Jurnalul Crypto – Analiza Zilelor 13-14 iunie – Bitcoin Romania

15 iunie 2018 analiza tehnica, bitcoin, ethereum

Articol scris de Cristian Bot

Jurnalul Crypto – analiza zilelor 13-14 iunie – Bitcoin Romania

* Bitcoin *

Evoluția Bitcoin pentru zilele precedente (miercuri și joi – 13, 14 iunie) a înregistrat o creștere de 5.38%, considerând  prețul de deschidere al zilei de miercuri de la $6543.9 și cel al închiderii de joi de la $6633.7, având maximul la $6736.5 și minimul la $6107.9

btc

Două zile interesante și nelipsite de volatilitate – așa am putea descrie acțiunea petrecută pe moneda principală a sferei  crypto. Spuneam în ultimul comentariu al Jurnalului Crypto, în secțiunea „La ce ne putem aștepta în viitorul apropiat?”, că există posibilitatea ca stop loss-urile, care se află sub nivelul de minim al lunii aprilie, să fie atacate; acest lucru s-a întâmplat chiar în ziua respectivă, însă în a doua parte a sesiunii (pe care o vom acoperi împreună).

După o ultimă atingere a liniei orizontale de rezistență (marcată pe grafic cu o săgeată neagră), care în primul trimestru al lunii aprilie a avut rol de suport, prețul s-a întors pentru a testa nivelul de minim al ultimelor două luni, respectiv cel de la $6425.1; consolidarea pe care BTC a avut-o în jurul acestui nivel a fost relativ scurtă – 6 ore, iar continuarea – predictibilă: prețul a scăzut cu  velocitate, nefiind însă susținut de un volum hotărât de vânzare.

La scurt timp după, acesta a fost depășit cu ușurință de volumul de cumpărare în „bounce-ul” (săritura) de care Bitcoin  s-a bucurat odată ce prețul a atins nivelul dorit de cumpărători: ~$6100. Se poate observa în partea de jos a graficului diferența majoră între cele 2 volume: cel roșu și cel verde, al doilea fiind de două ori mai mare. După efectuarea acestui salt, BTC a avut parte de o consolidare de aproximativ 10 ore în jurul numărului rotund de $6300, timp în care cumpărătorii au continuat să-și prezinte  interesul și să afișeze o încredere mai mare decât în zilele trecute.

Putem spune cu indulgență că nivelul orizontal de la $6425.1 a jucat rol de pivot pe parcursul zilelor de marți și miercuri, după cum putem vedea: dacă marți a acționat ca suport de cele mai multe ori, în ziua imediat următoare acesta a devenit rezistență la primele tentative, fiind totuși depășit cu succes la a treia încercare. Încă o consolidare de 10 ore, încă o retestare a pivotului din  ambele părți – lucruri fireștie pe care Bitcoin le face într-o consolidare.

În a doua parte a sesiunii zilei de ieri, BTC a marcat încă o creștere hotărâtă de 6.57%, reușind „să străpungă” nivelul
anterior de rezistență de la ~$6610. În acest moment prețul continuă să consolideze la nivelul precizat.

La ce ne putem aștepta în viitorul apropiat?

btc2

Deși pe un timeframe mai mare (daily) Bitcoin a reușit o acaparare de tip bullish (bullish engulfing), volumul corespunzător acestui tf nu este convingător. Părerea mea este că prețul are șanse să testeze nivelul „de pivot” al zilelor trecute de la ~$6750, dar  un scenariu mai probabil mi se pare cel în care mai testează suportul de la $6425 încă odată.

Dacă totuși acest lucru nu se întâmplă – înseamnă că vânzătorii au pierdut teren în fața cumpărătorilor, un lucru pe care  majoritatea participanților la piață și-ar dori să-l vadă.

* Ethereum *

Evoluția Ethereum pentru zilele precedente (miercuri și joi – 13, 14 iunie) a înregistrat o creștere de 9.18%, considerând prețul de deschidere al zilei de miercuri de la $493.74 și cel al închiderii de joi de la $519.84, având maximul la $526.64 și minimul  la $450.10

eth
Hmmm. Un grafic foarte interesant pe Ethereum. S-au întâmplat multe în aceste 2 zile, atât din punct de vedere tehnic, cât și fundamental. Haideți să analizăm împreună:

După formarea unui fanion/ pennant cu nivelul mediu la ~$493, ETH a marcat o altă scădere de 8.55% până la punctul  minim pe care-l puteți vedea pe grafic, punct la care prețul s-a aflat în momentul în care am analizat această monedă în ultimul  comentariu. Privind lucrurile în retrospectivă, se pare că această scădere s-a concretizat într-o superbă formațiune de iH&S (inverse Head& Shoulders) în care volumul s-a comportat „ca la carte„: am avut parte de un volum descendent în umărul stâng cu o închidere la ~$468 și o umbră a lumănarii până la ~$461, urmată de încă o scădere până la $450.10 (interesant este faptul că prețul NU „a înțepat” nivelul psihologic de la $450 – acesta prezentând un punct ridicat de interes pentru cumpărători), de unde am avut parte de o creștere și retestare a neckline-ului (liniei de gât) însoțită de volume bune de cumpărare. Continuarea a fost reprezentată de umărul drept (și aici volumul comportându-se exemplar) – unde interesul a fost redus.

Ultimul test al liniei de gât a fost din nou determinat, cumpărători exprimându-și dorința de a ridica prețul. Urmarea a fost însă partea cea mai interesantă: deși formațiunea de iH&S a fost una dintre cele mai clare, prețul a luat-o din nou în jos după o consolidare de peste 10 ore pe parcursul zilei de ieri. Această scădere a marcat un deficit de 5.61%, considerând prețul mediu al consolidării ($486) și punctul de minim: $459. Probabil, dorința participanților la piață a fost aceea de a lovi un anumit număr de  stop loss-uri înainte de explozia uriașă de preț care a urmat.

Ieri, în jurul orei 19 – ora României, SEC (U.S. Securities and Exchange Commission), agenție reprezentată de guvernul  american și responsabilă de aplicarea legilor federale, a anunțat public faptul că NU recunoaște Ethereum ca fiind o securitate; se poate observa pe grafic reacția (foarte pozitivă) a prețului la această știre.

Putem spune fără ezitare că ETH s-a bucurat de un FOMO (fear of missing out/ frica de a pierde valul de creștere)
din partea cumpărătorilor, creștere care a avut pe parcursul zilei de azi o fază corectivă. Am aplicat un Fib Retracement (nivelele lui Fibonacci) de jos în sus pentru a putea observa reacția și cum prețul a respectat – până în acest moment – nivelul 0.5 de la $492.84

Ce urmează?

Cel mai probabil, după o consolidare bine-meritată, Ethereum va încerca din nou nivelul de rezistență din apropierea  pragului de ~$520 (cel marcat cu o linie orizontală roșie). Dacă reușește să-l depășească – $535 este următorul nivel pe care  cumpărătorii ar trebui să-l urmărească. De cealaltă parte, dacă acel canal format de liniile negre de suport – $503.13 și $511.98 -devine rezistență… acesta ar putea fi un semnal încurajator pentru vânzători.

Spor & trade safe!
-Cristian Boț, analist tehnic Bitcoin România

©2018 BitcoinRomania | Declinarea Responsabilității: Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termenii și condiții oficiale sau angajamente în relația cu BTR Exchange SRL. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al BitcoinRomania, BTR Exchange SRL. BTR Exchange nu oferă nicio garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existând posibilitatea unei erori tehnice sau umane. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *