Jurnalul Crypto – Analiza Zilelor 20-21 iunie – Bitcoin Romania

22 iunie 2018 analiza tehnica, bitcoin, ethereum

Articol scris de Cristian Bot

Jurnalul Crypto – Analiza Zilelor 20-21 iunie – Bitcoin Romania

* Bitcoin *

Evoluția Bitcoin pentru zilele precedente (miercuri și joi – 20, 21 iunie) a înregistrat o scădere de 0.67%, considerând  prețul de deschidere al zilei de miercuri de la $6734.8 și cel al închiderii de joi de la $6715.2, având maximul la $6825.0 și minimul  la $6560.0

btc
Evoluția celor două zile în cauză a fost relativ lipsită de volatilitate. Bitcoin a început sesiunea zilei de miercuri printr-o  scădere de $178.1 (2.64%), de la $6738.2 – preț foarte apropiat de cel al deschiderii pe Daily – și până la $6560.0 – care a coincis  totodată cu punctul de minim. Ajuns aici, Bitcoin a continuat printr-o consolidare în canalul roșu (marcat pe grafic) timp de aproape 12 ore. Desigur, această consolidare a fost una scurtă în comparație cu cea care a urmat după creșterea de aproximativ $190, în  zona prețului pivot pe care l-am folosit și în analiza zilelor trecute.

Se pare că nivelul $6752 a jucat rolul de rezistență și pe parcursul acestei consolidări. Acest nivel coincide, totodată, și cu nivelul 0.5, în cazul în care aplicăm un Fib Retracement de la maxim ($6825.0) la minim ($6679.3). În analiza tehnică, lucrurile de acest gen indică o coincidență deloc întâmplătoare a punctelor cheie; acestea pot fi foste rezistențe sau suporturi, nivele importante ale  Fib Retracement (0.5, 0.618, etc.) sau puncte la care prețul a acumulat o tensiune ridicată în trecut.

Revenind: după o consolidare de peste 36 de ore, pe parcursul căreia volumul a fost redus iar volatilitatea a atins maxime de doar ~$145, nivelul $6725 a opus rezistență iar vânzătorii și-au făcut simțită prezența: dacă $6633.7 a avut rol de rezistență în primă instanță, atunci când BTC a consolidat sub acesta (în canalul roșu), de data aceasta reacția prețului a fost una aflată la pol opus: la prima încercare a oferit un oarecare suport, dar acest lucru n-a ținut pentru mult timp: distribuția a avut loc timp de aproximativ 6 ore, după  care a fost urmată de o scădere care a însumat nu mai puțin de $386.2 pe parcursul a 2 ore și 45 de minute.

Volumul de vânzare care a însoțit aceast deficit a fost pe măsură: unul ridicat, care exprimă hotărâre în dorința de a împinge prețul sub nivelul de suport de la  $6550 și chiar sub cel de la $6386, care a fost unul important al zilelor trecute. Ultima linie de defensivă a cumpărătorilor ar fi suportul cel mai inferior al acestui range, în care ne aflăm de mai bine de o săptămână: $6295.1; în cazul în care BTC închide pe Daily sub acest  nivel lucrurile se pot înrăutăți.

Notă: în scăderea suferită de BTC în această dimineață, am încercuit cu două elipse distribuțiile pe care vânzătorii le-au  făcut pe parcurs. Acesta este un comportament normal și des întâlnit al prețului în situații asemănătoare.

La ce ne putem aștepta?

Suportul de la $6295 ar putea ține pe parcursul zilei de azi, poate chiar și mâine. Aflându-ne într-o zonă în care atât cei  care fac short (vânzare) cât și cei care fac long (cumpărare) pot fi ușor păcăliți din cauza volatilității, îmi este mai greu să mă pronunț asupra unei direcții clare în BTC va evolua până la următoarea ediție a Jurnalului Crypto. Tind să cred într-o posibilă retestare a nivelului $6550, dar așa cum am spus și mai sus, acest lucru se invalidează fără dubii dacă lumănarea de o zi închide cu hotărâre sub $6300.

* Ethereum *

Evoluția Ethereum pentru zilele precedente (miercuri și joi – 20, 21 iunie) a înregistrat o scădere de 2.3%, considerând  prețul de deschidere al zilei de miercuri de la $538.47 și cel al închiderii de joi de la $526.11, având maximul la $545.3 și minimul  la $516.63

eth

După deschiderea sesiunii (pe care o marcăm mereu cu o linie roșie verticală), ETH a beneficiat de o atingere a rezistenței  de la $538.47, nivel de la care a fost respins într-un interval de timp foarte scurt; scăderea care a urmat a marcat o pierdere de  $21.38 (3.97%) până la nivelul inferior al dreptunghiului roșu. Aici, ETH a avut o consolidare care a înregistrat o volatilitate redusă, respectiv puțin peste ~$11. Aceasta a durat 12 ore și a fost succedată de o creștere de $21.88, până la nivelul orizontal de rezistență de la $538.47.

Volumul de cumpărare care a însoțit această creștere a fost unul normal, indicând parcă faptul că moneda a vrut doar să testeze  acest nivel, fără a-l depăși cu hotărâre.

Odată ajuns aici, prețul a consolidat în jurul acesteia, nefiind lipsit de jonglări peste și sub acest nivel. Într-un mod similar cu BTC, fluctuația de preț nu a depășit 2.6% ($13.83), iar consolidarea a durat aproximativ 16 ore, până în punctul în care lumănarea  de 15 minute a format un „shooting star” (o stea căzătoare – aceasta este denumirea acordată de traderi lumănării marcate cu o  săgeată în jos), pattern care indică o posibilitate de întoarcere a trendului. Acest lucru s-a și întâmplat: lumănarea respectivă a fost  catalizatorul unui canal descendent (încadrat cu linii albastre) de la $545 până la linia roșie – $522. Scăderea a durat aproximativ  13 ore și a fost urmată de o altă consolidare deasupra nivelului indicat care a funcționat ca suport până la ora 4 a dimineții din  această zi.

După ce prețul a închis la limita nivelului menționat, continuarea a fost în favoarea vânzătorilor iar volumele nu au lipsit. O altă consolidare, o redistribuție în dreptunghiul abastru – lucruri pe care prețul le afișează des într-o scădere – la fel a făcut și ETH.

După ce și următorul nivel – cel de la $511 – a fost invalidat, scăderea care a urmat a avut un volum de vânzare și mai mare decât  cel precedent – indicativ al dominanței de care vânzătorii se bucură în piața curentă.

$497 – următorul suport – a fost și el depășit la a doua încercare, urmând ca $487.27, un suport consistent în range-ul în care ne aflăm, să fie testat chiar la momentul scrierii acestui articol. Volumul de vânzare este, din fericire pentru cumpărători,  descendent, la fel ca prețul, lucru care indică o slăbiciune care crește treptat din partea „urșilor”, dar trebuie să avem în vedere faptul că privim graficul pe un timeframe de 15 minute și că acest lucru are o însemnătate nu la fel de ridicată pentru lumănările de 4 ore sau cele de o zi.

La ce ne putem aștepta?

Destul de probabil la o atingere a nivelului $476. S-ar putea ca acesta să reprezinte o oportunitate bună de cumpărare, dar acest lucru depinde mult și de reacția Bitcoin față de dolar.

Spor & trade safe

-Cristian Boț, analist tehnic Bitcoin România

©2018 BitcoinRomania | Declinarea Responsabilității: Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termenii și condiții oficiale sau angajamente în relația cu BTR Exchange SRL. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al BitcoinRomania, BTR Exchange SRL. BTR Exchange nu oferă nicio garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existând posibilitatea unei erori tehnice sau umane. 

One comment

  1. Florin spune:

    Buna ziua. Aveți o previziune privind prețul la sfârșitul anului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *