ETF: Ce înseamnă și care sunt avantajele

22 iunie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

ce inseamna ETF

Interesul pentru tranzacționarea criptomonedelor a crescut considerabil în ultimii ani, iar ETF-urile reprezintă categoria de instrumente financiare care a cunoscut aceeași popularitate.

Fondurile tranzacționate la bursă (“Exchange Traded Funds” sau ETF) reprezintă niște fonduri care cuprind o serie de active, dar care au forma unui instrument de bursă singular. Astfel, dacă îți dorești să diversifici portofoliul sau dacă nu ești sigur care sunt criptomonedele care merită investiția, ETF-urile pot fi soluția salvatoare.

În continuare vom dezbate și noi acest subiect, pentru a afla ce sunt ETF-urile și cum funcționează.

Ce reprezintă ETF-urile?

ETF este abrevierea de la Exchange Traded Fund și reprezintă un coș de criptomonede, titluri, acțiuni, obligațiuni si produse de bază pe care le poți cumpăra sau vinde cu ajutorul unui broker. Spre deosebire de unitățile de fond, care au un preț stabilit la finalul zilei în funcție de valoarea activului net, prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare.

Valoarea unui ETF reprezintă valoare de piață a acestuia și poate fi diferită de valoarea activului net unitar, reprezentând suma unui produs corelată cu cerea și oferta de pe piața respectivă. În platforma de tranzacționare CFD-urile care au la baza ETF-uri sunt cotate cu două prețuri, respectiv prețul de cumpărare ASK și prețul de vânzare BID (din perspectiva traderului).

Prețul unui ETF poate fi stabilit cu ajutorul mai multor metode. Spre exemplu, pentru acțiuni sunt analizate datele concrete precum “price-to-earnings ratio” și “dividend yield”, care fac referire strict la o anumită companie, însă acestea ar putea să nu ne ofere suficientă informație și în analizarea ETF-urilor. În cazul unui ETF, trebuie să luăm în calcul evoluția tuturor activelor care compun ETF-ul respectiv, inclusiv a domeniului de activitate.

Un ETF îți oferă posibilitatea de a cumpăra și de a vinde un coș de criptomonede fără a fi necesar să cumperi toate componentele în mod individual. Furnizorul de ETF deține activele suport, construiește un fond care urmărește performanțele acestora și apoi vinde acțiuni la acel fond către investitori.

ETF

Investiția în ETF Bitcoin

Investiția în Bitcoin nu este deloc complicată, dar investiția într-un ETF Bitcoin ar oferi investitorilor acces și mai ușor la această criptomonedă. Există mai multe motive pentru care un ETF Bitcoin ar putea face mai simplă investiția în criptomonede. În primul rând, Bitcoin în sine poate fi mai dificil de stocat și securizat. Au existat mai multe cazuri în care investitorii au fost blocați să-și acceseze portofoliul Bitcoin deoarece și-au uitat parolele. Potrivit datelor de la firma de cercetare și software Chainalysis, aproximativ 18% din monedele virtuale Bitcoin ar putea fi pierdute sau blocate în portofelele inaccesibile.

O altă considerație este faptul că ETF-urile pot fi tranzacționate direct din conturile de brokeraj existente ale investitorilor. Deși schimburile de criptomonede principale au făcut cumpărarea și vânzarea de active digitale mai accesibile, ETF-urile sunt disponibile prin căi mai convenționale utilizate de către investitori.

ETF Bitcoin

Tipuri de ETF-uri

În prezent, există mai multe tipuri de ETF-uri: bazate pe indici și gestionate activ.

 • ETF-urile bazate pe indici sunt gestionate pasiv și urmăresc un indice bursier – o grupare de acțiuni individuale care au o caracteristică comună. De exemplu, Standard & Poor’s (S&P) 500 este un indice al celor mai mari 500 de companii publice din SUA. Majoritatea ETF-urilor sunt gestionate pasiv.
 • ETF-urile de acțiuni urmăresc adesea un anumit indice de acțiuni. Indicele poate fi bazat pe dimensiunea companiilor, regiune, sector sau alte elemente comune.
 • ETF-urile de obligațiuni sau cu venituri fixe urmăresc un portofoliu de obligațiuni, cum ar fi datoriile corporative și guvernamentale.
 • ETF-urile internaționale urmăresc companiile dintr-o anumită țară sau regiune.
 • ETF-urile din sector sau industrie urmăresc companiile dintr-un anumit sector, cum ar fi cel bancar, de tehnologie, energie, imobiliar, etc.
 • ETF-urile responsabile din punct de vedere social pot urmări un indice al companiilor conștiente din punct de vedere social.
 • ETF-urile de mărfuri urmăresc prețul materiilor prime, cum ar fi aurul sau petrolul.
 • ETF-urile valutare urmăresc una sau mai multe monede, cum ar fi o criptomoneda sau euro.
 • ETF-urile gestionate activ nu se bazează pe un index. În schimb, au adesea un indice de referință și un manager de fond sau o echipă care încearcă să depășească performanța de referință. În general, taxele sunt mai mari pentru un ETF gestionat activ.

Avantajele și dezavantajele ETF-urilor

Atunci când te decizi să investești în anumite valori trebuie să faci o analiză a avantajelor și a dezavantajelor pe care acestea le au. Este foarte important să cunoști potențialul unei investiții de a genera profit, dar mai ales riscurile pe care aceasta le implică pentru că doar astfel poți stabili dacă ești pregătit să ți le asumi sau nu. Orice investitor experimentat își planifică un portofoliu pe baza unei strategii de investiții, iar procedura de gestionare a riscului este o componentă de bază a acestei strategii.

Avantajele ETF-urilor

 • Diversificare – un ETF oferă expunere la o gamă largă de valori. În funcție de tipul de ETF, se poate obține printr-o singură tranzacție expunere la o serie de criptomonede, acțiuni, țări, sectoare, mărfuri, etc. Un ETF poate urmări o gamă mai largă de acțiuni sau poate încerca chiar să imite randamentele unui grup de acțiuni, anumitor segmente de piață, ale unei țări sau ale unui grup de țări.
 • Transparență – ETF-urile funcționează pe baza unui prospect în care sunt expuse obiectivul investițional, strategiile de investiții, riscurile, costurile, etc. Acest lucru face mai ușor pentru investitor să cunoască performanța ETF.
 • Confort în ceea ce privește procesul de tranzacționare – ETF-urile sunt listate pe burse și se tranzacționează în mod similar cu acțiunile. Deoarece ETF-urile se tranzacționează similar cu o acțiune, cu ajutorului simbolului reprezentativ se poate afla cu ușurință care este prețul de piață și cum s-a modificat acesta zilnic.
 • Taxe de administrare mai mici – taxele de administrare sunt în general foarte mici pentru ETF-uri, iar comparativ cu fondurile mutuale care au o taxă de cumpărare a unităților de fond și o taxa anuală de administrare, ETF-urile au doar taxa de administrare anuală.
 • Costuri de tranzacționare mai mici – ETF-urile pot fi tranzacționate la un cost mai mic decât cel aferent altor produse de urmărire a unui index.
 • Lichiditate – ETF-urile pun la dispoziția managerilor de fonduri un flux constant de intrări și ieșiri de fonduri. Acestea sunt produse de investiții lichide pe care managerii de fonduri le pot cumpăra sau vinde cu ușurință.

Dezavantaje ale ETF-urilor

 • Potențial mai mic de câștig – întrucât ETF-urile dețin un sortiment divers de acțiuni, nu au un potențial de rentabilitate la fel de mare ca și achiziționarea de acțiuni individuale.
 • Volum redus de tranzacționare – Atunci când un ETF este gestionat activ, numărul mai mare de tranzacții în cadrul fondului poate face prețul mai previzibil. Volumul mare de tranzacționare poate face, de asemenea, ETF-ul mai lichid, ceea ce poate fi benefic. Cu toate acestea, majoritatea volumelor de tranzacționare a ETF-urilor sunt scăzute, astfel încât diferența dintre oferte și cereri poate fi mai mare, ceea ce înseamnă că investitorii ar putea să nu obțină prețul la care se așteptau. Investitorii pot verifica volumul mediu de tranzacționare al unui ETF înainte de a cumpăra fondul pentru a vedea dacă acesta le va satisface nevoile.

Precum marea majoritate a investițiilor și ETF-urile au riscurile lor. Cu toate acestea, există ETF-uri care sunt mai puțin riscante, și trebuie totuși să ținem cont de faptul că fondurile tranzacționate la bursă contribuie la minimizarea riscului și oferă un profit investitorilor atunci când piețele cresc.

Datorită avantajelor sale, în ultimii ani ETF-urile au devenit un element esențial în multe dintre portofoliile de investiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV