Gloria monedei Bitcoin

29 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Orice formă de monedă, de la bun început, s-a ocupat cu gramatica de putere. Aceasta este reprezentată de stabilirea unui suveran şi a gloriei care justifică încrederea partajată într-o formă simbolică de valoare în circulaţiei. Investiţiile de putere în moneda, mai ales atunci când nu este susţinută de valori minerale, sunt codificate în mister şi glorie.

Bitcoin nu este exclus de la o astfel de dinamică: inovează modul digital ce devine tangibil, un rol cu potenţial extrem de perturbator. Prin urmare, chiar şi atunci când alege iconografia pentru propria monedă, Comunitatea Bitcoin arată o ruptura politică.

Intrigantul mister al dispariţiei identităţii sale de autor, Satoshi Nakamoto, ar putea părea un detaliu, dar nu pentru analiza noastră: este de o importanţă centrală la mitul Bitcoin şi la viitoarele cripto-monede. Bitcoin nu va avea niciodată autoritatea monetară unică, ci un pact partajat şi de raţionalitate care stă la baza unui algoritm matematic – precum un vis intangibil de neutralitate. Fiind deflaţionist, Bitcoin exista într-un interval finit de posibilităţi, o cantitate de valoare care este tot mai dificil de minat. Dar nu există nici o ierarhie în Bitcoin, ceea ce înseamnă literalmente că nu există nici o origine sacră, nici un singur conducător, nici un gând al doilea în ceea ce privește esența sa.

bitcoin-logo-HD-wallpaper

Bitcoin promite a fi mediu neutru pentru o economie bazată pe participare, nici edictul unui rege, unei bănci centrale, sau a unor intermediari autorizaţi – cu toate acestea, trebuie spus, Bitcoin poate creea bogăţii noi, pentru cei care au crezut încă de la început în promisiunea acestui algoritm. „Ruptura” oferită de această nouă perspectivă de bani nu se ocupă de egalitate sau bunăstare, nu ar putea oferi un beneficiu societății sau o soluție pentru criză.

Un astfel de mediu, de asemenea, trebuie să recunoaştem, probabil va reprezenta libertatea de piaţă al Școlii Austriece de Economie. Banca Centrală Europeană a produs o analiză a regimului Bitcoin în octombrie 2012 și spunea: rădăcinile teoretice Bitcoin pot fi găsite în Școala Austriacă de Economie, iar critici discreţionari ai sistemului actual şi intervenţiile întreprinse de guverne şi alte agenţii, în opinia lor, duc la ciclurile de afaceri exacerbate şi masive ale inflaţiei.

Această înţelegere trebuie să fie manipulată cu atenţie: aceasta ar putea supraestima Bitcoin, care în primul şi în primul rând este o implementare de succes a unui sistem de valoarea a tranzacţiilor în domeniul digital, al cărui succes se datoreaza dinamicii biopolitice la care suntem cu explorarea în acest articol. Cu toate acestea, interpretarea sa nu este departe de realitate. Este paradoxal cum, într-un moment în care ne confruntăm cu eşecul teoriilor economice, ne confruntăm cu naratiuni care ne induc în eroare. Dar aceasta este o modalitate de reducţie pentru a descrie Bitcoin şi depinde strict de adoptarea universală: eu sunt convins că o astfel de metodă de analiză nu poate conduce la căutarea pentru înţelegerea celor care sunt implicate.

Dacă ne uităm înapoi în istoria de icoane utilizate pentru bani, vom găsi un flux lung de simboluri de conducere: capete sau organisme ale omului sau animalelor care semnifică puterea, de oameni de ştiinţă, instrumente de învățare, educatori, judecători sau altele. Multe sunt simboluri ale ierarhiei care guvernează baterea şi autentificarea monedei, precum hărţi simboluri de bogăţie şi geografice. Nu vom continua să facem o analiză a acestor simboluri utilizate în trecut, dar observa că Bitcoin are şi va avea o simbologie diferite a gloriei sale.

Iconografia Bitcoin reflectă valorile partajate ale Comunităţii sale în spatele ei. Dacă ar exista un reprezentant pentru aceasta, acest individ ar fi creatorul său misterios Satoshi Nakamoto, dar faptul că el nu există într-adevăr, face lucrurile să fie mult mai interesante.

Gloria din spatele Bitcoin este în cea mai mare parte a sa învăluită în mister, ca o revolta împotriva nedreptăţii tiranice, o regenerare a drepturilor individuale, putere de distribuţie şi dezintermediere şi auto-determinare. Dar, de asemenea, susţinute puternic de prezenţa transversală a comunității și sentimentul şi conştiinţa bucuriei că un proces puternic se desfasoara în istorie.

Gloria Bitcoin este cea cu care istoria se va mândrii peste câteva zeci, poate chiar sute de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *