Comisia Europeana: 22 state semneaza pentru Parteneriatul European Blockchain

12 aprilie 2018 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Evenimentul Ziua Digitala 2018 organizat de Comisia Europeana (CE) a marcat semnarea unei declaratii pentru a crea Parteneriatul European Blockchain. Acordul a fost semnat de 22 de tari, potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene din data de 10 aprilie.

Vicepresedintele CE, Andrus Ansip, a cerut Europei sa devina lider mondial in domeniul inovarii digitale, intr-un discurs tinut la Bruxelles. Ansip considera ca Europa poate atinge acest obiectiv prin integrarea tehnologiei Blockchain si prin dezvoltarea Inteligentei Artificiale. Acesta a subliniat necesitatea de a prelua conducerea mondiala in domeniul tehnologiei digitale si a cerut CE sa sprijine sectorul tehnologic “atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere financiar”.

Parteneriatul European Blockchain

Prin declaratia semnata, cele 22 de state isi asuma ca isi vor pune la comun resursele si vor colabora la proiectele de cercetare si dezvoltare pentru utilizarea tehnologiei Blockchain. Parteneriatul va fi un “mijloc de cooperare intre statele membre pentru a face schimb de experienta si expertiza in domeniul tehnic si de reglementare si pentru pregatirea lansarii aplicatiilor Blockchain la nivelul intregii piete digitale a Uniunii Europene in beneficiul sectorului public si privat”. Conform comunicatului, Comisia Europeana a investit peste 80 de milioane de euro in proiecte legate de Blockchain. Mai mult decat atat, aproximativ 300 de milioane de euro sunt alocate dezvoltarii Blockchain pana in anul 2020.

Mariya Gabriel, Comisarul pentru Economie si Societate Digitala a vorbit despre potentialul de integrare a tehnologiei Blockchain in industriile existente: “In viitor, toate serviciile publice vor utiliza aceasta tehnologie. Blockchain reprezinta o mare oportunitate pentru Europa si statele membre sa isi regandeasca sistemele informatice, sa sporeasca increderea utilizatorilor si protectia datelor personale, sa contribuie la crearea de noi oportunitati de afaceri si sa creeze noi domenii de leadership, in beneficiul cetatenilor, al serviciilor publice si al companiilor”.

Statele participante care au semnat declaratia pentru Parteneriatul European Blockchain sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie. Comunicatul de presa mentioneaza faptul ca si alte state membre UE sunt, de asemenea, invitate sa se alature. Romania nu s-a numarat printre semnatarii declaratiei.

 

Surse: https://cointelegraph.com/news/22-countries-sign-declaration-for-european-blockchain-partnership

https://bitcoinmagazine.com/articles/22-european-nations-come-together-blockchain-partnership/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *