Autoritatea bancara de reglementare – supravegherea Bitcoin in UE

18 august 2016 bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Autoritatea bancara europeana de reglemetare (EBA) a solicitat mai multe detalii cu privire la planul Uniunii Europene (UE) prin care aceasta doreste sa impuna reguli mai stricte privind combaterea spalarii banilor (CSB) si controalele aferente privind schimburile valutare si serviciile digitale ale portofelelor electronic.

Autoritatea de reglementare, care supravegheaza activitatea bancara in UE, a oferit un comentariu recent la o propunere prealabila din ramura executiva a UE, destinata de a aduce servicii de schimb si de portofel electronic in conformitate cu directiva privind combaterea spalarii banilor. Sustinatorii spun ca masura va sfarsi anonimatul perceput al achizitiilor si al tranzactiilor efectuate cu ajutorul tehnologiei.

Bitcoin-EU-flag

Cu toate acestea, criticii au atacat propunerea facuta de catre Comisia Europeana, ca fiind de fapt redundanta, deoarece ar cadea in cele din urma, serviciile fiind deja supuse unor reglementari nationale. Comisia Europeana a explorat in mod public optiunile existente la inceputul acestui an.

In observatiile sale, autoritatea de reglementare EBA a salutat in mare masura recomandarile Comisiei Europene, dar a spus ca propunerea nu este complet viabila si ca dispozitiile sale care s-au axat pe colectarea de date ar trebui sa fie consolidate.

Organizatia a declarat:

” … Comisia si co -legislatorii trebuie sa se asigure ca autoritatile competente dispun de instrumentele adecvate la dispoziția lor pentru a asigura supravegherea eficienta a furnizorilor de portofele electronice si a furnizorilor de schimb valutar virtual, in conformitatea cu Strategia privind combaterea spalarii banilor.

Licentiere vs inregistrare

Autoritatea de reglementare a sugerat de asemenea  Comisiei Europeana ca ar trebui sa ofere o mai mare claritate, daca serviciile monetare digitale ar trebui sa fie supravegheate in cadrul unui sistem mai larg de licentiere sau de inregistrare a Uniunii Europene.

Grupul a declarat ca aceasta distinctie intre cele doua concepte ar trebui sa fie elaborata, datorita faptului ca statele membre ale UE sunt susceptibile de a „adopta regimuri foarte diferite„. In opinia EBA, acest lucru ar duce la un mediu de reglementare mai complicat.

Prin urmare, Autoritatea Bancara de Reglementare considera ca Comisia Europeana si co-legislatorii trebuie sa ia o decizie, daca se aplica fie o autorizare sau un regim de inregistrare; si care dintre cele doua este cel mai potrivit si care ar conduce cel mai bine la scopul descurajarii finantarii terorismului in Uniunea Europeana. Comisia ar trebui cel putin sa furnizeze informatii cu claritate privind caracteristicile pe care un regim national trebuie sa le indeplineasca pentru a se inregistra sau pe care o autorizare ar trebui sa le aiba„, a declarat grupul.

european-union-rules-bitcoin-tax-exempt

Clauzele autoritatii de reglementare privind sanctiunile

EBA a spus ca este de parere ca autoritatile de reglementare din tarile europene ar trebui sa pastreze capacitatea de a impune sanctiuni privind schimburile valutare realizate si de portofel electronic, precum si serviciilor neconforme care manipuleaza monedele digitale.
In conformitate cu textul directivei, aceste sanctiuni pot include sanctiuni financiare, interdictii asupra anumitor angajati de afaceri sau a anularii oricarei licente la nivel national a unei companii.
„Pentru a se asigura ca cerintele sunt respectate, autoritatile nationale ar trebui sa aiba la dispozitie efective, sanctiuni proportionate in cazul defectarii acestor noi tipuri de entitati care nu pot respecta cerinta esentiala a directivei, inclusiv raportarea tranzactiilor suspecte.” a declarat grupul.

Autoritatea de reglementare de asemenea, a ridicat indoieli cu privire la cazul in care masurile vor fi adoptate in mod formal, solicitand Comisiei Europene sa prelungeasca un termen limita pana in 2017 pentru aprobare. EBA a declarat de asemenea ca este necesar sa se ofere statelor membre mai mult timp pentru a absorbi schimbarile si pentru a adopta politicile in cauza.

eu-bitcoin-reg-800-5be80e179d9cc213

sursa: https://www.eba.europa.eu/documents/10180/657547/EBA-Op-2014-08+Opinion+on+Virtual+Currencies.pdf

https://www.eba.europa.eu/-/eba-publishes-its-consumer-trends-report-2016

http://www.eba.europa.eu/documents/10180/1547217/EBA+Opinion+on+the+Commission%E2%80%99s+proposal+to+bring+virtual+currency+entities+into+the+scope+of+4AMLD

http://www.coindesk.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *