Is the crypto winter coming ?

14 ianuarie 2019 bitcoin, criptomoneda, pretul bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Winter is coming” este citatul celebru din bine cunoscutul serial Game of Thrones, care sugereaza ideea ca vremuri grele vor veni in mod inevitabil. Citatul are dubla aplicabilitate, intrucat anotimpul rece chiar a venit si din pacate pentru piata crypto, acesta a adus cu el un val de scaderi si al preturilor, nu doar al temperaturilor. Crypto winter a lasat efecte devastatoare asupra utilizatorilor, dupa ce acestia au pierdut peste 80% din valoarea monedelor cumparate incepand cu anul 2017. Ed Moncada, directorul executiv al Blockfolio, un veteran in domeniul crypto isi impartaseste experienta lui supravietuitoare – si chiar infloritoare – in timpul pietei bearish.

Edward (Ed) Moncada este un antreprenor, de profesie inginer care a pionierat Blockfolio in 2014. Trackerul de portofoliu a explodat in popularitate in timpul pietei bulish de la sfarsitul anului 2017, permitand companiei sa-si extinda echipa de la trei membri la patruzeci. In octombrie 2018, compania a reusit sa stranga peste 11,5 milioane de dolari din fonduri de capital de risc, cum ar fi Pantera Capital, BitMex, Pathfinder, fondatorii Fondulului Peter Thiel si altele, declara Moncada despre experienta infloritoare pe care compania sa a avut-o, o data cu cresterea criptomonedelor.

Suntem aici din 2014. Am operat primii doi ani cu mai putin de 45.000 de dolari. In timpul pietei bearish din anul 2015, am supravietuit, deoarece am stiut cat de rau va fi, si am abordat problemele intr-o maniera pozitiva, prin faptul ca suntem proactivi.” declara CEO-ul.

In timpul pietei bullish de la sfarsitul anului 2017, multe companii, cum ar fi RChain, Consensys si Bitmain, au crescut intr-un ritm alarmant. Acest tip de comportament este posibil atunci cand companiile sunt capabile sa stranga miliarde printr-o oferta initiala de monede (ICO) si un fenomen firesc apare: companiile sunt supraevaluate sistemic.

Acest lucru are efecte secundare negative asupra pietei crypto si o data cu crearea ideii de bula, “winter is coming” si pentru companiile din domeniu. Astfel companiile mai putin mature tind sa fie descurajate in a lansa un produs eficient. Multe dintre aceste companii, dupa ce au strans aceste fonduri, sunt putin probabile sa livreze vreodata mai mult decat ceea ce s-a prezentat initial in timpul strangerii de fonduri. Acest lucru duce la riscul aparitiei neglijentei in lucru, alocarea gresita a capitalului si deciziile de a administra cheltuieli prost implementate. Acum, pe masura ce piata a scazut cu peste 80% fata de nivelurile maxime, multe dintre aceste companii sufera si iau decizii riscante, reprezentate de disponibilizari, inchideri de sedii si, in unele cazuri, faliment. Se pare ca aceasta iarna crypto afecteaza nu doar utilizatorii, ci si companiile din domeniu.

Din perspectiva riscului, este mai bine sa intrati in timpul unei perioade de acumulare. Cand vedeti ca piata merge numai in sus, trebuie sa stiti ca nu poate continua pentru totdeauna. Cumparati cand curge sange pe strazi.” completeaza Moncada.

Inceputul acestei saptamani nu a adus din pacate vesti prea bune. Toate criptomonedele din top 20 au inregistrat pierderi usoare pana la moderate si pretul Bitcoin (BTC) a scazut din nou sub pragul de 3.600 $.

La momentul redactarii articolului, Bitcoin a scazut cu peste 2% de la inceputul sesiunii de tranzactionare, situandu-se la aproximativ 3.589 $. Privind graficul sau saptamanal, pretul actual este mai mic decat cel de saptamana trecuta, cand BTC se tranzactiona la 4.109 dolari – (aceasta valoare a fost inregistrata pe 8 ianuarie. Pretul actual este, de asemenea, mai mic decat valoarea 3.869 dolari, care reprezinta valoarea cu care se tranzactiona Bitcoin duminica trecuta.

Capitalizarea bursiera a scazut cu peste 4%, insa a revenit pana la valoarea de 119 miliarde de dolari. Astfel a fost atins cel mai mic nivel din 2019 si piata de capitalizare crypto inregistreaza o scadere de 20 de miliarde de dolari, fata de scaderea din 2018. Sansele de recuperare in prezent sunt destul de mici si tendinta cea mai probabila pentru piata cripto este una de scadere. Is the crypto winter really coming?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *