Comentariile lui Jamie Dimon considerate ca fiind abuz de piata in Suedia

22 septembrie 2017 bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Comentariile lui Jamie Dimon au creat o stare de rumoare in piata cripto si sunt considerate a fi una din cauzele care au dus la scaderea valorii Bitcoin de la mijlocul lunii septembrie. Ce s-a intamplat insa dupa ce CEO-ul a facut aceste afirmatii dovedeste ca de fapt ca a fost vorba doar de o strategie bine gandita, care se pare ca se incadreaza ca si fapta penala: manipularea pietei.

jamie-dimon-bitcoin

Florian Schweitzer, partener in cadrul conducerii unei companii ce are ca domeniu de activitate tranzactionarea cripto, a depus o plangere la o autoritate de reglementare suedeza impotriva directorului executiv al JP Morgan pentru ca a numit moneda Bitcoino frauda” cu o saptamana in urma, dupa ce a aflat ca JP Morgan a inceput sa cumpere un fond Bitcoin tracker, la scurt timp dupa ce Dimon a facut acele comentarii negative, potrivit publicatiei Quartz.  Schweitzer a cerut autoritatii suedeze sa il investigheze pe Dimon.

Dimon a criticat valuta digitala Bitcoin in cadrul unei conferinte bancare din New York, spunand pentru CNBC ca moneda „nu este un lucru real si in cele din urma va fi inchisa activitatea cu Bitcoin„. El a sustinut, de asemenea, ca va concedia orice comerciant al JP Morgan care se ocupa cu activitati ce implica Bitcoin.

Coincidenta sau doar strategie de cumparare?

La cateva zile dupa ce Dimon si-a facut observatiile negative, JP Morgan a devenit unul dintre cei mai activi cumparatori ai Bitcoin XBT, un fond tracker, listat la Nasdaq Nordic din Stockholm, Suedia. Fondul permite cumparatorilor sa detina un Bitcoin fara a mai fi nevoiti utilizatorii sa isi faca griji cu privire la securitatea depozitarii.

Pretul Bitcoin a scazut cu 24% fata de ziua in care Dimon a criticat recent moneda Bitcoin si ziua in care compania a realizat tranzactiile XBT. Blogul financiar „Zero Hedge” a acuzat compania JPMorgan ca a cumparat astfel moneda cu o valoarea mult mai scazuta.

JPMorgan a declarat pentru Reuters ca a servit ca broker pentru clientii care au dorit sa cumpere in cadrul fondului tracker si ca ordinele de cumparare erau pentru clienti, nu pentru JP Morgan.

Schweitzer a declarat ca abuzul de piata in Suedia este pedepsit cu doi ani de inchisoare. Alti analisti si experti au afirmat ca Dimon ar fi putut face astfel de comentarii ca o modalitate de a proteja dezvoltarea si exploatarea blockchain in curs de desfasurare in cadrul companiei JP Morgan, unde detine functia de CEO.

20170918_dimon

 

sursa: https://qz.com/1083781/jpmorgans-jamie-dimon-is-accused-of-manipulating-the-bitcoin-btc-price-in-sweden/

https://www.cnbc.com/video/2017/09/12/jamie-dimon-governments-look-at-bitcoin-as-a-novelty.html

http://www.zerohedge.com/news/2017-09-18/what-jamie-dimon-got-wrong-about-bitcoin-tulips

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV