JP Morgan Chace: Blockchain – imbunatatiri dincolo de zona crypto

30 ianuarie 2019 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Un nou raport realizat de expertii JP Morgan scoate in evidenta faptul ca tehnologia blockchain va oferi beneficii bancilor si sistemelor de plata. Joyce Chang, presedinta JP Morgan in domeniul cercetarii globale, a declarat ca “Blockchain nu va reinventa sistemul global de plati, dar va aduce imbunatatiri. Impactul cel mai semnificativ va fi probabil in termen de trei pana la cinci ani si mai ales in ceea ce priveste finantarea comertului”.

Aceasta considera ca aplicatiile de tip blockchain in finantarea comertului sunt mai frecvente datorita potentialelor castiguri reiesite din eficientizarea prin digitizare. Reprezentanta gigantului de servicii financiare a remarcat faptul ca, in timp ce cryptomonedele au fost cele care au atras atentia in principal, numeroasele imbunatatiri pe care le aduce tehnologia registrului distribuit sunt mai importante.

Declaratiile lui Chang par sa le sustina pe cele facute in cursul verii trecute de catre Lori Beer, CIO-ul JP Morgan Chace. La momentul respectiv, Beer lauda avantajele tehnologiei registrului distribuit si numeroasele modurile de utilizare. In aceeasi perioada, CEO-ul Jamie Dimon spunea ca este increzator in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologiei.

Acum, Joyce Chang a facut referire si la Interbank Information Network (IIN), o entitate care cuprinde 157 de banci internationale. IIN a fost dezvoltat de JP Morgan pe platforma Quorum, bazata pe blockchain-ul Ethereum. Organizatia isi propune sa abordeze provocarile legate de schimbul de informatii intre banci si de a accelera tranzactiile catre destinatari.

Conform raportului inaintat de Chang, banci spaniole precum BBVA si Santander sunt recunoscute pentru deschiderea lor in ceea ce priveste aplicarea tehnologiei blockchain in cadrul afacerilor lor. De altfel, in decembrie 2018, BBVA a incheiat un imprumut de 150 de milioane de euro catre Porsche Holding utilizand tehnologia registrului distribuit. Aceasta nu a fost prima tranzactie importanta desfasurata pe baza blockchain. In aprilie 2018, BBVA – a doua cea mai importanta banca din Spania, a sustinut ca a devenit prima banca care a desfasurat un intreg proces de imprumut utilizand tehnologia blockchain.

Sursa: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-29/jpmorgan-says-blockchain-is-making-progress-outside-of-crypto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *