Directorul FMI: Blockchain este un progres captivant

16 martie 2018 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat ca tehnologia Blockchain reprezinta “un progres captivant, care ar putea ajuta la revolutionarea altor domenii, dincolo de finante”. Intr-o postare pe blog-ul FMI, Lagarde incepe prin a prezenta beneficiile aduse de Blockchain. Acesta considera ca tehnologia din spatele cryptomonedelor ar putea aduce imbunatatiri semnificative.

Din punctul sau de vedere, principalul avantaj este acela de a permite utilizatorilor sa efectueze plati sigure si cu costuri reduse. Mai mult decat atat, Blockchain ar putea ajuta milioane de persoane din tarile in curs de dezvoltare care nu au conturi bancare. Aceasta considera ca se poate valorifica potentialul cryptomonedelor si al tehnologiei Blockchain “lucrand impreuna si folosindu-se tehnologia pentru binele public”. Totusi, Lagarde atrage atentia in legatura cu problemele care pot aparea in situatia in care nu va exista si o reglementare a piata crypto.

Blockchain-FMI

Deoarece cryptomonedele sunt descentralizate iar tranzactiile anonime, Lagarde considera ca si reglementarile trebuie dezvoltate la nivel mondial. “Nici un stat nu poate face fata acestei provocari pe cont propriu. Deoarece cryptomonedele nu cunosc granite, cadrul pentru reglementarea lor trebuie sa fie si el global.”

In postarea sa, Lagarde lanseaza o invitatie catre guvernele şi bancile centrale de a lua in considerare o astfel de reglementare. La reuniunea G20, din perioada 19-20 martie, se va discuta despre modul in care se va realiza aceasta reglementare. G20 este forumul creat in 1999, format din ministri de finante și guvernatorii bancilor centrale din 20 de economii. Conform directorului FMI, atat guvernele cat si bancile centrale trebuie sa colaboreze pentru a dezvolta politici care sa protejeze utilizatorii de cryptomonede.

De asemenea, sunt necesare politici care sa asigure integritatea financiara in ceea ce priveste piata crypto, similar politicilor din sectorul financiar traditional. “Putem incepe prin a ne concentra asupra unor politici care sa asigure integritatea financiara si sa protejeze consumatorii din lumea cryptomonedelor, la fel cum se intampla pentru sectorul financiar traditional.”

 

Sursa: https://blogs.imf.org/2018/03/13/addressing-the-dark-side-of-the-crypto-world/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *