Raliul de Craciun crypto arata independenta Bitcoin fata de bursa SUA

27 decembrie 2018 bitcoin, pretul bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Bitcoin Romania

Independenta Bitcoin si factorii care determina miscarile sale ascendente sau descendente reprezinta una dintre cele mai vechi semne de intrebare din zona crypto, respectiv este Bitcoin legat de performanta pietei bursiere globale? Actualul raliu de crestere din ultima perioada de la pragul inferior de aproape 3000$ ar putea indica faptul ca Bitcoin si alte cryptomonede sunt independente de scaderea actiunilor din S.U.A si la nivel mondial.

Pana in trimestrul III al acestui an, piata de valori din S.U.A. A avut o evolutie exceptionala, in comparatie cu piata crypto, care a pierdut aproape 80% din valorile inregistrate la inceputul anului. Pe masura ce cryptomonedele au inregistrat pierderi, piața bursiera din S.U.A. a cunoscut un alt an puternic de performanta, urmand trendul ascendent din 2017.

Cu toate acestea, inceputul lunii octombrie a adus vesti proaste pentru marii jucatori bursieri, iar Dow Jones Industrial Average și Indexul Nasdaq Composite au sters cele mai multe castiguri din 2018.

Dow Jones Industrial Average a experimentat unele dintre cele mai mari pierderi din 1931, pierzand 16,3% din valoare incepand cu luna octombrie. Indicele Nasdaq (COMP) este chiar setat sa se inchida pe o piata de „ursi” (definita de obicei ca o pierdere de cel putin 20% dintr-un prag superior recent).

Pentru zona crypto insa, inceputul de saptamana a adus vesti bune si independenta Bitcoin fata de miscarile bursiere s-a facut remarcata, marcata de un puternic raliu de Craciun. Bitcoin a crescut cu 22,6%, ajungand de la 3.270 $ inapoi la pragul de 4.000 $. (in momentul redactarii articolului Bitcoin se tranzactioneaza la aproximativ 3.800$). De asemenea, pentru prima data in aproape un an, cripto-pietele globale au depasit performanta Bitcoin, castigand chiar si 28,7% si adaugand o capitalizare de piata suplimentara de 30 de miliarde de dolari. Piata bursiera insa a scazut cu 6,7% de la inceputul saptamanii.

Acestea fiind spuse, atat pietele bursiere, cat si pietele crypto au inregistrat pierderi mari incepand cu luna octombrie. Piata bursiera din SUA a scazut cu 17% fata de indicii din octombrie, in timp ce piata crypto se afla inca in mijlocul unei tendinte bearish, scazand cu 40% si capitalizarea de piata totala fiind redusa cu 90 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, raliul de Craciun ar putea avea si alte implicatii. O intrebare pusa de multe ori in randul comerciantilor crypto a fost daca pietele bursiere din S.U.A. si piata activelor digitale sunt corelate. Unii au speculat chiar ca Bitcoin ar putea actiona ca un paradis sigur in timpul declinului pietei de valori, aratandu-si astfel independenta; deși cele mai importante publicatii de stiri, inclusiv Forbes si CNBC, au respins aceasta ipoteza.

Chiar daca Bitcoin nu este considerat un activ conventional in conditii de siguranta, independenta fata de piata de valori din S.U.A. ar putea face cryptomonedele utile pentru o serie de strategii de tranzactionare diferite. Managerii de fonduri ar putea dori sa includa Bitcoin in portofolii diversificate, pensionarii ar putea include crypto in planurile lor de pensionare, iar cei cu apetit pentru risc se pot odihni linistiti stiind ca pietele activelor conventionale nu vor trage si piata crypto in jos o data cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *