Despre unul dintre cele mai importante elemente: ecosistemul Bitcoin

6 noiembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Un ecosistem în creștere înconjoară Bitcoin, incluzând aici exchange-urile, furnizorii de servicii de tranzacționare, informațiile din piață, furnizorii de escrow, operațiunile de minerit și așa mai departe. Absent din acest ecosistem, cel puțin în prezent, sunt entitățile și piețele ce oferă întoarceri legitime ale investițiilor, precum rezerve bancare fracționale, cu toate că s-a anunțat de câteva persoane că aceste lucruri vor fi construite în viitorul apropiat.

Persoanele care dețin această monedă reprezintă un număr de interese, incluzându-i pe cei care adoptă rapid tehnologia, entuziaști ai criptografiei, speculatorii și așa mai departe. Un număr foarte mare de comercianți online acceptă bitcoin, alimentarea persoanelor fizice cu aceste interese, incluzând hosturi web, cazinouri online, piețe pentru contrabandă cu droguri, site-uri cu acțiuni, firme de consultanță pe tehnologie și unelte și fișiere media pentru adulți.

Un număr de organizații nonprofit precum Wikileaks acceptă donații în Bitcoin. Un număr foarte mic de afaceri acceptă bitcoin, cu toate că există o foarte mică indicație în ceea ce privește cantitatea de afaceri bazate pe bitcoin.

Pentru a face față cererii aflate în creștere, câteva exchange-uri au fost create, oferind schimbul între Bitcoin și monedele tradiționale, incluzând dolari, yeni, euro și alte monede digitale. Niciunul din exchange-urile standard nu oferă posibilitatea de tranzacționare în viitor, deși există exchange-uri ceva mai puțin formale care oferă posibilitatea persoanelor fizice să cumpere și să vândă comenzi ce includ bitcoin și orice serviciu, marfă sau monedă.

Contractele de opțiuni au fost vândute la exchange-uri de tip „peste tejghea”. Câteva site-uri furnizează servicii de tranzacționare, oferind posibilitatea persoanelor fizice să păstreze, trimită sau să primească bitcoin fără ca măcar să ruleze un client Bitcoin pe propriile calculatoare. Instawallet este un serviciu ce oferă persoanelor posibilitatea de a crea adrese Bitcoin, să trimită bitcoinii la orice adresă fără niciun cost și să verifice soldurile.

La început, persoanele fizice puteau să mineze un număr foarte decent de bitcoin cu ajutorul propriilor calculatoare. Însă problema dificultății a început să crească atât de mult, astfel încât acum un simplu calculator ar avea nevoie de cel puțin un an pentru a mina 50 de bitcoini. Câteva întreprinderi au creat grupuri de mineri care au o putere computerizată foarte mare cu aceasta ajungând să mineze bitcoini foarte des, aceștia fiind distribuiți către cei ce făceau parte din respectivele grupuri, în funcție de cât de mult muncea fiecare – sau mai exact în funcție de puterea computerizată a fiecăruia.

Nume

Descriere

Bitcoin Watch Oferă valoarea monedei de schimb și grafice pentru un număr de exchange-uri Bitcoin.
Bitcoin Monitor Arată tranzacțiile Bitcoin recente, schimbările de monedă și soluțiile din blocuri.
Bitcoin Block Explorer Oferă persoanelor fizice să caute după adresă și să vadă tranzacțiile aferente acelei adrese.
Bitcoin Faucet Un serviciu care oferă o cantitate foarte mică de bitcoin în mod gratuit, de la unul din principalii dezvoltatori din spatele bitcoin, care dorește să fie de succes și creează noi servicii pentru a oferi noilor utilizatori șansa de a începe.
Bitcoin Mail Un website care oferă posibilitatea persoanelor fizice să trimită bitcoin prin intermediul e-mail-ului.

În timp ce monede ale istoriei precum dinarul care nu a avut nicio susținere și din partea nimănui, lucru care arată că Bitcoin poate avea succes, potențialii investitori și utilizatori trebuind să fie conștienți totodată de multele riscuri înglobate în folosirea unei tehnologii atât de tinere.

Mult mai important de atât, Bitcoin operează în momentul de față în zona gri. Guvernul federal reprezintă monopolul atunci când vine vorba de emiterea monedelor și într-un fel sau altul dorește să-și păstreze monopolul, cu toate că acest monopol nu se aplică la natura digitală a monedei bitcoin.

Cu toate acestea, un bitcoin poate fi o securitate în înțelesul securității legii federale, supunând bitcoinii la un regim vast de reglementări, incluzând reguli generale antifurt. Cu toate acestea, cel mai bun argument este că bitcoin nu este o securitate, susținătorii Bitcoin trebuind să aștepte tot felul de interpretări din partea judecătorilor pentru a fi siguri.

Mai mult de atât, alte probleme ce nu au fost analizate până acum probabil sunt foarte importante, probleme ce vor trebui analizate în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *