Inovatia blockchain aduce o mai mare incluziune financiara in Orientul Mijlociu

27 aprilie 2017 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Conceptul de incluziune financiara, unul la fel de simplu ca si acela de a detine un cont bancar de baza, lipseste in mod semnificativ in Orientul Mijlociu, mai ales atunci cand este comparat la scara globala. Inovatiile digitale, asociate cu rate mari de penetrare ale mobilitatii, in special a celor cu varste intre 25 de ani si mai mici, pot deschide insa drumul pentru inovatie pentru a transforma soarta regiunilor estimate la 85 de milioane de adulti care nu au un cont bancar.

725_Ly9jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS9zdG9yYWdlL3VwbG9hZHMvdmlldy83OWQ3N2Q2ODkwMzdmMTgyYjY0YzUxZTFkNDg1ZGU4Mi5wbmc=

Potrivit Bazei de date globala Findex a Bancii Mondiale din 2014, unui raport care masoara nivelul de incluziune financiara globala ne arata ca in Orientul Mijlociu numarul persoanelor fara acces la cele mai importante servicii financiare se situeaza la doar 14%.

Luna trecuta, dr. Nasser Saidi, economist principal pentru regiunea Orientului Mijlociu si Africa de Nord, care a ocupat functia de ministru al Economiei si Industriei si viceguvernator al bancilor centrale libaneze, a reiterat cifra de 14% intr-un interviu. Saidi a adaugat totusi ca situatia este si mai dura pentru femei. El a afirmat ca numai 9% dintre femeile din regiunea Orientului Mijlociu detineau un cont bancar. Aceasta este o cifra uimitoare, mai ales cand este plasata alaturi de media globala, care se situează la aproximativ 50%, potrivit datelor furnizate de Banca Mondiala. In plus, proprietatea asupra contului se afla la niveluri aproape universale in economiile cu venituri ridicate ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE), in timp ce 94% dintre adultii din tarile OCDE au raportat ca detin un cont.

Incluziunea financiara este esentiala pentru crearea de locuri de munca, pentru cresterea nivelului veniturilor si, in consecinta, pentru reducerea saraciei. Pentru a obtine o crestere economica incluziva necesita, desigur, relaxarea barierelor in calea accesarii sistemului financiar mai larg.

1-fczKS4vOrQEF79eyQ6t1Og

Cheia pentru diminuarea barierei in calea accesului financiar in mediul online de astazi este inovatia digitala, mai precis, avansarea in domeniul tehnologiilor financiare si al mobilitatii mobile.

In Emiratele Arabe Unite, una dintre cele mai bogate natiuni din Golf, are loc o batalie interna printre primele doua orase. „Exista o rivalitate intre Abu Dhabi si Dubai pentru a deveni centrul fintech din Emiratele Arabe Unite„, a declarat Omar Soudodi, directorul executiv al PayFort, procesorul de plati din Dubai, asa cum a raportat Kadhim Shubber de la Financial Times in luna decembrie.

Companiile din sectorul tehnologic financiar, inclusiv in cadrul spatiului rapid de dezvoltare a tehnologiei blockchain, vad oportunitatea care exista pentru inovarea bancara si conceptul de incluziune financiara.

Din ce în ce mai multi tineri arabi intra in lumea digital-bancara inainte de a absolvi chiar o scoala„, a spus judecatorul. „Inainte, tendinta a fost:” Termin o scoala, primesc un loc de munca, primesc primul meu salariu si ma gandesc, Dumnezeule, am nevoie de un cont bancar „. Exista astfel potentialul de a valorifica tendintele demografice in schimbare.

Inovatie si incluziune financiara bazate pe blockchain

Lumea araba este gata pentru inovare„, a declarat Mohammed Alsehli, directorul executiv al ArabianChain Technology, un dezvoltator de software din Dubai.

Tehnologia Blockchain este in centrul inovatiei din regiune, care este posibila prin directia si viziunea unor tari de aici. In Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite este vorba despre revolutia digitala si despre cum sa transformam digital viitorul acestei tari.

ArabianChain Technology, cu sediul in Centrul pentru Tehnologia Antreprenoriatului din Dubai, a lansat recent propriul sau blockchain public. In plus fata de blockchain, ArabianChain dezvolta o suita de caracteristici si produse bazate pe blockchain, inclusiv propria moneda digitala numita DubaiCoin-DBIX (anterior, DubaiCoin-DBIC), un exchange si o piata concentrata pe regiuni.

DigitalDisruption_layered_3

sursa: https://www.rfigroup.com/global-retail-banker/news/dr-nasser-saidi-leading-economist-middle-east-and-north-africa-mena#_ftn1

https://www.ft.com/content/4758579c-bff6-11e6-9bca-2b93a6856354

https://www.cryptocoinsnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *