Staking si Proof of Stake: Ce este si cum functioneaza

2 decembrie 2021 bitcoin

Articol scris de Alexandra Popescu

staking criptomonede

Ca raspuns la cererea tot mai mare a energiei din protocoalele Proof-of-Work, prescurtata PoW, care dupa cum ii este si numele se refera la dovada de lucru, a aparut tendinta de staking. In definitie, staking este actiunea prin care un investitor isi atribuie si blocheaza o anumita cantitate de crypto intr-un protocol pentru a primi in schimbul acesta recompense. Utilizatorii isi pot securiza reteaua prin blocarea tokenului, ca rezultat ei primesc rewarduri. Cu cat cantitatea din staking este mai mare, cu atat vor fi si recompensele primite. In principiu, staking-ul se explica prin procesul prin care poti cumpara Bitcoin, ulterior blocand achizitia. Acest protocol poarta numele de Proof-of-Stake, cu prescurtarea PoS. Acest proces consuma mai putina energie deoarece reduce necesitatea folosirii echipamentelor de minat.

In acest articol, vom explica in detalii si vom intelege principiile, beneficiile staking-ului si ce este staking-ul criptomonedelor.

Ce inseamna staking?

Dupa cum am explicat si anterior, staking-ul in industria criptomonedelor este definirea unui proces care implica achizitia si blocarea unei anumite cantitati de crypto, care ulterior devine nod de validare pentru retea. Prin faptul ca tine aceste monede, utilizatorul devine element important in piata si in securitatea retelei, fiind astfel recompensat. Pentru a intelege mai bine luam un exemplu bancar. La fel ca in cazul bancilor, venitul este sub forma de dobanda si rata variaza in functie de retea, de dinamica, de cerere si oferta.

In timp ce retelele bazate pe PoS a crescut, au aparut, evident, alternative. S-au lansat inclusiv staking-uri de grup, cunoscute sub numele de spaking pools, furnizori de staking si cold staking. Astfel de denumiri nu ar trebui sa va fie straine deoarece sunt asemanatoare cu cele in care se produce minarea. Alternativele isi au ca principal scop ca spatiu de staking sa fie disponibil pentru toata lumea, inclusiv pentru persoanele care au cantitati mai mici de crypto.

Diferentele dintre minare si staking

Dupa cum am spus la inceput, PoS a venit ca raspuns la PoW. Minatul este o dovada de lucru, in timp ce staking-ul este o dovada de miza. In timp ce minatul are ca principal scop tranzactionarea de criptomonede, staking-ul incurajeaza blocarea tranzactiilor, a unor fonduri. Asemanator in termeni, prin minare se rezolva ecuatii matematice destul de complicate, astfel incat primul care a rezolvat ecuatia mai adauga un bloc in blockchain. In staking participantii mizeaza pe monedele din blockchain astfel creand blocuri. Din punct de vedere energetic, staking-ul este considerat mai eficient, consumand mai putina energie si nefiind necesara achizitionarea de echipamente speciale ca in cazul minarii.

O asemanare intre cele doua procese este recompensa. Daca in cazul minerilor, recompensa este mai rapida avand mai multa putere de calcul si au sanse mai mari sa rezolve ecuatiile, in cazul stakingului recompensa este oferita de cantitatea blocata. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat recompensa o sa fie mai valoroasa.

Cum functioneaza stakingul?

staking bitcoin

Procesul unui sistem de staking incepe de la cumpararea unei monede care apartine unei anumite retele. Dupa achizitie, utilizatorul trebuie sa blocheze monedele dupa procedurile indicate de dezvoltatorii retelei respective. O tranzactie de staking se realizeaza in doar cateva minute, daca se respecta toate instructiunile. De retinut este ca staking-ul se poate realiza doar prin retele care accepta acest tip de protocol numit PoS.

Cum sa faci staking?

Simplu. In general, cu cat cantitatea de monede mizate este mai mare, cu atat numarul de tranzactii este mai mare si este atribuit unui anumit nod pentru validare. Aceste noduri sunt clasificate in functie de numarul de token-uri pe care le are. Asta duce la o compensatie mai mare, din acest motiv staking pool-urile au devenit foarte populare. Acestea urmaresc sa creasca recompensa din staking mizand un numar mai mare de monede, de la mai multi utilizatori, in acelasi timp.

Daca vrei sa faci asemenea unui HODL, dar pe staking, acesta poarta denumirea de staking fix sau staking flexibil. In cazul celui fix, iti blochezi o anumita cantitate, pe o anumita perioada, iar in cazul celui flexibil utilizatorul isi poate retrage oricand token-urile. Dezavantajul unui staking fix este acela ca are rate de dobanda mai mare, iar cel flexibil are conditii mai atractive.

Beneficiile si riscurile staking-ului

In ultima perioada, staking-ul pe criptomonede s-a bucurat de o mare popularitate, datorita recompenselor de care detinatorii de criptomonede beneficiaza. In momentul in care este stabilita recompensa in scris, ratele dobanzilor pot creste pe staking cu pana la 6% pe an, oferite de criptomonede de viitor precum ETH si ADA sau pentru criptomonede mai mic precum Kava si PancakeSwap.

Principalele avantaje ale staking-ului sunt taxele reduse, veniturile pasive, eficienta energiei si nivelul ridicat de securitate. Desigur, aceste randamente aduc de la sine si cateva riscuri. Ar putea fi mentionat aici posibilitatea unui incident de securitate cibernetica, care poate duce la pierderea token-urilor. Pentru a reduce aceste riscuri, majoritatea investitorilor au recurs la cold staking. Asemenea unui wallet extern, criptomonedele sunt pastrate pe un hardware. Nefiind conectat la internet, acesta va protejeaza criptomonedele de hackuri, insa pierderea sau deteriorarea device-ului duce la pierderea cantitatii, la fel ca in cazul unui wallet.

Un alt risc il reprezinta o scadere masiva de pret in perioada de staking. Din moment ce un staking functioneaza prin blocarea unei anumite cantitati de crypto, nu va veti putea lichida investitia in cazul in care cade piata si riscati sa pierdeti o parte din investitie, fara a avea posibilitatea de a elimina riscurile prin stablecoin sau vanzare. Despre ce este piata bear market gasiti mai multe informatii pe pagina noastra de blog.

Ce inseamna proof of stake?

Daca o anumita criptomoneda permite realizarea de staking, un utilizator poate miza o parte din holding-urile sale si astfel primeste o recompensa in timp. Acest lucru se face prin staking pool, care este asemenea unui cont de economii cu dobanda. Motivul pentru care criptomonedele unui utilizator aduc recompense in timp ce ele sunt mizate, se datoreaza faptului ca ele raman blocate si sunt utilizate in folosul Blockchain-ului. Criptomonedele care permit staking au la baza un mecanism cunoscut sub denumirea de proof of stake. Definitia proof of stake este urmatoarea: o metoda de verificare ca toate tranzactiile sunt verificate si securizate, fara a fi nevoie de o terta parte de a controla procesul. Odata pusa in staking, o moneda nu mai poate fi folosita pana nu se termina perioada aleasa.

Concluzie

Staking-ul de criptomonede este una dintre cele mai populare modalitati de venit pasiv din ultima perioada, pentru ca le aduce utilizatorilor posibilitatea de a-si creste profitul fara implicare directa.

Prin tinerea monedelor in staking, utilizatorii primesc atat recompense, cat si contribuie la cresterea si eficienta Blockchain-ului, pe baza unui mecanism consensual, numit Proof of Stake. Conformarea cu tendinta pietei este foarte importanta, pentru ca se blocheaza o cantitate mare de crypto in timp ce piata poate fi in bull run si nu se poate bucura de moment. In concluzie, trebuie sa cunoasteti foarte bine domeniul crypto si tendintele pietei inainte de a va bloca o anumita cantitate in staking.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *