Oxford va lansa Universitatea Blockchain, prima facultate descentralizata

15 iunie 2018 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Un grup de profesori de la faimoasa Universitate Oxford urmareste obtinerea de aprobari pentru a lansa Universitatea Blockchain, prima de acest tip cu dreptul de a acorda diplome recunoscute in Uniunea Europeana. Potrivit grupului de profesori din spatele Woolf Development, condus de Joshua Broggi de la Facultatea de Filosofie de la Oxford, tehnologia Blockchain si smart contracts pot contribui la democratizarea structurii traditionale a invatamantului superior.

Universitatea Blockchain

Conform echipei academice, designul proiectului este unul “agnostic din punct de vedere geografic”, prioritizand nu legaturile locale sau nationale, ci mai degraba o comunitate academica “fara frontiere”.

Folosim Blockchain pentru a asigura respectarea reglementarilor si pentru a asigura un nivel inalt de securitate a datelor, astfel incat autoritatile de reglementare sa aiba incredere sa acrediteze activitatile de predare la nivel mondial in Europa. Astfel, un student din Madras va avea un profesor Woolf din New York si va obtine o diploma Woolf in UE”, a declarat Joshua Broggi, coordonatorul Woolf Development.

Viziunea exprimata de Woolf Development sugereaza ca o astfel de universitate, bazata pe tehnologia Blockchain, poate aborda multe dintre problemele care afecteaza in prezent universitatile din intreaga lume. Printre acestea se numara taxele de scolarizare pentru studenti, birocratia greoaie, costurile ridicate de administrare, dar si numarul insuficient al cadrelor academice. Dupa cum se subliniaza in whitepaper-ul grupului Woolf Development, tehnologia Blockchain va impiedica studentii sa-si falsifice registrele academice, iar universitatea va utiliza smart contracts pentru a automatiza participarea studentilor la cursuri si depunerile de lucrari academice.

Echipa academica care va fonda Universitatea Blockchain caracterizeaza proiectul ca fiind echivalentul “Airbnb al cursurilor academice” in ceea ce ii priveste pe studenti si o „comunitate descentralizata, non-profit, democratica” pentru cadrele didactice. Academicienii subliniaza faptul ca tehnologia Blockchain “asigura stabilitatea contractuala necesara pentru a finaliza un ciclu complet de studii”.

Impactul Blockchain asupra structurii invatamantului superior urmeaza sa se vada. In ceea ce priveste continutul cursurilor universitare, impactul Blockchain este deja unul semnificativ. Numeroase universitati de prestigiu, inclusiv Universitatea din California Berkeley, Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT), Carnegie Mellon, Duke si Cornell, ofera cursuri referitoare la cryptomonede, reteaua Blockchain si piata crypto in general. De asemenea, universitatea elvetiana din Lucerne accepta platile in Bitcoin pentru taxele de scolarizare, iar Ripple a anuntat recent ca dezvolta parteneriate cu 17 universitati importante pentru a sprijini cercetarea si dezvoltarea tehnologiei Blockchain.

Sursa: https://woolf.university/assets/doc/whitepaper.pdf

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *