Despre primii pași făcuți de Bitcoin

5 noiembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin este o monedă digitală, descentralizată și parțial anonimă, care nu este susținută de niciun guvern sau entitate legală și nu este amortizat prin aur sau altă marfă. Acesta se bazează pe o rețea peer-to-peer și criptografie pentru a-și menține integritatea.

Susținătorii acestuia spun că Bitcoin are foarte multe proprietăți care l-ar putea face moneda ideală pentru consumatorii și comercianții de masă. De exemplu, bitcoinii sunt foarte lichizi, au costuri foarte mici de tranzacţionare, pot fi folosiți pentru a face plăți oriunde pe internet și pot fi folosiți totodată ca micro plăți. Această monedă ar putea totodată să ofere organizațiilor precum Wikileaks, respinse de guvern, să primească donații.

În mod uimitor, în octombrie 2011, un bitcoin valora în jur de doi dolari, iar atunci erau bitcoini în circulație în valoare de aproape 20 de milioane de dolari, undeva în jur de 20.000 de utilizatori bitcoin și o valoare a tranzacționărilor de 300.000 de dolari.

Cu toate că economia Bitcoin este înfloritoare, utilizatorii sunt anxioși atunci când vine vorba de statusul legal al Bitcoin și posibilitatea ca guvernul să oprească această monedă. Câteva abilități Bitcoin, precum toate monedele digitale și anonime, sunt acelea de a spăla bani, de a face evaziune fiscală, de a vinde sau cumpăra droguri și ala mai departe. Desigur, guvernul Statelor Unite ale Americii a urmărit penal și oprit toți creatorii de e-gold, o monedă digitală susținută de aur pentru a spăla banii, de asemenea pentru a oferi servicii de genul: exploatarea copiilor, frauda cardurilor de credit și altele.

Toate acestea arată succesul pe care dolarul ( cel pe care îl cunoaștem ) îl are.

shutterstock_103028240-630x420

În continuare vom descrie felul în care Bitcoin funcționează, ecosistemul Bitcoin, felul în care Bitcoin este văzut în relația cu monedele competitoare, inclusiv procesoarele de plăți precum PayPal. Mai departe, vom explora dacă Bitcoin poate fi sau nu o monedă sustenabilă și de ce persoanele fizice ar avea încredere într-o monedă care nu este susținută de nicio instituție legală. Iar la sfârșitul seriilor de articole, vom veni cu câteva ramificări legale ale Bitcoin, incluzând fortificarea monopolului guvernului federal în ceea ce privește emiterea de monede și reglementarea securității.

Julian Assange a fost probabil deloc surprins atunci când PayPal, o corporație foarte cunoscută, a oprit procesarea donațiilor pentru organizația Wikileaks, considerată ca fiind o activitate ilegală. În 1990, Assange a fost un membru pe lista de mail-uri al cypherpunks, un grup care disprețuia obținerea idealurilor libertății prin folosirea criptografiei.

În 1998, un alt membru al cypherpunks a propus o monedă distribuită, digitală, anonimă numită „b-money”, care ar fi putut să ofere entităților pseudoanonime să coopereze între ele mult mai eficient, oferindu-le acestora un mediu de schimb. Cu 10 ani mai târziu, un programator ce lucra sub pseudonimul Satoshi Nakamoto și-a dat seama cum să implementeze o astfel de monedă, publicând o descriere a invenției sale și totodată lansând software-ul funcționabil.

Precum dolarii americani, Bitcoin nu este susținut de un alt tip de bani sau pentru o anumită cantitate de marfă. Spre deosebire de dolarii americani, Bitcoin nu este susținut de Guvernul Statelor Unite ale Americii sau de orice altă instituție legală, fiind totodată o monedă digitală, ci nu una din hârtie, deținută într-un mediu electronic și transferabilă pe internet.

Persoanele fizice care doresc să dețină sau să tranzacționeze în Bitcoin, pot fie să ruleze un program pe propriul lor calculator care implementează un protocol ( un client Bitcoin ), fie să creeze un cont pe un website care pune la dispoziție protocolul pentru client. Clientul Bitcoin salvează bitcoinii într-un fișier numit portofel, pe care utilizatorul trebuie să-l securizeze și salveze. Aceste programe conectate unul la celălalt pe tot internetul formează o rețea peer-to-peer, făcând ca sistemul să fie unul distribuit, rezistent la atacuri.

Noii bitcoini sunt emiți pentru minerii competitori care folosesc calculatoarele proprii pentru a genera soluții pentru problemele care asigură integritatea și securitatea sistemului. Odată cu creșterea numărului de mineri, dificultatea problemelor se ajustează astfel încât bitcoinii să fie emiși la o rată predeterminată. Totodată, de menționat faptul că bitcoinii sunt divizibili la 8 decimale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV