BLOCKCHAIN si FINTECH ar putea stabiliza bancile italiene

13 iulie 2017 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

BLOCKCHAIN si FINTECH ar putea stabiliza bancile italiene, dupa ce recent, guvernul italian a fost fortat sa salveze doua mari banci, virand lichiditati in valoare de 19,4 miliarde de dolari, intr-una din cele mai bogate regiuni ale tarii. Roberto Ferrari, seful Departamentului Digital si de inovare al grupului italian Mediobanca, considera ca tehnologia revolutionara blockchain si domeniul fintech ar fi putut impiedica aceasta problema.

blockchain

Doua banci importante din Italia, Banca Popolare di Vicenza si Veneto Banca, au fost salvate recent de guvernul italian. Comisia Europeana a aprobat planul guvernului italian de a stabiliza situatia precara a acestor doua banci cu pana la 19,4 miliarde de dolari; aceasta suma vine in ajutor pentru a opri lichidarea celor doua banci. Primul ministru, Paolo Gentiloni, a declarat urmatoarele:

Interventia a fost necesara deoarece deponentii au fost expusi riscului. Regiunea de nord unde operează este una dintre cele mai importante pentru economia noastra, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii. Planul de salvare va proteja locurile de munca din cadrul acestor doua banci si va stabiliza economiile a aproximativ 2 milioane de gospodarii si interesele financiare a 200.000 de intreprinderi.

Potrivit experților, problema se afla in cadrul institutiilor financiare italiene, deoarece metodele lor devin subrede. Stefano Zamagni este profesor de economie la Universitatea din Bologna si a spus urmatoarele despre institutiile italiene:

Institutiile majore ale economiei italiene sunt foarte depasite. […] Ele incep sa realizeze, chiar si acum, ca trebuie sa isi schimbe structura institutionala. Institutiile si bancile italiene ar putea sa coopereze pe termen lung cu firmele fintech pentru a-si imbunatati structurile de afaceri.

Zamagni considera ca bancile ar trebui sa colaboreze mai strans cu Fintech si cu companii de tip blockchain pentru a rezolva si a preveni problemele financiare si observa faptul ca momentan in Italia este un singur start-up bazat pe blockchain, Reply.

Directorul principal al diviziei digitale si de inovare de la Grupul Mediobanca al Italiei, Roberto Ferrari, a mentionat ca software-ul nou implementat bazat pe tehnologia revolutionara blockchain ar putea, de asemenea, sa ajute bancile italiene cu problemele lor de afaceri si ar putea stabiliza situatia actuala:

AI poate ajuta foarte mult la detectarea si gestionarea riscurilor de credit si operatiuni. […] Exista deja unele solutii aduse de start-urile fintech care arata calea spre salvare. Trebuie doar sa fie exploatate.

aaa

sursa: http://www.telegraph.co.uk/business/2017/06/26/italy-commits-17bn-rescue-two-stricken-banks/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *