Proof of Work vs Proof of Stake

7 septembrie 2023 blockchain, minerit

Articol scris de Bitcoin Romania

Criptomonedele sunt concepute pentru a fi descentralizate și distribuite, toate tranzacțiile din blockchain putând fi vizibile și verificabile de oricine.

Un blockchain este o bază de date distribuită care este întreținută de calculatoare, cunoscute sub numele de „noduri”. Fiecare nod deține un registru complet al tuturor tranzacțiilor din blockchain, ceea ce a dus la apariția termenului „tehnologie de registru distribuit” (DLT). Neavând un server central, rețeaua este rezistentă la atacuri.

Proof of Work și Proof of Stake sunt doi algoritmi comuni de consens utilizați pentru a valida tranzacțiile și a produce noi blocuri pe un blockchain.

Blocurile de date sunt conectate prin intermediul unui program de protocol și nu pot fi eliminate sau modificate odată ce au fost create. Singura modalitate de a modifica blockchain este adăugarea de noi blocuri, iar orice nod din rețea poate face acest lucru fără a fi nevoie de o autoritate centrală.

Cum funcționează Proof of Work?

Procesul de adăugare de noi blocuri la blockchain se numește minerit și implică mineri care concurează pentru a rezolva un puzzle matematic complex. Atunci când un miner reușește să rezolve puzzle-ul, acesta creează un nou bloc care conține tranzacțiile confirmate.
Atunci când puzzle-ul este rezolvat, minerul cu cea mai rapidă viteză este recompensat cu o anumită cantitate de Bitcoin.

Dificultatea puzzle-ului este ajustată în funcție de rapiditatea cu care sunt adăugate blocuri în rețea. Întrucât registrul este distribuit, minerii pot detecta orice modificări și le pot respinge, împiedicând astfel orice manipulare a blockchain-ului.
Printre criptomonedele care se bazează pe PoW se numără: Bitcoin (BTC), Dogecoin (DOGE), Litecoin (LTC), Monero (XMR), etc.

Ce este Proof of Stake (PoS)?

Proof of Stake (PoS) este o alternativă la mecanismul de consens Proof of Work (PoW), conceput pentru a reduce resursele de calcul necesare.

Cum funcționează PoS?

În rețelele de tip PoS, tranzacțiile sunt verificate prin selectarea validatorilor, care sunt aleși aleatoriu pentru a confirma tranzacțiile și a valida informațiile din bloc. Pentru a se califica drept validator, participantul trebuie să pună la dispoziție o anumită cantitate de monede într-un nod pe care îl controlează.

Printre criptomonedele care se bazează pe PoS se numără: Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Cosmos (ATOM), Polkadot (DOT), Solana (SOL).

PoW sau PoS?

Mecanismele de consens sunt componente esențiale ale rețelelor blockchain, oferind un control descentralizat asupra validării tranzacțiilor. Pentru a susține principiile centrale ale tehnologiei blockchain, este necesar un mecanism de consens eficient.

Caracterul adecvat al unui mecanism de consens depinde de cerințele unei rețele.
Proof-of-Work (PoW) este adesea considerat perfect pentru securitate, consolidarea încrederii și prevenirea fraudei. În general, minerii nu pot fi păcăliți cu privire la o tranzacție datorită securității pe care o oferă PoW, care protejează istoricul tranzacțiilor unui activ digital și devine mai greu de modificat în timp.

Este larg recunoscut faptul că utilizarea unui mecanism de consens de tip Proof-of-Stake (PoS) oferă avantaje în ceea ce privește performanța și scalabilitatea rețelei. Acest mecanism este utilizat în mod popular atunci când este necesar un debit ridicat de tranzacții pe secundă (TPS).
În plus, PoS oferă un stimulent financiar pentru validatori pentru a menține securitatea lanțului de blocuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV