Dacă monedele digitale ar fi companii populare…

10 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

Nu există nicio îndoială în privința faptului că industria tehnologică și-a făcut tare și clar simțită prezența în activitățile care vizează gusturile maselor generale de oameni.

S-au dus zilele în care doar inginerii și pasionații cunoscători ai calculatoarelor vorbeau despre utilizarea unor noi aplicații software și discutau despre cea mai recentă achiziție a unei companii.

În ziua de azi, este dificil să te gândești la o persoană care face parte din cercul nostru social dar care nu folosește Facebook-ul,  vorbind despre principalele mijloace media și despre achiziția giganticului rețelelor de socializare WhatsApp.

Companiile de tehnologie au avut un impact în viața  a aproape tuturor de pe planetă. De-a lungul timpului, aceștia și-au folosit produsele, campaniile de marketing și puterea brandului pentru a-și crea propriile identități în domeniul în care se află cu scopul de a influența activitățile care vizează gusturile maselor generale de oameni.

Deși monedele digitale pot fi relativ sosite prea târziu în acest peisaj, cu siguranță acestea recuperează timpul pierdut. Datorită sursei deschise a protocolului Bitcoin, oricine care are la dispoziție timp și niște experiență în progamare își poate crea propria monedă unică digitală de marcă.

Unii dintre cei mai mari jucători din spațiul monedelor digitale se disting deja față de altele de pe piață, folosind minuțioase strategii de branding.

Nu pot spune sigur  dacă aceste monede modelează tactici de marketing după consacratele companii de tehnologie sau nu, însă unele asemănări între monedele digitale și companiile noastre preferate de tehnologie sunt greu de negat.

Screen-Shot-2014-06-05-at-1.37.03-PM

… Bitcoin ar fi Google

La fel ca precum Google este motorul de căutare pe care majoritatea utilizatoriilor Internetului îl aleg, marea majoritate dintre cei care folosesc monede digitale aleg Bitcoin.

Bitcoin și Google sunt dominanți ca popularitate în industriile din care fac parte și totuși nu este singura asemănare dintre acestea.

Bitcoin a reușit să ajungă până în acest stadiu, în mare parte datorită sursei deschise a modelului de dezvoltare, care permite dezvoltatorilor să construiască aplicații care se extind pe protocolul de bază. Google a adoptat, de asemenea, o abordare deschisă considerabilă pentru dezvoltarea acesteia.

Spre deosebire de concurentul Apple, sistemul de operare Google Android cuprinde dezvoltarea cu ajutorul sursei deschisă, fiind motivul pentru care aplicațiile cu monede digitale sunt disponibile numai pentru platforma Android – cel puțin pentru moment.

Screen-Shot-2014-06-05-at-1.36.47-PM

… Litecoin ar fi Yahoo!

Litecoin a fost una dintre primele alternative ale Bitcoin pentru adepții monedelor digitale.

Deși Yahoo! a fost aproximativ înainte de Google, motorul  veteran de căutare a rămas în urma Google-ului în clasamentele de trafic. În ultimii ani, cu toate acestea, Yahoo! a restructurat abordarea de marketing și a căutat să se extindă către noi orizonturi, similar cu încercarea monedei digitale litecoin de a se folosi de brand pentru a se distinge și pentru a câștiga cotă pe piață.

Screen-Shot-2014-06-05-at-1.36.36-PM

… Ripple ar fi Uber

Ripple ajuns pe scena monedelor digitale a și atras atenția tuturor în acel moment. Situându-se mai mult ca un protocol de plată decât ca o monedă, Ripple a avut succes în a perturba ecosistemul monedelor digitale.

Ripple se bazează pe algoritmi matematici și pe un registru potrivit cu protocolul său, iar natura sa descentralizată s-a dovedit deja a fi perturbatoare în lumea protocoalelor tradiționale de plată.

Precum Ripple, Uber și-a făcut o intrare spectaculoasă în lumea serviciilor de ridesharing și taxi, în anul 2009 când a fost fondat.

Uber le oferă utilizatorilor săi aceleași servicii tradiționale de taxi, dar cu o tehnologie mai avansată, exact precum abordarea protocoalelor de plată ale monedei Ripple.

Screen-Shot-2014-06-05-at-1.36.22-PM

… Dogecoin ar fi Snapchat

Cu excepția Bitcoin, dogecoin poate fi moneda digitală despre care se vorbește cel mai mult. Membrii comunității dogecoin sunt activi, loiali și viguroși cu privire la moneda digitală aleasă. Există un sentiment de îngrijorare în ceea ce privește mișcarea dogecoin și susținătorii monedei inspirate de meme, uneori aceștia se luptă ca să fie luați în serios de către ceilalți adepți ale monedelor digitale.

Similar cu povestea dogecoin, puțini oameni s-au așteptat ca Snapchat să devină atât de popular în primele sale zile. Atât dogecoin cât și Snapchat-ul s-au bucurat de un succes considerabil, în mare parte datorită bazei sale de utilizatori activi.

Screen-Shot-2014-06-05-at-2.39.34-PM

… Namecoin ar fi GoDaddy

Namecoin a fost printre primele monede digitale create cu un scop specific în afara utilizării standard Bitcoin.  Namecoin se bazează pe protocolul Bitcoin pentru a funcționa ca un sistem format dintr-un domeniu care poartă un anumit nume (DNS), însă este o noutate în abordarea sa descentralizată către înregistrarea numele domeniului.

Utilitatea lor ca DNS este, probabil, singura asemănare dintre namecoin și GoDaddy. Namecoin rezolvă multe probleme care afectează centralizarea DNS, la fel precum GoDaddy, fruntaș în problemele legate de controlul numelui de domeniu.

Folosind namecoin, oricine poate înregistra un domeniu .bit cu excepția ICANN – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Screen-Shot-2014-06-05-at-1.36.07-PM

… Darkcoin ar fi Apple

Darkcoin a făcut destulă zarvă când a fost introdus publicului. Creatorii au conceput moneda darkcoin în așa fel încât să aibă toate calitățile care fac Bitcoin să fie grozav, însă cu funcționalități adăugate.

Dacă Bitcoin este Google-ul monedelor digitale, atunci darkcoin este cu siguranță Apple printre colegii săi. Apple se bucură de o notorietatea vizibilă în activitatea lor de afaceri, preferând să păstreze deciziile importante în spatele ușlor închise.

Un prim exemplu pentru care Apple  este ambiguu precum darkcoin este recenta actualizare a politicilor lor în ceea ce privește aplicațiile monedelor virtuale în App Store:

Aplicațiile pot facilita transmiterea de monede virtuale, aprobate cu condiția ca acestea să facă acest lucru în conformitate cu toate legile de stat și federale pentru teritoriile în care aplicațiile funcționează.

BONUS:

Screen-Shot-2014-06-05-at-1.35.22-PM

… Ethereum ar fi Tesla

Chiar dacă Ethereum nu a fost încă introdus oficial pentru public, este încă una dintre cele mai discutate platforme din spațiul monedelor digitale. Teoretic, tehnologia Ethereum ar putea fi cu adevărat revoluționară pentru Internet și dincolo de acesta.

Înlocuirea termenilor „ethereum” cu „mașini electrice Tesla” și „monedă digitală / Internet” cu „industria auto / de transport” în paragraful de mai sus constituie un argument suficient de puternic pentru asemănările dintre cele două iar orice explicație suplimentară fiind de prisos.

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *