerata drept o plangere valida.

Instanta a constatat ca intre reclamant si societatea parata exista un contract incontestabil. Dat fiind faptul ca angajamentul de plata a fost in BTC, instanta considera ca plata trebuie sa se faca in aceeasi moneda.

Hotararea instantei olandeze conform careia Bitcoin este o valoare transferabila reprezinta un pas inainte pentru recunoasterea cryptomonedelor ca metoda de plata. Alte organizatii, cum ar fi Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) al G20 considera cryptomonedele mai degraba active, decat mijloace de plata cu aceleasi trasaturi ale “monedelor suverane.” La reuniunea G20, din perioada 19-20 martie, s-a discutat despre modul in care se va realiza o reglementare unitara a cryptomonedelor.

 

Sursa: https://thenextweb.com/hardfork/2018/03/22/bitcoin-dutch-court-value/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *