Teroristii si infractorii nu folosesc Bitcoin sau Ethereum, constata un studiu al UE

11 iulie 2017 bitcoin, securitate

Articol scris de Mirona Noru

Teroristii si infractorii reprezinta o pata neagra in comunitatea utilizatorilor de cripto, intrucat acestia au format un grup cu care din pacate pana acum Bitcoin si alte criptomonede au fost asociate si care au fost afectate de posibilitatea de a fi utilizate pentru finantarea organizatiilor criminale si teroriste, desi si alte forme de bani au fost folosite in aceste scopuri.

In 2016, un raport Europol a constatat ca nu exista nici o dovada concreta conform careia teroristii ar folosi moneda Bitcoin, in timp ce este evident ca extortionistii pentru rascumparari si hackerii prefera criptomonedele.

safebitcoin

In prezent, un raport al Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliul European a constatat ca riscul utilizarii monedelor digitale pentru finantarea terorismului este „moderat semnificativ (nivelul 2)„; acest nivel este incadrat intr-o scara de la „nivel scazut semnificativ (nivelul 1)” la „foarte semnificativ (nivelul 4)„. Raportul recunoaste ca teroristii ar putea utiliza valutele virtuale in avantajul lor si constata ca au fost raportate cazurile in care acestea au fost utilizate.

Pe Twitter, sustinatorii criptomonedelor chiar incearca sa raspandeasca instructiuni despre cum sa le foloseasca, dar totusi acestea nu sunt adoptate pe scara larga de catre grupurile infractionale:

Cu toate acestea, tehnologia este destul de recenta si, in orice caz, necesită cunostinte si expertiza tehnica, care are un efect disuasiv asupra grupurilor teroriste. Increderea in monedele virtuale pentru finantarea activitatilor teroriste are unele costuri si nu este neaparat atractiva.

In mod special, raportul indica faptul ca teroristii si criminalii nu sunt suficient de inteligenti pentru a utiliza in mod corespunzator monedele digitale precum bitcoin si ethereum. Acesta spune:

Din punct de vedere tehnic, monedele virtuale prezinta similaritati cu banii electronici, dar expertiza IT in joc pentru monedele virtuale indica un aspect important: criminalitatea organizata ar avea o capacitate mai redusa de a le folosi decat banii electronici acceptati pe scara larga„.

Punerea in aplicare a cadrului legal adecvat pentru combaterea spalarii banilor (AML) / combaterii terorismului (CTF), conform raportului, va contribui la atenuarea riscului ca monedele digitale sa fie utilizate de grupurile infractionale, in ciuda dificultatilor de a gasi instrumentele adecvate pentru a face acest lucru.

Avand in vedere ca sectorul este inca destul de nou, se observa ca nu exista nici o cooperare la nivel international, cel putin inca. Raportul declara:

Lipsa unui cadru legal este cel mai important element al vulnerabilitatii. In situatia actuala, furnizorii de VC (Venture Capital) nu pot fi monitorizati si supravegheati. Nu exista norme comune in UE pentru a se asigura ca furnizorii de VC-uri aplica cerintele privind AML/ CFT.

www.cryptocoinsnews.comwp-contentuploads201608OKCoins-Jack-Liu-Bitcoin-Still-Safe-Following-Bitfinex-Hack-ae5f4d088ec02d503bb51b32b2dec8eed9475b32

sursa: http://europeanmemoranda.cabinetoffice.gov.uk/files/2017/07/10977-17-ADD-2.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *