Germania nu impoziteaza Bitcoin

5 martie 2018 bitcoin

Articol scris de Cristina Dinica

Ministerul Finantelor din Germania – Bundesministerium der Finanzen nu va impozita Bitcoin si alte cryptomonede atat timp cat sunt folosite ca mijloc de plata. Spre deosebire de alte tari, Germania nu trateaza cryptomonedele drept stocuri sau proprietati, ci drept bani privati si medode de plata. Distinctia este una importanta, deoarece aduce cu sine beneficii fiscale importante.

Germany_Bitcoin

Autoritatea federala germana si-a publicat decizia bazandu-se pe o hotarare din anul 2015 a Curtii Europene, care a stabilit un precedent pentru toti membrii Uniunii Europene. Curtea a justificat aceasta hotarare considerand cryptomonedele drept mijloc legal de plata:

Asa-numitele monede virtuale (cryptomonede precum Bitcoin) sunt considerate egale cu mijloacele de plata, atat timp cat aceste monede virtuale au fost acceptate ca modalitati alternative de plata de catre partile implicate in tranzactie si nu au un alt scop decat folosirea drept mijloc de plata.”

Spre deosebire de situatia din Germania, in SUA Fiscul american (IRS – Internal Revenue Service) trateaza Bitcoin drept proprietate. Astfel, fiecare tranzactie care utilizeaza Bitcoin este considerata ca fiind o vanzare de proprietate si, prin urmare, este supusa impozitarii.

Mai precis, daca un american cumpara o cafea cu Bitcoin sau alte cryptomonede acceptate intr-o anumita cafenea, aceasta tranzactie este considerata transfer de proprietate si este supusa unui impozit. Conform noii masuri luate in Germania, intr-o astfel de situatie transferul de Bitcoin este mijloc de plata, nu transfer de proprietate, astfel incat nu se impoziteaza.

Mai mult decat atat, poate cel mai mare avantaj este scutirea de la plata impozitului in cazul celor care stocheaza Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple dar si alte cryptomonede pe o perioada ce depaseste un an. Indiferent de profitul realizat din vinderea cryptomonedelor, cetatenii germani nu vor plati impozit pe venit daca au detinut respectivele crypto cel putin un an in prealabil.

surse: http://www.nomoretax.eu/bitcoin-tax-haven-germany/
https://cointelegraph.com/news/germany-wont-tax-cryptocurrencies-used-to-make-purchases

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *