Economia Bitcoin

9 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Primul lucru pe care ar trebui sa-l cunoastem despre economia Bitcoin este acela ca aceasta este volatila, precum piata de capital. Pretul unui Bitcoin poate si va creste sau descreste in mod deloc predictibil pe perioade scurte de timp. De asemenea, este important sa intelegem ca Bitcoin este foarte tanar, astfel ca acum, in anul 2014, are undeva la 5 ani vechime, si abia de acum in colo va incepe sa devina legitim si raspandit.

In momentul de fata, poate ca ar fi sigur sa zici ca nu-ti poti investi averile in Bitcoin pentru ca este nesigur si ar exista un risc destul de mare, insa riscul este prezent peste tot, in special cand vine vorba de active. Iar daca ne referim la active, putem intelege ca acestea sunt ceva pe care le detinem. O definitie mai buna a unei active ar fi ceva care face bani pentru noi. O masina, de exemplu, cu care lucrezi nu este un activ – aceasta fiind considerata o indatorire pentru ca aceasta trebuie intretinuta. Cu toate acestea, daca dupa ce ai fi cumparat masina respectiva ai fi pus-o la dispozitie pentru inchiriere, atunci ar fi fost un activ. Bitcoin este intr-adevar un activ, insa este un risc major datorita numeroaselor lucruri la care ar putea lua parte.

O alta moneda digitala ar putea depasi Bitcoin. Pana acum, niciuna nu a reusit, insa destule au incercat. Exista o posibilitate reala ca o alta moneda digitala sa reuseasca sa acapareze mai multa popularitate decat Bitcoin, cu toate ca datorita investitorilor de mare anvergura ce s-au alaturat Bitcoin, acest lucru pare imposibil. O buna modalitate prin care ai putea analiza aceasta situatie ar fi in metale pretioase si cum, de-a lungul timpului, argintul a fost cautat mai mult decat aurul. Te poti gandi la Bitcoin ca fiind aurul, iar monedele digitale competitive sunt argintul si bronzul.

bitcoin-economy-online-960x310

Guvernul, in orice tara, cauta sa implementeze o supraveghere asupra Bitcoin, si chiar sa mearga atat de departe incat sa opreasca schimburile. Acest lucru ar devaloriza dramatic Bitcoin.

Acestea sunt doar cateva exemple. In mod normal, Bitcoin nu este lipsit de masa psihologiei de piata, despre care vom discuta chiar acum. Atunci cand vine vorba de teorii ale pietei, stim ca comportamentul celor care tranzactioneaza afecteaza rezerva monetara si cererea, lucru care poate influenta cresterea preturilor activelor. Acest lucru inseamna ca, in cazul in care va exista o crestere Bitcoin catre popularitate si sustenabilitate va creste si valoarea preturilor si atunci mai multa incredere din partea oamenilor va fi pusa in Bitcoin si cu cat mai multi investitori vor continua sa se comporte ca o parte din ea, cu atat ii va creste valoarea mai mult.

Pietele au comportamente diverse si acest lucru se poate observa foarte usor si in cadrul Bitcoin. In februarie 2013 un Bitcoin valora in jur de 20$, iar la inceputul lui aprilie 2013 acesta ajunsese la 250$. Surse recunoscute de stiri incercau sa acopere oarecum aceasta crestere, insa in ceea ce priveste procesul, cresterea era privita precum un balon ce se pregatea sa explodeze.

Un alt lucru care s-a intamplat este faptul ca MtGox a fost hack-uit si si-a oprit toate operatiunile, iar avand in vedere notorietatea de care avea parte MtGox, putem spune ca acest incident a afectat foarte mult valoarea Bitcoin, care a scazut de la 250$ la 60$. Desigur, o crestere a urmat dupa aceea catre 115$ – 130$, care oricum era mult mai mare decat la inceputul anului.

Din cauza aglomerarii in ceea ce priveste blogurile, rapoartele de stiri si informatiile care au ajuns sa fie expuse in masa despre Bitcoin, a cauzat ca mai multi potentiali investitori si cumparatori sa caute informatii mai multe despre Bitcoin. Realistic vorbind, toate articolele pe care le citesti acum se datoreaza unui research ce a rezultat in urma unui astfel de lucru.

Pentru ca Bitcoin este extrem de volatil si este considerat un comportament economic, cum ar fi daca am explora alte modalitati in care persoanele fac decizii? Aceste lucruri sunt importante in cazul in care vorbim despre tranzactii si despre cum ne afecteaza sau nu Bitcoin pe fiecare dintre noi. Insa despre aceste lucruri vom discuta pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *