Ce este moneda Chainlink (LINK): Potențial în 2022

21 iunie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

chainlink

Tehnologia Chainlink are ca scop rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări pentru implementarea practică a contractelor inteligente, mai exact conectarea Blockchain-urilor la date din lumea reală, precum fluxurile de prețuri sau confirmările de livrare, folosind celebra conectivitate Blockchain Oracle.

Din seria unor criptomonede cu potențial, astăzi îți vom spune tot ce trebuie să știi despre moneda virtuală Chainlink.

Ce este moneda Chainlink (LINK)?

Chainlink este o rețea descentralizată de “oracole”. Furnizorii de date externi care își împart munca pe rețea sunt supranumiți ”oracole” dublate. Aceste oracole permit contractelor inteligente de pe Chainlink să primească date corecte din surse externe (non–Blockchain), precum orice fel de API și alte tipuri de fluxuri de date externe. LINK este un jeton ERC–20 care este folosit pentru plata și asigurarea corectitudinii acestui serviciu oracol de pe rețeaua Chainlink.

Chainlink permite accesul la date în timp real, la evenimente și plăți, iar toate acestea se întâmplă fără sacrificarea securității și încrederii care sunt esențiale tehnologiei Blockchain.

Din anul 2017, atunci când a fost creată aceasta criptomonedă, Chainlink a reușit până în acest moment să-și îndeplinească scopul, adică să furnizeze date externe exacte către Blockchain-uri. Chiar dacă este originar din Ethereum (ETH), Chainlink a fost conceput pentru a funcționa pe orice Blockchain care are funcționalitate de contract inteligent. Chainlink nu operează propriul Blockchain – în schimb, este interoperabil și rulează simultan pe mai multe Blockchain–uri diferite.

blockchain

Funcționarea Chainlink

Chainlink folosește un proces modern compus din trei etape pentru a permite comunicarea între contractele inteligente bazate pe Blockchain, pe care le servesc și sursele externe de date. Procesul constă în:

Etapa 1: Selectarea oracolului

Un utilizator Chainlink creează un Acord la Nivel de Serviciu (SLA) specificând un anumit set de cerințe de date. Software-ul Chainlink folosește apoi acest SLA pentru a potrivi utilizatorul cu cele mai adecvate oracole, capabile să furnizeze datele necesare. Odată ce sunt setați parametrii, utilizatorul trimite SLA–ul și își depune criptomoneda Chainlink (LINK) într–un contract de validare a comenzii, care acceptă oferte de la oracole.

Etapa 2: Raportarea datelor

Această etapă are loc acolo unde se conectează de fapt oracolele cu sursele de date externe pentru a obține datele în timp real cerute în SLA–ul Chainlink. Datele sunt apoi procesate de oracole și trimise înapoi contractelor utilizând un serviciu Chainlink.

Etapa 3: Agregarea rezultatelor

Ultima etapă a procesului este aceea de a calcula rezultatele datelor colectate de oracole și de a le returna către ceea ce se numește Contractul de Agregare. Contractul de Agregare ia punctele de date, evaluează validitatea fiecăruia și returnează utilizatorului (contractul inteligent) un scor ponderat, folosind suma tuturor datelor primite.

Fondarea monedei Chainlink

ChainLink este produs de un Start-up de tehnologie axat pe Blockchain numit Smart Contract. Aceasta a fost înființată în anul 2014 și are ca scop principal valorificarea tehnologiei Blockchain, mai ales a contractelor inteligente pentru a încheia acorduri contractuale care pot fi utilizate de toți participanții din industrie, indiferent de expertiză și calificare. Compania este susținută de grupul de investiții Data Collective din San Francisco.

Sergey Nazarov este CEO și co–fondator al companiei. Înainte de Smart Contract și Chainlink, Sergey a avut un istoric în spațiu ca fondator al Secure Asset Exchange, o bursă de criptomonede. De asemenea, a fondat un serviciu de e–mail complet descentralizat, numit CryptoMail.

Steve Ellis este CTO și cofondator al companiei. Ellis a mai lucrat cu Nazarov înainte, pe platforma Secure Asset Exchange, înainte de a se alătura acestei întreprinderi. El este, de asemenea, un inginer software experimentat, care a lucrat la Pivotal Labs înainte de a se alătura sectorului Blockchain.

Un alt membru fondator important al echipei Chainlink este Ari Juels, care, împreună cu Nazarov și Ellis, a scris “cartea albă” a Chainlink. Profesor de informatică la Cornell Tech și director IC3, Juels este în prezent consilier al echipei Chainlink.

Cu ce se diferențiază Chainlink față de alte criptomonede?

Proiectul Chainlink are multe deosebiri care îl fac să fie unic.

  • Arhitectura off ChainLink – Rețeaua Chainlink este parte a acestei arhitecturi, care conectează toate nodurile împreună. Fiecare din aceste noduri este apoi conectat la rezerve prin API–uri pentru a aduna răspunsuri pentru fiecare contract realizat prin serviciul Chainlink.
  • Toate datele off–chain sunt traduse prin software–ul Chainlink Core. Astfel, acestea sunt citite on–chain, fără să fie necesară o traducere. Sub–sarcinile SLA–urilor sunt de asemenea procesate de acest software, însemnând că întreaga operațiune are abilitatea de a avea loc fie on–chain fie off–chain.
  • Nodurile Chainlink – pot să aibă adaptori externi, ajutând la extinderea conexiunilor lor către aproape orice punct final terț API.

monede virtuale

Câte monede Chainlink (LINK) sunt În Circulație?

Chainlink are un fond maxim de 1 miliard de jetoane LINK. 35% din fond a fost vândut în timpul ICO în 2017. Restul a fost fie alocat echipei pentru dezvoltarea viitoare, fie trimis la nodurile rețelei pentru a stimula rețeaua oracol descentralizată. Fondul în circulație este de ~467,009,549 LINK.

Spre deosebire de multe alte active cripto, LINK nu are nici un proces care crește fondul său în circulație.

monede chainlink

Securizarea rețelei Chainlink

Rețeaua Chainlink este securizată printr–un concept de Dovadă a Mizei (Pos), unde nodurile sale validatoare mizează LINK pentru a obține contracte de date și pentru a fi răsplătite de rețea. Mai mult decât atât, rețeaua descentralizată oracol Chainlink este securizată de trei tipuri de contracte inteligente create în mod personalizat:

Contractul de Agregare: acesta colectează date de la oracole și potrivește cele mai adecvate rezultate cu acel contract inteligent care are nevoie de ele.

Contractul de Potrivire a Comenzii: aceste contracte se ocupă de potrivirea celor mai bune oracole posibile cu acordul la nivel de serviciu (SLA) al contractului inteligent de care au nevoie.

Contractul de Reputație: verifică integritatea unui oracol verificându-i statisticile, incluzând: numărul total de cerințe completate, timpul mediu de răspuns, și suma jetoanelor LINK mizate de oracol.

Cum poți folosi Chainlink?

LINK este jetonul ERC–20 folosit pentru plata serviciilor din rețeaua oracol Chainlink. El alimentează în esență arhitectură Chainlink în sine.

Titularii contractului ce fac solicitarea folosesc LINK pentru a plăti operatorilor de noduri munca lor prin care furnizează datele necesare. Prețurile sunt stabilite de operatorul de nod Chainlink în funcție de cererea datelor pe care le poate furniza și de piața actuală.

Cea mai dezvoltată funcționalitate Chainlink include fluxuri de preț agregate pentru criptomonede și monede fiat. Pentru a stabili fluxuri de preț, Chainlink atrage furnizori externi de date, precum schimburi centralizate și descentralizate. Apoi, nodurile Chainlink agregă datele de la furnizori externi pentru a crea o actualizare a prețuluii. În cele din urmă, aceste date legate de preț pot fi utilizate de orice contract inteligent cu acces prestabilit. În acest fel, Chainlink poate oferi servicii atât furnizorilor de date (care își pot vinde datele), cât și consumatorilor de date, cum ar fi companiile DeFi (care pot utiliza datele pentru contracte inteligente).

Caracteristicile monedei Chainlink

tranzactionare crypto

Chainlink Blockchain poate sprijini partajarea securizată a intrărilor, ieșirilor și calculelor. Unele caracteristici ale Chainlink includ:

  • Acceptă fluxuri de date descentralizate: Datele din mai multe surse pot fi colectate și procesate în siguranță pentru contractele inteligente hibride.
  • Oferă surse verificabile aleatoare: aplicațiile, cum ar fi jocurile care necesită randomizare criptografică sigură, pot folosi Chainlink.
  • Permite automatizarea: contractele inteligente Chainlink pot automatiza funcțiile cheie și sarcinile bazate pe evenimente pentru întreprinderi.
  • Acceptă interoperabilitate Cross-Blockchain: Chainlink poate conecta platforme Blockchain pentru a sprijini schimbul de mesaje, jetoane și acțiuni specifice.

Tranzacționează criptomonede informat, cunoscând toate detaliile esențiale în acest domeniu. Chainlink este rezolvarea unei probleme esențiale în lumea criptomonedelor și anume ”problema oracol”. Aceasta provine dintr-o problemă a contractelor inteligente de pe rețelele Blockchain și modul în care sunt complet izolate. Contractele inteligente obțin în mod frecvent datele externe din oracole, adică puncte de date și API-uri. Moneda virtuală Chainlink a rezolvat această problemă atunci când a reușit să primească și să distribuie informații de la oracole fără să riște securitatea Blockchain-ului pe care rulează contractele inteligente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *